Domowe tortille pełnoziarniste

Paulina Mogilnicka

Przygotowanie domowych tortilli wydaje Ci się skomplikowane? Nic bardziej mylnego! Wystarczy mąka, woda, odrobina soli, kilka minut pracy i gotowe! Takie własnoręcznie przygotowane placki są nie tylko lepsze w smaku, ale też o wiele tańsze od tych sklepowych. Do środka dodaj ulubione warzywa, grillowanego kurczaka, sos czosnkowy przygotowany z jogurtu naturalnego i pełnowartościowy posiłek gotowy!

Składniki:

  • 2 szklanki mąki pełnoziarnistej
  • około 3/4 szklanki ciepłej wody
  • pół łyżeczki soli
  • opcjonalnie łyżka oleju (wtedy lepiej się wałkuje)

Przygotowanie:

Mąkę wymieszaj z solą, stopniowo dodawaj wody i zagniataj elastyczne ciasto (nie może kleić się do rąk). Na koniec możesz dodać olej i ponownie zagnieść. Całość podziel na 8-10 części i każdą z nich rozwałkuj na kształt koła. Każdy placek kładź na mocno rozgrzanej patelni, gdy pojawią się pęcherzyki powietrza, przełóż na drugą stronę.

Smacznego!

Jeden komentarz

  1. Avatar

    Pysznie wyglądają. Koniecznie muszę wypróbować ten przepis, bo uwielbiam tortille.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *