SAŁATKA BROKUŁOWA (LCHF, keto, bezglutenowa, niskowęglowodanowa)

AleksandraLCHF

Bezglutenowa, sycąca i bardzo prosta w przygotowaniu sałatka. Idealny lunch dla tych, którzy nie mają możliwości podgrzania posiłku będąc poza domem np. w pracy czy w podróży. Znakomicie sprawdza się także na różne okazje a w sezonie letnim podczas grillowania.

Składniki:

• 1 brokuł
• 3 jajka
• 2 pomidory
• ser feta
• płatki migdałowe
• 150 g śmietany 18%
• 3 ząbki czosnku
• 2 łyżki majonezu domowego lub Majonezu Kieleckiego (ma najbardziej akceptowalny skład ;))
• sól morska, pieprz, oregano, bazylia itp.
• sok z cytryny

Do śmietany dodać wyciśnięty czosnek, majonez, przyprawy oraz trochę soku wyciśniętego z cytryny, następnie dokładnie wymieszać.

Brokuły wrzucić do osolonego wrzątku, gotować 6-7 minut. Odcedzić, wystudzić, podzielić na małe różyczki.

Pomidory i ugotowane na twardo jajka pokroić na ćwiartki. Ser feta pokroić w kostkę. migdały przesmażyć na suchej patelni na złoty kolor.

Brokuły, pomidory i jajka ułożyć na przemian w salaterce (można zostawić kilka do dekoracji). następnie zalać sosem czosnkowym, posypać migdałami i udekorować pomidorami, brokułami, jajkiem oraz serem feta.

Tagi: bez glutenu, brokuły, dieta, fit, fit posiłki, fit przepisy, fit sałatka, gluten free, jajka, keto, ketoza, lchf, odchudzanie, optymalna, redukcja, sałatka, warzywa, węglowodany, zdrowa sałatka, zdrowe kwasy tłuszczowe, zdrowe produkty, zdrowie

2 komentarze

  1. Avatar

    Taką sałateczkę wykorzystałbym właśnie na grillu, z pysznym mięskiem będzie się komponować idealnie 🙂

  2. AleksandraLCHF

    Na spotkaniach przy grillu rozchodzi się równie szybko jak mięsiwo 😉

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *