Popularne artykuły

TAJSKA ZUPA LCHF Z KREWETKAMI I ŁOSOSIEM
Diety

TAJSKA ZUPA LCHF Z KREWETKAMI I ŁOSOSIEM 

Dzisiaj coś dla wielbicieli owoców morza 😉 Delikatne, rozpadające się w ustach kawałki łososia, soczyste krewetki, rosół i mleczko kokosowe Całość smakuje fantastycznie! Uwielbiamy tę zupę, jest aromatyczna, lekka, zdrowa, jednocześnie sycąca i smaczna. Sprawdzi się idealnie w jesienne i zimowe dni,  dzięki dodatkom imbiru i chilli  ?
Składniki:200 krewetek obranych ze skorupek

200g łososia pokrojonego w kostkę

400 ml mleka kokosowego

400 ml rosołu drobiowego

3 cebule dymki – ok 60 g

2 łyżeczki startego imbiru

4 ząbki czosnku posiekanego

3 łyżki soku z limonki

chilli do smaku

szczypiorek

60g oleju kokosowego

 

Krewetki rozmrozić (jeśli mrożone) lub umyć a następnie osuszyć i usunąć ogonki.

Z łososia zdjąć skórę i wyfiletować z ości. Następnie pokroić w kostkę ok 1-1,5 cm.

Cebulę pokroić w drobną kostkę, zeszklić na tłuszczu i przełożyć do garnka.

Następnie na rozgrzanym tłuszczu podsmażyć starty imbir, czosnek oraz łososia.

Gdy białko mięsa zetnie się, czyli łosoś uzyska biały kolor przełożyć do cebuli, dodać rosół oraz mleczko kokosowe.

Po 5 minutach dodać krewetki.

Całość doprowadzić do wrzenia a następnie gotować na małym ogniu przez 5 minut.

Doprawić do smaku sokiem z limonki, chilli oraz solą i pieprzem.

Dodać szczypiorek i gotować jeszcze przez ok 2-3 minuty.

Smacznego!

BTW całości: waga 1345 g, 2605 kcal, B 134g, W 32g, T 212g. W 100 g: 194 kcal, B 10g, W 2,4 g, T 16 g.

Powiązane artykuły

Dodaj komentarz

Wymagane pola są zaznaczone *