Będąc na redukcji musimy uważać na kaloryczne przekąski lub desery. Jeżeli chcemy osiągnąć zamierzony cel (utrata tkanki tłuszczowej), musimy unikać tłuszczu i cukru zawartego w słodkich przekąskach, kuszących nas zza szyby cukierni.
Z pomocą przychodzą przekąski pozbawione tłuszczy i cukrów. Jednak trzeba przyznać, że nie zawsze są one smaczne...
Dlatego dzisiaj przedstawimy prosty przepis na donaty białkowe!
Czego będziemy potrzebować?
- 25 gramów drobno zmielonych orzechów ziemnych lub Peanut Powder firmy FA
- 25 gramów odżywki białkowej np. OLIMP Pure Whey Isolate 95
- 2 łyżki mąki kokosowej np. Soncone
- 2 łyżki stevii np. Better Stevia
- 1 łyżka masła orzechowego np. Smooth Peanut Butter
- 2 białka jaj
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli (opcjonalnie)
Składniki kremu do polania:
- 25 gramów mąki (lub drobno zmielone) z orzechów ziemnych
- 3 łyżki przegotowanej chłodnej wody
- 2 łyżki masła orzechowego np. Smooth Peanut Butter
- 1 łyżeczka stevii np. Better Stevia
Przygotowanie (przepis i składniki na 3 sztuki)
- Nastaw piekarnik na 160 stopni Celsjusza.
- Wymieszaj wszystkie składniki sypkie ciasta w dużej misce.
- Z masła orzechowego i białka jaj wyrób jednolitą masę. Wymieszaj ją z sypkimi składnikami aż do uzyskania gęstego ciasta.
- Formę do wypieku pączków spryskaj olejem w sprayu pozostawiając cieniutką warstwę zapobiegającą przywieraniu.
- Uzyskane ciasto za pomocą rękawa cukierniczego (do nakładania kremów) lub torebki do żywności z uciętym rogiem, równomiernie przelej i rozprowadź po całej formie.
- Piecz w temperaturze 160 stopni Celsjusza przez 8-12 minut.
- W trakcie wypieku połącz składniki na krem, mieszając je aż do uzyskania jednolitej konsystencji.
- Po ostygnięciu, nałóż na donaty przygotowany przed chwilą krem.
Dodatkowo możesz wzbogacić je drobnymi owocami (jagody, borówki, maliny) lub syropami "zero kalorii".
Orientacyjne wartości odżywcze dla 1 sztuki (zmienne w zależności od rodzaju użytego białka oraz orzechów).
- Białko: 16 g
- Węglowodany: 5 g
- Tłuszcze: 15 g
- Kaloryczność: ok. 220 kcal w 1 pączku
Życzymy smacznego 🙂
Powiązane artykuły
2 Comments
Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi
Ciekawostki
Właściwości pokrzywy zwyczajnej – krążenie krwi, zdrowie skóry, anemia
Napar z pokrzywy, czy też herbatka z pokrzywy to tradycyjny sposób na wiele dolegliwości. Obecnie nadal wiele osób korzysta z…
Tart Cherry – cierpka wiśnia na lepszy sen i mniejszą bolesność mięśni
Suplementy Tart cherry, czyli po prostu ekstrakty cierpkiej wiśni mają świetną renomę wśród sportowców. Soki i koncentraty z tego owocu…
Bifidobacterium – właściwości, działanie i rodzaje
Wiele środowisk w organizmie człowieka jest zasiedlanych przez zróżnicowane mikroorganizmy. Ludzki przewód pokarmowy jest wyścielony przez około tysiąc gatunków bakterii….
Czym są prebiotyki i czy warto je stosować?
Zbilansowana dieta polega nie tylko na przyjmowaniu posiłków zawierających makroskładniki, jak węglowodany, białka i tłuszcze. Aby zapewnić odpowiednio wysokie wchłanianie…
Maksymalna pompa mięśniowa
Właśnie rozpoczynasz przygodę z treningiem na siłowni, czy może jesteś doświadczonym zawodnikiem szukającym sposobów na optymalizację swojego treningu? Bez względu…
Posiłek potreningowy – najważniejszy w ciągu dnia?
W świecie fitness upowszechniło się takie przekonanie, które głosi, iż posiłek potreningowy jest najważniejszym posiłkiem jedzonym w ciągu całego dnia….
Strength & Conditioning – co to w ogóle jest?
Strength & Conditioning, czyli w wolnym tłumaczeniu siła i kondycjonowanie – co to w ogóle jest za dziedzina nauki i…
Długotrwały trening aerobowy a poziom testosteronu u mężczyzn
Jednym z fizjologicznych systemów organizmu, który jest niezwykle wrażliwy na stres związany z wykonywanymi systematycznie ćwiczeniami fizycznymi jest układ hormonalny….
Kaloryka??? A może jednak kaloryczność? Człowiek tyle lat chodzi po polskiej ziemi i okazuje się, że nadal nie zna języka polskiego. Przy okazji – kaloryka to nauka i cieple i jego właściwościach. Pozdrawiam.
Aż cięzko uwierzyć, że w takich deserach można przemycić coś wartościowego, jestem pod wrażeniem! Niedługo na pewno przetestuje przepis..