Hej!
Święta już tuż tuż, więc powoli można zacząć pierniczkowe szaleństwo! Dzisiaj mam dla Was przepis na zdrową wersję twixa ginger cookie. Mam nadzieję, że się skusicie!
SKŁADNIKI NA SPÓD:
- 60g mąki
- 1 łyżeczka przyprawy do piernika bez cukru
- 15g kremu proteinowego o smaku ciasteczek Lotus Soncon
- 1 łyżka syropu klonowego lub z agawy/ zamiennika cukru
- 1-2 łyżki mleka
Piekarnik nastawiamy na 160 stopni. Wszystkie składniki zagniatamy razem, ciasto ma przypominać kruche, ale nie może się rozsypywać. Formujemy z niego prostokąty grubości 3-4mm i docinamy brzegi. Pieczemy ok 8-10 minut.
SKŁADNIKI NA KARMEL:
- 3 łyżki cukru kokosowego
- 2 łyżki stałej części mleczka kokosowego
- 1 łyżeczka oleju kokosowego
- szczypta soli
Składniki na karmel umieszczamy w rondelku i zagotowujemy. Kiedy zacznie wrzeć, zmniejszamy ogień i cały czas mieszamy. Po kilku minutach powinien gęstnieć, wtedy odstawiamy go do wystudzenia. Jeśli będzie zbyt twardy, dodajemy jeszcze odrobinę mleczka kokosowego i mieszamy razem. Karmel wykładamy na kruche ciasteczka i mrozimy 3-4 godziny, żeby oblać je czekoladą.
SKŁADNIKI NA POLEWĘ:
- 50g gorzkiej czekolady
- 1 łyżka oleju kokosowego
Czekoladę rozpuszczamy z olejem i studzimy. Następnie oblewamy nią zamrożone batony i gotowe!