Cukiniowe brownie z musem czekoladowym i malinami

Paulina Mogilnicka

Jeśli kochasz brownie, to koniecznie musisz spróbować tego! Nie tylko pięknie wygląda, pysznie smakuje, ale jest też niskokaloryczne i przygotowane z samych zdrowych składników. Kawałkiem takiego ciasta na pewno zaskoczysz bliskich!

Zamiast malin możesz użyć innych owoców, np. borówek albo jeżyn.

Składniki

  • Spód:
    - 2 jajka
    - 2 szklanki startej na grubych oczkach obranej cukinii
    - szklanka mąki (np. 3/4 kukurydzianej i 1/4 ryżowej)
    - łyżeczka proszku do pieczenia
    - 4 łyżki ksylitolu
    - 3 łyżki kakao
    - 2 łyżki rozpuszczonego oleju kokosowego

 

 

  • Dodatkowo 200 g malin

Przygotowanie

Cukinię posypujemy odrobiną soli, mieszamy i odstawiamy na 10 minut, po tym czasie odciskamy wodę. Jajka lekko ubijamy z ksylitolem, dodajemy pozostałe składniki i mieszamy łyżką. Ciasto przekładamy do silikonowej lub wyłożonej papierem foremki, pieczemy około 30 min w 180 stopniach. Mleczko chwilę ubijamy mikserem z ksylitolem i kakao, na koniec dodajemy zimną żelatynę i miksujemy, na wystudzonym cieście układamy maliny i zalewamy tężejącym musem. Chłodzimy kilka godzin w lodówce, przed podaniem posypujemy gorzkim kakao.

Smacznego!

 

 

2 komentarze

  1. Avatar

    Paulina, Twoje przepisy są po prostu MEGA!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *