Kozieradka nie jedno ma imię. Możecie spotkać się z różnymi określeniami na to niepozorne zioło, m.in. noga ptaka, greckie nasiona lub trigonella foenum-graecum. Kozieradka pochodzi z rodziny bobowatych. Znalazła one swoje pierwsze zastosowanie w starożytnej egipskiej kulturze w XVI wieku przed naszą erą jako substancja do mumifikacji. Zapiski o jej użyciu możemy także znaleźć w tradycjach greckich oraz arabskich, gdzie była powszechnie używana do walki z zaburzeniami zarówno fizycznymi jak i psychicznymi.
Bogata zawartość aktywnych substancji chemicznych i cenne właściwości rośliny pozwalają na wykorzystanie jej jako suplementu diety wspierającego leczenie oraz podnoszącego odporność organizmu.
Jest to popularny dodatek do potraw na świecie w znanych mieszankach przypraw: "curry", etiopski "berbere", bengalski "panch phoron", tamilski "sambaar podi", irański "ghorme sabzi", gruziński "khmeli-suneli". Zioło wykorzystywane jest również jako substytut kawy w Afryce Północnej, w marynowaniu, a nawet w perfumach do odżywek do włosów.
Dobroczynnych substancji aktywnych zawartych w kozieradce jest tak dużo, że nie sposób byłoby je zliczyć na palcach obu rąk. W kozieradce znajdziemy: mucilage (śluz -28%), proteidy (22%), olej stały (5%), olejki eteryczne, alkaloidy (trygonellina i cholina), fosforany, lecytynę, albuminę, żelazo w postaci organicznej, trimetyloaminę, neurin, betainę, kumarynę, fitoestrogeny, diosgeniny, saponiny steroidowe i 4-hydroksysoleucynę aminokwasu.
Wpływ kozieradki na organizm człowieka :
- pobudza apetyt poprzez działanie na układ nerwowy,
- zmniejsza poziom szczawianu wapnia w nerkach,
- działa moczopędnie
- łagodzi stany zapalne skóry,
- hamuje wchłanianie i syntezę cholesterolu,
- pozytywnie wpływa na równowagę hormonów tarczycy,
- obniża poziom cukru we krwi,
- balansuje poziom potasu,
- obniża ciśnienie krwi,
- zwiększa produkcję insuliny w organizmie,
- zwiększa potliwość, co pomaga usunąć nadmiar wody.
Poza tym zioło to ma niezwykłą zdolność zmniejszania aktywności enzymu, który bierze udział w uwalnianiu przechowywanego cukru z wątroby do krwi, aby spowolnić czas, jaki potrzebny jest pokarmom, aby przejść przez przewód pokarmowy. Czasami może też wydłużyć czas trwania i nasilenie migreny, zwiększyć ryzyko krwawienia, wywołać uczulenie (takie jak orzeszki ziemne) lub wzmocnić działanie innych leków.
Wśród wielu działań niepożądanych są: zawroty głowy, gazy, obrzęk twarzy, drętwienie, trudności w oddychaniu.
Najlepsze warunki do wzrostu dla tego 2-metrowego jednorocznego zioła z brązowawymi nasionami o gorzkim osobliwym zapachu i smaku to: umiarkowane do niskich opadów, gliny i gliniaste gleby z odpowiednim odwadnianiem. Naturalnie Trigonella rośnie w Eurazji (od Wschodniego Morza Śródziemnego po Chiny). Teraz jest uprawiana w Indiach, Argentynie, Egipcie, południowej Francji, Maroku i Libanie.
Powiązane artykuły
Ciekawostki
Właściwości pokrzywy zwyczajnej – krążenie krwi, zdrowie skóry, anemia
Napar z pokrzywy, czy też herbatka z pokrzywy to tradycyjny sposób na wiele dolegliwości. Obecnie nadal wiele osób korzysta z…
Tart Cherry – cierpka wiśnia na lepszy sen i mniejszą bolesność mięśni
Suplementy Tart cherry, czyli po prostu ekstrakty cierpkiej wiśni mają świetną renomę wśród sportowców. Soki i koncentraty z tego owocu…
Bifidobacterium – właściwości, działanie i rodzaje
Wiele środowisk w organizmie człowieka jest zasiedlanych przez zróżnicowane mikroorganizmy. Ludzki przewód pokarmowy jest wyścielony przez około tysiąc gatunków bakterii….
Czym są prebiotyki i czy warto je stosować?
Zbilansowana dieta polega nie tylko na przyjmowaniu posiłków zawierających makroskładniki, jak węglowodany, białka i tłuszcze. Aby zapewnić odpowiednio wysokie wchłanianie…
Maksymalna pompa mięśniowa
Właśnie rozpoczynasz przygodę z treningiem na siłowni, czy może jesteś doświadczonym zawodnikiem szukającym sposobów na optymalizację swojego treningu? Bez względu…
Posiłek potreningowy – najważniejszy w ciągu dnia?
W świecie fitness upowszechniło się takie przekonanie, które głosi, iż posiłek potreningowy jest najważniejszym posiłkiem jedzonym w ciągu całego dnia….
Strength & Conditioning – co to w ogóle jest?
Strength & Conditioning, czyli w wolnym tłumaczeniu siła i kondycjonowanie – co to w ogóle jest za dziedzina nauki i…
Długotrwały trening aerobowy a poziom testosteronu u mężczyzn
Jednym z fizjologicznych systemów organizmu, który jest niezwykle wrażliwy na stres związany z wykonywanymi systematycznie ćwiczeniami fizycznymi jest układ hormonalny….