Chleb gryczany z ziarnami (bez glutenu)

Aurelia (@zajrzyj_mi_w_talerz)

Przepis na banalnie prosty chleb gryczany,

kilka składników, odrobinę czasu i mamy własny chleb.

Dodatki według uznania, ja zrobiłam ze słonecznikiem, ale świetnie smakuje także z dynią, żurawiną bądź suszonymi pomidorami. Przepis wymaga odrobiny cierpliwości, ale zdecydowanie jest wart czekania. Przepis na standardową keksówkę, poniżej zamieściłam filmik poglądowy, abyście mogli zorientować się, jak wygląda konsystencja. Pieczcie chleb!

Przepis:

  • kasza gryczana niepalona (biała) 400-500 g 
  • łyżka octu jabłkowego/soku z kiszonych ogórków
  • 2 garście ziaren słonecznika 
  • 2 łyżeczki soli himalajskiej
  • sezam do posypania

Podstawą jest kasza którą zalewam wodą aby ją zakryć, dodaje ocet/sok z ogórków aby przyspieszyć proces fermentacji i odstawiam na 24h. W miarę upływu czasu dolewam wody aby przykrywała kasze. Po upływie 24h odlewam nadmiar wody (zostawiam max 0,5 cm wody nad kaszą) i blenduje, następnie dodaje pozostałe składniki: ziarna, przyprawy, sól. Przelewam do formy wyłożonej papierem do pieczenia i odstawiam na noc do wyłączonego piekarnika, aby wyrósł.

Następnie włączam po 12h piekarnik na 200 stopni, chleb jest w środku od początku pieczenia i piekę przez godzinę. Po tym czasie wyciągam chleb z formy, papieru i wkładam ponownie na 10-15 minut, aby pięknie się opiekł z każdej strony.

Chlebek jest chrupiący i gdy wystygnie możemy zajadać z ulubionymi dodatkami, ale nawet z masłem to raj na ziemi 😉

smacznego! Aurelia https://www.instagram.com/zajrzyj_mi_w_talerz/

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *