Zupa z kurczakiem i mleczkiem kokosowym (low carb, keto)

Aurelia (@zajrzyj_mi_w_talerz)

Zupa ta inspirowana jest smakami kuchni tajskiej, idealnie rozgrzewa,

pobudza i syci.

Zachęcam Was do przygotowania, trwa to chwilę, a smakuje wybornie. Świetnie sprawdzi się także jako popisowe danie, które przygotujemy dla gości, z pewnością takiej nie jedli 😉

 

Potrzebne składniki widnieją na grafice, dokładna gramatura to:

  • bulion 2 litry
  • pierś z kurczaka 0.5 kg
  • mleczko kokosowe 300-400 ml 
  • 2 ząbki czosnku
  • kawałek startego imbiru (0.5 cm)
  • 4 liście kaffiru/limonki
  • 2 garście orzechów nerkowca
  • czubata łyżeczka zielonej pasty curry
  • sok z połowy limonki

Przygotowanie:

Bulion należy zagotować z liśćmi limonki, w tym samym czasie podsmażamy pokrojoną w kostkę pierś z kurczaka z wyciśniętym czosnkiem i imbirem. Do bulionu dodaje pastę curry, posiekane orzechy nerkowca i usmażonego kurczaka. Doprowadzamy do wrzenia, wyciskamy sok z limonki i na koniec zalewamy mlekiem kokosowym. Gotujemy całość jeszcze 10 minut i podajemy.

 

Etapy przygotowań można obserwować na moim koncie na instagramie "zajrzyj_mi_w_talerz" w zapisanych na stałe relacjach.

 

Tagi: białko, dieta, dieta ketogeniczna, fit, keto, ketoza, muscle-zone, mzkuchnia, redukcja, zdrowe produkty, zdrowie

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *