ZUPA KREM Z DYNI (keto, paleo, LCHF, optymalny)

AleksandraLCHF

Sezon na dynie w pełni więc dzielę się z Wami przepisem na zupę krem z dyni ? Jest to moja ulubiona jesienna zupa, która idealnie rozgrzewa w chłodne dni. Nie dość, że jest smaczna i sycąca to również bardzo zdrowa, dzięki takim składnikom jak kurkuma, imbir, chilli czy czosnek, które mają właściwości przeciwzapalne i antynowotworowe.

Składniki:

  • 500 ml rosołu
  • 400 g dyni hokkaido
  • 1 duża marchewka z rosołu
  • 1 duża cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 15 g tłuszczu (olej kokosowy – keto, LCHF, paleo, masło klarowane – keto, optymalna, LCHF)
  • 1 łyżeczka curry
  • 1/2 łyżeczki kurkumy
  • 1/3 łyżeczki imbiru mielonego
  • szczypta chilli do smaku
  • sól do smaku
  • natka pietruszki
  • pestki dyni
  • chipsy z boczku
  • mięso z rosołu

Zupa jest przygotowywana na bazie tradycyjnego rosołu . Ja często mam zamrożony lub po ugotowaniu dużego garnka w kolejne dni robię z nich różne zupy krem np. z brokułów, pomidorów lub właśnie z dyni.

Zagrzać w garnku rosół.

Dynia hokkaido nie wymaga obierania ze skórki, dlatego należy ją umyć, przekroić na ćwiartki i wyjąć wnętrze z pestkami.

Pokroić dynię na kawałki wielkości ok 3 cm a następnie umieścić je z marchewką z rosołu w gorącym bulionie tak aby zanurzyły się w całości.

Cebulę i czosnek obrać a następnie pokroić drobno.

Na patelni rozgrzać tłuszcz i podsmażyć lekko cebulę i czosnek z kurkumą.

Zeszkloną cebulę i czosnek dodać do garnka z rosołem i dynią. Dodać pozostałe przyprawy a następnie gotować całość do miękkości przez ok 20-30 minut.

Na tłuszczu podsmaż plastry boczku tak aby powstały chipsy bekonowe.

Gdy składniki zupy są już miękkie zmiksować całość na gładki krem.

Podawać z ulubionymi dodatkami np. z mięsem z rosołu lub przygotowanymi chipsami bekonowymi, pestkami dyni, natką pietruszki.

Zupa idealnie nadaje się również do mrożenia więc jest kolejnym praktycznym daniem dla osób, które nie maja czasu na codzienne gotowanie ?

BTW zupy na bazie rosołu bez dodatków: 1110g, 1022 kcal, B 38g, T 70g, W 60g. W 100g: 92 kcal, B 3,5g, T 6,3g, W 5,4g.

Tagi: dieta, dieta niskowęglowodanowa, dieta optymalna, dynia, fit, fit food, fit przepisy, gotowanie, high fat, keto, ketoza, lchf, low carb, low carb high fat, muscle-zone, obiad, odchudzanie, odżywianie, przepisy, redukcja, węglowodany, zdrowe kwasy tłuszczowe, zdrowe odżywianie, zdrowe produkty, zdrowie, zupa, zupa krem, zupa krem z dyni, zupa z dyni

5 komentarzy

  1. Avatar

    Znam znam i uwielbiam tą zupę:)

  2. Avatar

    A ja uwielbiam zupę z dyni, tylko z dyni 🙂

  3. AleksandraLCHF

    Spróbuj a na pewno nie pożałujesz 😉

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *