KETO RAFAELLO

AleksandraLCHF
Weekend za pasem więc będzie deser. Tym razem smaczne i bardzo proste w przygotowaniu kokosowe kuleczki z migdałem w środku. Masa to prawdziwa bomba tłuszczowa – masło, mleko kokosowe lub śmietana i wiórki kokosowe!   Kuleczki świetnie smakują, są miękkie i wilgotne a do tego LCHF!

 

Składniki:

  • 100 g masła o temperaturze pokojowej
  • 150 g wiórków kokosowych bez dodatku
  • 100 ml mleka kokosowego – bez dodatku cukru lub śmietany ( dla osób na diecie optymalnej)
  • 20 sztuk migdałów
  • 10 kropli stewii (opcjonalnie dla tych, którzy chcą żeby były słodkie) – DO wyklucza wszelkie słodziki!

Wymieszać masło i ewentualnie słodzik z mlekiem kokosowym lub śmietaną (DO), aż do uzyskania gładkiej masy.

Dodać około 100 g wiórków kokosowych i delikatnie połączyć silikonową łopatką wtłaczając w masę powietrze.

Migdały uprażyć przez kilka minut na suchej patelni i wystudzić.

Zwilżonymi rękami formować małe kuleczki, uprzednio umieszczając 1 migdał w środku kuleczki. następnie zwilżyć ręce i rozpocząć formowanie kuleczki.

Każdą kuleczkę obtoczyć dokładnie w wiórkach kokosowych umieszczonych w miseczce. 

Gotowe kuleczki schłodzi w lodówce przez minimum 1 godzinę przed podaniem.

Kuleczki można spokojnie przechowywać w zamkniętym pojemniku w lodówce przez tydzień.

Smacznego!

BTW całości (wersja ze śmietaną) 39,5g białka, 195g tłuszczu i 20,8g węglowodanów. Powinno wyjść około 20 szt. BTW 1szt. 2g/10g/1g

4 komentarze

  1. Avatar

    Uwielbiam rafaello – w tej formie musi być nieziemskie!

  2. Avatar

    Cała moja rodzina była zachwycona!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *