Okazja? Urodziny czy po prostu pyszne ciasto dla weekendowych gości?
Ten biszkopt to strzał w dziesiątkę.
Wilgotny, lekko kokosowy i puszysty
Paleo biszkopt idealny
Przepis (mała tortownica 16 cm)
- mąka kokosowa 75 g https://www.muscle-zone.pl/zywnosc-funkcjonalna/dodatki-do-zywnosci
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia/ kamienia winnego
- wanilia (kilka ziarenek/ekstrakt)
- 3 jajka + 2 białka jaj
- mleczko kokosowe Real Thai 120 g https://www.muscle-zone.pl/zywnosc-funkcjonalna/zdrowe-tluszcze/produkty-z-kokosa
- olej kokosowy 80 g rozpuszczony i ostudzony https://www.muscle-zone.pl/zdrowe-tluszcze/olej-kokosowy-300ml
- ksylitol/erytrol 30 g https://www.muscle-zone.pl/zywnosc-funkcjonalna/slodziki
Przygotowanie:
- Przygotowujemy 3 miski, do jednej wsypujemy składniki sypkie (mąkę, proszek do pieczenia i wanilię, mieszamy)
- W drugiej łączymy mikserem 3 całe jajka, mleczko kokosowe, olej kokosowy, następnie dodajemy ksylitol i miksujemy 1 minutę.
- W trzeciej misce ubijamy białka na sztywno ze szczyptą soli.
- Następnie składniki sypkie stopniowo dodajemy do masy jajecznej (miski 2) miksując na najmniejszych obrotach (ciasto będzie gęste)
- Krok ostatni to stopniowe dodawanie ubitych białek do ciasta, robimy to powoli i delikatnie szpatułką, aby ciasto nabrało delikatności i powietrza.
- Uzyskaną masę przelewany do tortownicy, gdzie na dnie wykładamy papier (bez brzegów) w kształcie formy.
- Ciasto pieczemy w temperaturze 180 stopni na góra-dół do suchego patyczka, około 30 minut, zrobi się lekko brązowe na wierzchu.
- Upieczone ciasto zostawiamy na 5 minut w uchylonym piekarniku, następnie wyciągamy z formy (można okroić brzegi nożem) i zostawiamy na kratce aby wystygło.
- Upieczony biszkopt kroimy na dwie części (wzdłuż) i przekładamy ulubionymi dodatkami, u mnie masa wiśniowa i śmietanka kokosowa.
spróbujecie? 🙂
Aurelia https://www.instagram.com/zajrzyj_mi_w_talerz/
Powiązane artykuły
2 Comments
Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi
Ciekawostki
Bifidobacterium – właściwości, działanie i rodzaje
Wiele środowisk w organizmie człowieka jest zasiedlanych przez zróżnicowane mikroorganizmy. Ludzki przewód pokarmowy jest wyścielony przez około tysiąc gatunków bakterii….
Czym są prebiotyki i czy warto je stosować?
Zbilansowana dieta polega nie tylko na przyjmowaniu posiłków zawierających makroskładniki, jak węglowodany, białka i tłuszcze. Aby zapewnić odpowiednio wysokie wchłanianie…
Arabinogalaktan na poprawę odporności. Co warto o nim wiedzieć?
Naturalne immunostymulatory to środki pochodzące z bakterii, grzybów lub roślin, które wspomagają prewencję oraz leczenie chorób zakaźnych, pomagają w niedoborach…
Kuloodporna kawa – sprawdź czy robisz ją dobrze
Kawę często kojarzymy z porannym rytuałem, który rozpoczyna nasz dzień. Dla wielu osób jest to niezbędny element codziennej rutyny. Jednak…
Maksymalna pompa mięśniowa
Właśnie rozpoczynasz przygodę z treningiem na siłowni, czy może jesteś doświadczonym zawodnikiem szukającym sposobów na optymalizację swojego treningu? Bez względu…
Posiłek potreningowy – najważniejszy w ciągu dnia?
W świecie fitness upowszechniło się takie przekonanie, które głosi, iż posiłek potreningowy jest najważniejszym posiłkiem jedzonym w ciągu całego dnia….
Strength & Conditioning – co to w ogóle jest?
Strength & Conditioning, czyli w wolnym tłumaczeniu siła i kondycjonowanie – co to w ogóle jest za dziedzina nauki i…
Długotrwały trening aerobowy a poziom testosteronu u mężczyzn
Jednym z fizjologicznych systemów organizmu, który jest niezwykle wrażliwy na stres związany z wykonywanymi systematycznie ćwiczeniami fizycznymi jest układ hormonalny….
a jak zrobić taką śmietankę kokosową? może głupio dopytuje i jest to składnik gotowy ;}
jest to dobrze schłodzone, gęste mleczko kokosowe, które miksuje z wanilią, przy najbliższym wpisie z ciastem z pewnością wspomnę krok po kroku jak ją zrobić 🙂
pozdrawiam