Czy cukrzyca była z nami od zawsze? Trudno powiedzieć. Czy występuje coraz częściej? Z pewnością! Obecnie cierpi na nią 420 milionów ludzi na całym świecie. Niektórzy cierpią z powodu obciążenia genetycznego, inny nabawili się choroby złą dietą i siedzącym trybem życia. Nie ma się czemu dziwić – praca w obecnych czasach odbywa się przed ekranem monitorów, a sklepy i jadłodajnie atakują nas wysoko przetworzoną żywnością. Nie ma problemu! Odpowiednia dieta i trochę ruchu wystarczy, by uchronić się przed cukrzycą. Niestety nie.
Naukowcy z Wydziału Medycyny Washington University wraz z Veterans Affair St. Louis Health Care System ustalili, że zanieczyszczenie powietrza może zwiększyć ryzyko zachorowania na cukrzycę. Doktor Ziyad Al-Aly (Washington University) mówi „Nasze badania wykazały istotną korelację pomiędzy zanieczyszczeniem powietrza a cukrzycą. Odkryliśmy, że ryzyko cukrzycy rośnie nawet tam, gdzie zanieczyszczenie powietrza znajduje się na poziomie uznawanym przez EPA (Environment Protection Agency) i WHO za bezpieczne. To bardzo istotne, gdyż wielu lobbystów twierdzi, że obecne normy zanieczyszczeń są zbyt restrykcyjne i należy je zliberalizować”. Naukowcy ustalili, że zmniejszenie zanieczyszczenia powietrza może przyczynić się do spadku zachorowań na cukrzycę. Innymi słowy cukrzyca jest gruźlicą naszych czasów.
Jak to działa? Oddychamy powietrzem, które jest wypełnione mikroskopijnym pyłem. Ten pył trafia do płuc, tam przenika do krwiobiegu, a krwiobiegiem dociera do wszystkich organów. Obciąża i uszkadza serce (choroby serca), nerki (choroby nerek), mózg (udary) i wiele innych fragmentów naszego ciała (nowotwory). Uderza też w trzustkę, co może doprowadzić do wystąpienia stanu zapalnego, co z kolei zaburza przetwarzanie glukozy we krwi. Efekt? W 2016 roku zanieczyszczone powietrze przyczyniło się do nowych zachorowań na cukrzycę. Konkretnie do 3,2 miliona nowych zachorowań.
Jak naukowcy doszli do tych wniosków? Przez pewien okres czasu (średnio niemal 9 lat) obserwowano 1,7 miliona amerykańskich weteranów, wyniki łączono z danymi EPA i NASA na temat jakości powietrza, a następnie wprowadzano różne modele statystyczne, by wyeliminować pomyłki i błędy. Obserwacje wykazały, że ryzyko zachorowania na cukrzycę rośnie, gdy ilość pyłu w powietrzu przekracza 2,4 mikrograma na metr sześcienny. Zachorowało 21% weteranów oddychających powietrzem zanieczyszczonym na poziomie 5 – 10 mikrogramów, i 24% weteranów oddychających powietrzem zanieczyszczonym na poziomie 11,9 – 13,6 mikrograma. Wzrost niby niewielki, ale jeżeli przełożymy te procenty na populację światową to okaże się, że na każde 100 tysięcy osób przypada około 5,5-6 tysięcy nowych cukrzyków.
Czekamy na więcej doniesień wpływu jakości powierzchnia na choroby takie jak cukrzyca!
_________________________________________________________________________________________________________________________________________
źródło: https://medicalxpress.com/news/2018-06-air-pollution-contributes-significantly-diabetes.html
Powiązane artykuły
Ciekawostki
Właściwości pokrzywy zwyczajnej – krążenie krwi, zdrowie skóry, anemia
Napar z pokrzywy, czy też herbatka z pokrzywy to tradycyjny sposób na wiele dolegliwości. Obecnie nadal wiele osób korzysta z…
Tart Cherry – cierpka wiśnia na lepszy sen i mniejszą bolesność mięśni
Suplementy Tart cherry, czyli po prostu ekstrakty cierpkiej wiśni mają świetną renomę wśród sportowców. Soki i koncentraty z tego owocu…
Bifidobacterium – właściwości, działanie i rodzaje
Wiele środowisk w organizmie człowieka jest zasiedlanych przez zróżnicowane mikroorganizmy. Ludzki przewód pokarmowy jest wyścielony przez około tysiąc gatunków bakterii….
Czym są prebiotyki i czy warto je stosować?
Zbilansowana dieta polega nie tylko na przyjmowaniu posiłków zawierających makroskładniki, jak węglowodany, białka i tłuszcze. Aby zapewnić odpowiednio wysokie wchłanianie…
Maksymalna pompa mięśniowa
Właśnie rozpoczynasz przygodę z treningiem na siłowni, czy może jesteś doświadczonym zawodnikiem szukającym sposobów na optymalizację swojego treningu? Bez względu…
Posiłek potreningowy – najważniejszy w ciągu dnia?
W świecie fitness upowszechniło się takie przekonanie, które głosi, iż posiłek potreningowy jest najważniejszym posiłkiem jedzonym w ciągu całego dnia….
Strength & Conditioning – co to w ogóle jest?
Strength & Conditioning, czyli w wolnym tłumaczeniu siła i kondycjonowanie – co to w ogóle jest za dziedzina nauki i…
Długotrwały trening aerobowy a poziom testosteronu u mężczyzn
Jednym z fizjologicznych systemów organizmu, który jest niezwykle wrażliwy na stres związany z wykonywanymi systematycznie ćwiczeniami fizycznymi jest układ hormonalny….