DŻEM BEZ CUKRU ORAZ ŚRODKÓW ŻELUJĄCYH (keto, optymalny, LCHF, paleo)

AleksandraLCHF

W ubiegłym roku pierwszy raz przygotowałam prawdziwy dżem bez sztucznych środków żelujących a dodatkowo bez cukru czy słodzików! Zachwyciły mnie do tego stopnia, że zrobiłam zapasy z truskawek, malin i porzeczek. Mają one niesamowicie skondensowany smak i aromat a do tego są w 100% naturalne bez jakiejkolwiek chemii! Pomysłem na zrobienie takich przetworów jest JANGINIZOWANIE, czyli duszenie owoców we własnym soku z ODROBINĄ SOLI. Sól sprawia, że z owoców wytrąca się naturalny cukier,  puszczają one więcej soku, zachowując naturalny kolor. Owoce zachowują taki sam smak jak w momencie wkładania do garnka przed duszeniem, lub bezpośrednio do słoików. Sprawdzą się idealnie dla osób na dietach niskowęglowodanowych jak np LCHF, ketogeniczna czy paleo.

ZASADY JANGINIZOWANIA:

  • Owoce muszą być słodkie i soczyste. Sól wytrąci cukry zawarte w owocach i podkreśli słodki smak.
  • Ostrożnie z solą. Lepiej dodać za mało soli niż za dużo i otrzymać w efekcie słodko-słony dżem ?
  • Podgrzewać na minimalnym ogniu tak, aby cukier zdążył wytrącić się z owoców.
  • Używać dobrej jakości garnków, aby owoce nie przypaliły się.
  • Janginizować można wszystko – owoce, warzywa, rośliny liściaste.
  • Jeśli spróbujecie, to nigdy więcej nie zrobicie przetworów z cukrem lub substancjami żelującymi ?

Składniki na dżem truskawkowy:

  • 2 kg truskawek
  • 1/2 łyżeczki soli morskiej lub himalajskiej (próbować, żeby nie przesolić)

Truskawki umyć, usunąć szypułki oraz twarde zielone ogonki za pomocą nożyka.

Przełożyć  truskawki do dużego garnka, najlepiej z podwójnym dnem. Doskonale sprawdza się garnek 4l na 2kg truskawek aby mogły dobrze i szybko odparować.

Dodać sól – na 2kg truskawek ok ½ łyżeczki soli, pamiętając o tym żeby nie przesolić. Lepiej dać jej za mało niż za dużo ?

Gotować na małym ogniu, mieszając co jakiś czas aby nie przypalić.

Po pół godziny dżem powinien być gotowy, ale można gotować dłużej chcąc uzyskać bardziej gęstą konsystencję np. przez 2-3 dni po 2 godziny, jednak wtedy nie będzie tak bogaty w witaminy. Dla mnie optymalną gęstością jest ta uzyskana po pół godzinie gotowania (2kg truskawek).

Gorący dżem nalewać do czystych i suchych słoików, które należy dobrze zakręcić i ustawiać od góry dnem do wystudzenia.

3 komentarze

  1. Avatar

    ja od wielu lat sama robię sobie dżemy i to właśnie bez dodatku cukru bo nie o to przecież w dżemach chodzi.

  2. Avatar

    Przez jaki czas po ugotowaniu taki dżem będzie przydatny do spożycia? Dni, tygodnie, miesiące?

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *