Kwasy omega-3 wspierają zdrowe starzenie się

Avatar

Wyższe poziomy kwasów tłuszczowych omega 3 występujące w owocach morza wiążą się z wyższym prawdopodobieństwem zdrowego starzenia się u starszych osób dorosłych, wynika z opublikowanego niedawno w czasopiśmie The BMJ  badania.


Proces starzenia się

Ponieważ populacje na całym świecie żyją dłużej, rośnie nacisk na zdrowe starzenie się. Zależy nam na tym, aby znaczącą długość życia przejść bez poważnych chorób przewlekłych oraz z dobrą sprawnością fizyczną i psychiczną. Wcześniejsze badania sugerują, że wielonienasycone kwasy tłuszczowe omega-3 (wielonienasycone kwasy tłuszczowe n-3) pochodzące z owoców morza i roślin mogą mieć korzystny wpływ na organizm. Mogą one wspierać zdrowe starzenie się, ale wyniki są niejednoznaczne.

Badanie dotyczące wpływu kwasów Omega 3 na proces starzenia się

Zespół amerykańskich naukowców, kierowany przez Heidi Lai w Szkole Nauk o Żywności i Polityce Friedmana na Uniwersytecie Tufts w Bostonie, postanowił zbadać związek między poziomem krążącej krwi n-3 PUFA i zdrowego starzenia się wśród osób starszych. W badaniu uczestniczyło 2 622 dorosłych, którzy brali udział w badaniu USG w latach 1992-2015. Średni wiek uczestników na początku badania (poziom podstawowy) wynosił 74 lata, 63% stanowili kobiety, a 11% pochodziło z grup innych niż białe.

Główne źródła kwasów Omega 3 w diecie
Główne źródła kwasów Omega 3 w diecie

Poziomy kwasów tłuszczowych n3-PUFA mierzono na początku badania oraz 6 i 13 lat później. Obejmowały one kwas eikozapentaenowy (EPA), kwas dokozaheksaenowy (DHA), kwas dokozapentaenowy (DPA) i kwas alfa-linolenowy (ALA). Główne źródła dietetyczne EPA, DHA i DPA pochodzą z owoców morza, podczas gdy ALA występuje głównie w roślinach (orzechy, nasiona i zielone warzywa liściaste).

Na podstawie tych pomiarów uczestnicy zostali podzieleni na pięć grup (kwintyle) poziomu N-3 PUFA krążącej krwi, od najniższej do najwyższej. Poprzez przegląd dokumentacji medycznej i testów diagnostycznych, naukowcy stwierdzili, że 89% uczestników doświadczyło niezdrowego starzenia się w okresie badania, podczas gdy 11% doświadczyło zdrowego starzenia się - zdefiniowanego jako życie wolne od poważnych chorób przewlekłych i bez dysfunkcji umysłowej lub fizycznej.

Po uwzględnieniu szeregu innych czynników społecznych, ekonomicznych i związanych ze stylem życia, naukowcy odkryli, że poziomy EPA pochodzenia morskiego w najwyższym kwintylu wiązały się z 24% niższym ryzykiem niezdrowego starzenia się niż poziomy w najniższym kwintylu. W przypadku poziomów DPA trzy pierwsze kwintyle wiązały się z 18-21% zmniejszeniem ryzyka niezdrowego starzenia się. Jednak DHA pochodzący z owoców morza i ALA pochodzenia roślinnego nie były skorelowane ze zdrowym starzeniem.

Możliwym wyjaśnieniem tego efektu jest to, że PUFA n-3 pomagają regulować ciśnienie krwi, częstość akcji serca i stan zapalny, wyjaśniają autorzy. Wskazują, że było to badanie obserwacyjne, więc nie można wyciągnąć jednoznacznych wniosków na temat przyczyny i skutku, i nie można wykluczyć, że niektóre obserwowane ryzyko może być spowodowane innymi, nieoznaczonymi czynnikami.

Jeśli chcesz suplementować kwasy Omega 3 - rekomendujemy Diamond Fish Oil od Apollo Hegemony - połączenie kwasów EPA, DHA oraz Witaminy D3, K2 oraz witaminy E
Jeśli chcesz suplementować kwasy Omega 3 - rekomendujemy Diamond Fish Oil od Apollo Hegemony - połączenie kwasów EPA, DHA oraz Witaminy D3, K2 oraz witaminy E

Badanie miało długi (do 22 lat) okres obserwacji, a wyniki pozostały w dużej mierze niezmienione po dalszych analizach. Jako takie, mówią, że wśród osób starszych wyższe poziomy krążących N-3 PUFA z owoców morza były związane z niższym ryzykiem niezdrowego starzenia się.

"Te odkrycia zachęcają do dalszych badań prawdopodobnych mechanizmów biologicznych i interwencji związanych z wielonienasyconymi kwasami tłuszczowymi n3 w utrzymaniu zdrowego starzenia się oraz zawierają wskazówki dotyczące zwiększonego spożycia ryb wśród starszych osób dorosłych" - podsumowują.

W powiązanym artykule redakcyjnym profesor Yeyi Zhu z Kaiser Permanente w Północnej Kalifornii Division of Research i jego współpracownicy twierdzą, że badanie to wniosło cenny wkład w zrozumienie wpływu, jaki n3-PUFA mogą mieć na starzenie. Ostrzegają jednak przed wykorzystaniem tych odkryć do informowania o publicznej polityce zdrowotnej lub wytycznych żywieniowych.

Kwasy omega 3 a starzenie się - podsumowanie

Żyjemy w trudnych czasach, kiedy długość życia stale rośnie, ale paradoksalnie wcale nie jesteśmy zdrowsi. "Zgodnie z ramowymi zasadami Światowej Organizacji Zdrowia dotyczącymi zdrowego starzenia się, wszelkie dowody oparte na badaniach, mające na celu poprawę zdrowia w późniejszym życiu, są mile widziane, ale niezbędne są dodatkowe wysiłki na rzecz przyspieszenia tego obszaru badań" - podsumowują.

Najlepsze suplementy omega-3.

Tagi: EPA i DHA, n-3, olej z wątroby rekina, omega-3, owoce morza, ryby

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *