PLACKI Z CUKINII BEZ MĄKI, GLUTENU I LAKTOZY

AleksandraLCHF

Dzisiaj dzielę się z Wami przepisem na placki z cukinii, które z powodzeniem zastępują tradycyjne placki ziemniaczane. Na ogół podaję je na obiad z gulaszem węgierskim albo jako kolację lub przystawkę podczas spotkań z różnego rodzaju sosami np. z dipem czosnkowym i dużą ilością koperku.

Składniki na ok 10 sztuk:

  • 600 g startej cukinii
  • 100 g cebuli
  • 1 duży ząbek czosnku
  • 3 jajka
  • 100 g tłuszczu do smażenia: smalec, olej kokosowy, masło klarowane
  • sól himalajska
  • pieprz czarny
  • curry
  • 15 g koper

Cukinię umyć, poodcinać końce a następnie bez obierania zetrzeć na grubych oczkach tarki lub robota kuchennego.

Wyłożyć na sitko, posolić i odstawić na 15-20 minut.

Cukinię odcisnąć z nadmiaru wody. Można użyć również ręczników papierowych. Im mniej wody, tym lepiej.

Opcjonalnie można ciasto zagęścić za pomocą łupin babki jajowatej (1-2 łyżki) lub startego sera mozzarella (jeśli nie unikasz laktozy).

Czosnek przecisnąć przez praskę a cebulę zetrzeć na tarce o najmniejszych oczkach.

Koperek drobno posiekać.

Wszystkie warzywa połączyć, dodać jajka i przyprawy a następnie dokładnie wymieszać.

Smażyć małe i płaskie placuszki na dobrze rozgrzanym tłuszczu.

Smacznego!

BTW całości bez łupin i mozzarelli: 820 g, 1046 kcal, B 6 g, W 34 g, T 101 g. W 100 g: 128 kcal, B 1 g, W 4 g, T 12 g. Makro należy podbić odpowiednimi dodatkami w postaci mięsnych gulaszy, ryb bądź dipów.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *