BISZKOPT KOKOSOWY (bez zbóż, nabiału, cukru)

Aurelia (@zajrzyj_mi_w_talerz)

Okazja? Urodziny czy po prostu pyszne ciasto dla weekendowych gości?

Ten biszkopt to strzał w dziesiątkę.

Wilgotny, lekko kokosowy i puszysty

Paleo biszkopt idealny 

Przepis (mała tortownica 16 cm)

 

 

Przygotowanie:

  1. Przygotowujemy 3 miski, do jednej wsypujemy składniki sypkie (mąkę, proszek do pieczenia i wanilię, mieszamy)
  2. W drugiej łączymy mikserem 3 całe jajka, mleczko kokosowe, olej kokosowy, następnie dodajemy ksylitol i miksujemy 1 minutę.
  3. W trzeciej misce ubijamy białka na sztywno ze szczyptą soli.
  4. Następnie składniki sypkie stopniowo dodajemy do masy jajecznej (miski 2) miksując na najmniejszych obrotach (ciasto będzie gęste)
  5. Krok ostatni to stopniowe dodawanie ubitych białek do ciasta, robimy to powoli i delikatnie szpatułką, aby ciasto nabrało delikatności i powietrza.
  6. Uzyskaną masę przelewany do tortownicy, gdzie na dnie wykładamy papier (bez brzegów) w kształcie formy.
  7. Ciasto pieczemy w temperaturze 180 stopni na góra-dół do suchego patyczka, około 30 minut, zrobi się lekko brązowe na wierzchu.
  8. Upieczone ciasto zostawiamy na 5 minut w uchylonym piekarniku, następnie wyciągamy z formy (można okroić brzegi nożem) i zostawiamy na kratce aby wystygło.
  9. Upieczony biszkopt kroimy na dwie części (wzdłuż) i przekładamy ulubionymi dodatkami, u mnie masa wiśniowa i śmietanka kokosowa.

spróbujecie? 🙂

Aurelia https://www.instagram.com/zajrzyj_mi_w_talerz/

 

 

 

2 komentarze

  1. Avatar

    a jak zrobić taką śmietankę kokosową? może głupio dopytuje i jest to składnik gotowy ;}

    • Aurelia (@zajrzyj_mi_w_talerz)
      Aurelia (@zajrzyj_mi_w_talerz)

      jest to dobrze schłodzone, gęste mleczko kokosowe, które miksuje z wanilią, przy najbliższym wpisie z ciastem z pewnością wspomnę krok po kroku jak ją zrobić 🙂
      pozdrawiam

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *