Jogurt kokosowy (keto, bez nabiału)

Aurelia (@zajrzyj_mi_w_talerz)

Unikasz nabiału? Nie boisz się zdrowych tłuszczy?

Ten przepis jest dla Ciebie

W asortymencie muscle-zone jest dostępne najlepsze mleko kokosowe, więc zapraszam do wykonania banalnie prostego jogurtu kokosowego

 

 

Potrzebujemy:

 

 

 

 

Ważne!

Wybierając probiotyk w kapsułkach zwracamy uwagę na skład, ważne aby posiadał szczepy: Lactobacillus bulgaricus, Lactobacillus acidophilus, Streptococcus thermophilus, Bifidobacterium lactis, L.actobacillus casei, Bifidobacterium bifidum. Nie musi posiadać wszystkich, ale chociaż większość z wymienionych.

Jeśli chcecie otrzymać gęsty jogurt, warto wsypać zawartość 2 kapsułek (około 1g).

Przygotowanie:
Pół litra mleka kokosowego wlewam do garnka i zagotowuję. Dodaje żelatynę, mieszam aby się rozpuściła, dodaje pozostałe pół litra mleka kokosowego z lodówki (w ten sposób uzyskujemy idealną temperaturę w której rozwiną się bakterie probiotyczne), łyżkę miodu. Następnie wsypuje kapsułkę z probiotykiem, mieszam i wlewam do wyparzonego słoika. Słoik owijam gazetą i ręcznikiem, wsadzam na 12h do miejsca bez przeciągów (u mnie piekarnik nie włączony).
Zrobiłam jogurt wieczorem, rano przed wyjściem do pracy wyjęłam z piekarnika i wsadziłam do lodówki, po powrocie z pracy jest gotowy.

 

Jogurt możemy jeść solo bądź dodawać do ulubionych potraw, płatków, omletów.
Zapraszam po więcej
Aurelia, "Zajrzyj mi w talerz"

 

 

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *