Popularne artykuły

Pożywny deser – donaty białkowe!
Ciekawostki kulinarne

Pożywny deser – donaty białkowe! 

mz facebook

Będąc na redukcji musimy uważać na kaloryczne przekąski lub desery. Jeżeli chcemy osiągnąć zamierzony cel (utrata tkanki tłuszczowej), musimy unikać tłuszczu i cukru zawartego w słodkich przekąskach, kuszących nas zza szyby cukierni.
Z pomocą przychodzą przekąski pozbawione tłuszczy i cukrów. Jednak trzeba przyznać, że nie zawsze są one smaczne...
Dlatego dzisiaj przedstawimy prosty przepis na donaty białkowe!

doughnuts-1368342_1280

Czego będziemy potrzebować?

  • 25 gramów drobno zmielonych orzechów ziemnych lub Peanut Powder firmy FA
  • 25 gramów odżywki białkowej np. OLIMP Pure Whey Isolate 95
  • 2 łyżki mąki kokosowej np. Soncone
  • 2 łyżki stevii np. Better Stevia
  • 1 łyżka masła orzechowego np. Smooth Peanut Butter
  • 2 białka jaj
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli (opcjonalnie)

Składniki kremu do polania:

  • 25 gramów mąki (lub drobno zmielone) z orzechów ziemnych
  • 3 łyżki przegotowanej chłodnej wody
  • 2 łyżki masła orzechowego np. Smooth Peanut Butter
  • 1 łyżeczka stevii np. Better Stevia

Przygotowanie (przepis i składniki na 3 sztuki)

  1. Nastaw piekarnik na 160 stopni Celsjusza.
  2. Wymieszaj wszystkie składniki sypkie ciasta w dużej misce.
  3. Z masła orzechowego i białka jaj wyrób jednolitą masę. Wymieszaj ją z sypkimi składnikami aż do uzyskania gęstego ciasta.
  4. Formę do wypieku pączków spryskaj olejem w sprayu pozostawiając cieniutką warstwę zapobiegającą przywieraniu.
  5. Uzyskane ciasto za pomocą rękawa cukierniczego (do nakładania kremów) lub torebki do żywności z uciętym rogiem, równomiernie przelej i rozprowadź po całej formie.
  6. Piecz w temperaturze 160 stopni Celsjusza przez 8-12 minut.
  7. W trakcie wypieku połącz składniki na krem, mieszając je aż do uzyskania jednolitej konsystencji.
  8. Po ostygnięciu, nałóż na donaty przygotowany przed chwilą krem.

Dodatkowo możesz wzbogacić je drobnymi owocami (jagody, borówki, maliny) lub syropami "zero kalorii".

Orientacyjne wartości odżywcze dla 1 sztuki (zmienne w zależności od rodzaju użytego białka oraz orzechów).

  • Białko: 16 g
  • Węglowodany: 5 g
  • Tłuszcze: 15 g
  • Kaloryczność: ok. 220 kcal w 1 pączku

Życzymy smacznego 🙂

Powiązane artykuły

2 Comments

  1. Beata

    Kaloryka??? A może jednak kaloryczność? Człowiek tyle lat chodzi po polskiej ziemi i okazuje się, że nadal nie zna języka polskiego. Przy okazji – kaloryka to nauka i cieple i jego właściwościach. Pozdrawiam.

  2. majkel

    Aż cięzko uwierzyć, że w takich deserach można przemycić coś wartościowego, jestem pod wrażeniem! Niedługo na pewno przetestuje przepis..

Dodaj komentarz

Wymagane pola są zaznaczone *