Fit twix pierniczkowy

Agata

Hej!

Święta już tuż tuż, więc powoli można zacząć pierniczkowe szaleństwo! Dzisiaj mam dla Was przepis na zdrową wersję twixa ginger cookie. Mam nadzieję, że się skusicie!


SKŁADNIKI NA SPÓD:

Piekarnik nastawiamy na 160 stopni. Wszystkie składniki zagniatamy razem, ciasto ma przypominać kruche, ale nie może się rozsypywać. Formujemy z niego prostokąty grubości 3-4mm i docinamy brzegi. Pieczemy ok 8-10 minut.

SKŁADNIKI NA KARMEL:

  • 3 łyżki cukru kokosowego
  • 2 łyżki stałej części mleczka kokosowego
  • 1 łyżeczka oleju kokosowego
  • szczypta soli

Składniki na karmel umieszczamy w rondelku i zagotowujemy. Kiedy zacznie wrzeć, zmniejszamy ogień i cały czas mieszamy. Po kilku minutach powinien gęstnieć, wtedy odstawiamy go do wystudzenia. Jeśli będzie zbyt twardy, dodajemy jeszcze odrobinę mleczka kokosowego i mieszamy razem. Karmel wykładamy na kruche ciasteczka i mrozimy 3-4 godziny, żeby oblać je czekoladą.

SKŁADNIKI NA POLEWĘ:

  • 50g gorzkiej czekolady
  • 1 łyżka oleju kokosowego

Czekoladę rozpuszczamy z olejem i studzimy. Następnie oblewamy nią zamrożone batony i gotowe!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *