Since 2005
Aktualnie jesteś:
Wybierz język:
Potrzebujesz pomocy?
Zostaw nam wiadomość
Wybierz język:
Wybierz walutę: $ £
Since 2005
pl
PLN
Zamówienie:204,00 zł407,00 zł611,00 zł815,00 zł
Wysyłka:-11,00 zł-21,00 zł-31,00 zł-41,00 zł
0 0,00 zł
Since 2005  bok@mz-store.pl  +48 22 602 26 41
Vegetarian DHA Vegetarian DHA

Life Extension Vegetarian Sourced DHA to suplement uzupełniający dietę o kwas dokozaheksaenowy (DHA). Każda kapsułka zawiera aż 200 mg DHA pozyskanego z mikroglonów Schizochytrium. Produkt nie zawiera żadnych składników pochodzenia zwierzęcego, dlatego może być stosowany również przez wegetarian i wegan.

Preparat wykazuje szerokie spektrum właściwości prozdrowotnych i jest polecany osobom we wszystkich kategoriach wiekowych. Poprawia funkcjonowanie mózgu, pozytywnie wpływa na wzrok, zmniejsza stany zapalne, działa kardioprotekcyjnie. Zapewnia optymalne zdrowie poznawcze i neurologiczne.

DHA (kwas dokozaheksaenowy) jest organicznym związkiem zaliczanym do egzogennych kwasów tłuszczowych (NNKT). Struktura chemiczna (22 węgle i 6 podwójnych wiązań) kwalifikuje go do grupy wielonasyconych kwasów tłuszczowych typu omega-3. Znikome ilości DHA są syntetyzowane w organizmie z kwasu eikozapentaenowego (EPA), jednak przyjmuje się, że kwasy NNKT muszą być dostarczane organizmowi z zewnątrz. Najlepszym źródłem DHA są tłuste ryby (łosoś, tuńczyk, makrela i sardynki). Doskonałą alternatywę dla nich stanowią algi morskie.

Strukturalna budowa DHA sprawia, że po dostaniu się do organizmu jest on szybko włączany do fosfolipidów błon komórkowych, gdzie wpływa na procesy metaboliczne zachodzące wewnątrz komórek. Mechanizmy działania DHA obejmują zmianę płynności błon komórkowych, modulację sygnalizacji komórkowej, regulację syntezy eikozanoidów oraz regulację ekspresji genów.

Działanie kardioprotekcyjne     
Naukowcy udowodnili, że istnieje zależność pomiędzy spożyciem DHA a śmiertelnością z powodu chorób układu sercowo-naczyniowego. Kontrolowane badania z suplementami bogatymi w DHA wykazały ich potencjał do zmniejszania śmiertelności u pacjentów z zawałem serca lub po przebytym zawale oraz zmniejszenia ryzyka nagłej śmierci sercowej.

DHA wpływa na obniżenie poziomu trójglicerydów i lipoprotein o niskiej gęstości (LDL) przy jednoczesnym promowaniu wzrostu stężenia korzystnej frakcji cholesterolu HDL. W ten sposób przyczynia się do uregulowania profilu lipidowego i zminimalizowania ryzyka miażdżycy.

DHA działa przeciwzakrzepowo. Zapobiega nieprawidłowej agregacji płytek, obniża stężenie fibrynogenu, dzięki czemu przeciwdziała tworzeniu się zatorów i skrzepów.

DHA powstrzymuje arytmię. Poprzez oddziaływanie na podjednostki budujące kanały jonowe (sodowe i wapniowe) zmniejsza aktywność kardiomiocytów, przez co ogranicza nadmierne i nieregularne skurcze serca.

DHA ma właściwości hipotensyjne. Przyczynia się do uregulowania zarówno skurczowego, jak i rozkurczowego ciśnienia krwi u osób z nadciśnieniem. 

Optymalne funkcjonowanie mózgu 
DHA ma zasadnicze znaczenie dla struktury i funkcji mózgu. Jest istotnym składnikiem błon komórkowych, odpowiadającym za zwiększanie ich płynności. Zmiana płynności błon komórkowych wpływa na ich właściwości fizyczne, takie jak przepuszczalność i aktywność. Warunkuje również prawidłową sygnalizację komórkową. Wszystko to przekłada się to na sprawność umysłową.

DHA pobudza wzrost komórek nerwowych, czyni je bardziej rozwidlonymi i elastycznymi. Im więcej sprawnie działających neuronów w mózgu, tym wydajniejsza jego praca. Dlatego właśnie dieta uboga w DHA negatywnie odbija się na pamięci i zdolnościach intelektualnych. Co ciekawe – podniesienie poziomu DHA odwraca te zaburzenia: poprawia pamięć krótkotrwałą i ułatwia przyswajanie wiedzy.

Wysokie spożycie DHA zmniejsza ryzyko wystąpienia choroby Alzheimera i może zahamować spadek funkcji poznawczych u osób już chorujących. Kwas dokozaheksaenowy zapobiega odkładaniu się blaszek białka beta-amyloidu, mającego istotny udział w rozwoju choroby Alzheimera. W licznych badaniach klinicznych dowiedziono, że osoby z chorobą Alzheimera mają znacznie niższe poziomy DHA w neuronach hipokampu. To właśnie ten obszar mózgu jest niezbędny do tworzenia niedawnych wspomnień (tzw. pamięć robocza). Uzupełnienie diety o duże ilości DHA znacząco poprawiło funkcje kognitywne u badanych osób.

DHA działa neuroprotekcyjnie. Chroni komórki mózgowe przed stresem oksydacyjnym i uszkodzeniami powodowanymi aktywnością reaktywnych form tlenu. Jest prekursorem dla związków odpowiedzialnych za wygaszanie stanu zapalnego (tzw. rezolwiny i neuroprotektyny).

Prawidłowe widzenie
DHA jest naturalnym składnikiem siatkówki oka i ma istotny udział w ochronie wzroku. Przeciwdziała odkładaniu się lipofuscyny i innych toksyn w siatkówce, co jest głównym powodem pogarszania się wzroku. Zmniejsza również ryzyko zwyrodnienia plamki żółtej. 

Podsumowując, Vegetarian Sourced DHA to suplement polecany w ramach szeroko pojętej profilaktyki zdrowotnej. Z uwagi na ograniczoną zdolność ludzkiego organizmu do syntezy kwasów omega-3 trzeba pamiętać o ich stałym uzupełnianiu. O suplementację powinny zadbać zwłaszcza kobiety w ciąży, osoby w podeszłym wieku oraz sportowcy narażeni na duży wysiłek fizyczny.   

InStock
Since 2005
Dodaj do koszyka
Vegetarian DHA Vegetarian DHA 30 kaps.
Life Extension
75,00 zł

Vegetarian DHA 30 kaps.

ilość: 30 kaps.
1-2
Lokalizacja:
Magazyn UE
Dostępność:
średnia ilość
dni robocze
od wysyłki
Minimalna data ważności:
2021-06
Do darmowej wysyłki brakuje: 250,00 zł
75,00 złz VAT

od 3 sztuk tylko 73,50 zł /szt. -2%

Biuro obsługi klienta.

PON.-PT 900-1700

Potrzebujesz pomocy w wyborze?

Opis produktu
  • Wegetariańskie DHA pochodzące z alg morskich (!)
  • Wspiera zdrowie układu sercowo-naczyniowego
  • Utrzymuje prawidłową strukturę mózgu
  • Obniża poziom trójglicerydów
  • Wzmacnia funkcje poznawcze
  • Korzystnie wpływa na wzrok 
  • Działa antyagregacyjnie
  • Reguluje profil lipidowy 
  • Tłumi stany zapalne

Life Extension Vegetarian Sourced DHA to suplement uzupełniający dietę o kwas dokozaheksaenowy (DHA). Każda kapsułka zawiera aż 200 mg DHA pozyskanego z mikroglonów Schizochytrium. Produkt nie zawiera żadnych składników pochodzenia zwierzęcego, dlatego może być stosowany również przez wegetarian i wegan.

Preparat wykazuje szerokie spektrum właściwości prozdrowotnych i jest polecany osobom we wszystkich kategoriach wiekowych. Poprawia funkcjonowanie mózgu, pozytywnie wpływa na wzrok, zmniejsza stany zapalne, działa kardioprotekcyjnie. Zapewnia optymalne zdrowie poznawcze i neurologiczne.

DHA (kwas dokozaheksaenowy) jest organicznym związkiem zaliczanym do egzogennych kwasów tłuszczowych (NNKT). Struktura chemiczna (22 węgle i 6 podwójnych wiązań) kwalifikuje go do grupy wielonasyconych kwasów tłuszczowych typu omega-3. Znikome ilości DHA są syntetyzowane w organizmie z kwasu eikozapentaenowego (EPA), jednak przyjmuje się, że kwasy NNKT muszą być dostarczane organizmowi z zewnątrz. Najlepszym źródłem DHA są tłuste ryby (łosoś, tuńczyk, makrela i sardynki). Doskonałą alternatywę dla nich stanowią algi morskie.

Strukturalna budowa DHA sprawia, że po dostaniu się do organizmu jest on szybko włączany do fosfolipidów błon komórkowych, gdzie wpływa na procesy metaboliczne zachodzące wewnątrz komórek. Mechanizmy działania DHA obejmują zmianę płynności błon komórkowych, modulację sygnalizacji komórkowej, regulację syntezy eikozanoidów oraz regulację ekspresji genów.

Działanie kardioprotekcyjne     
Naukowcy udowodnili, że istnieje zależność pomiędzy spożyciem DHA a śmiertelnością z powodu chorób układu sercowo-naczyniowego. Kontrolowane badania z suplementami bogatymi w DHA wykazały ich potencjał do zmniejszania śmiertelności u pacjentów z zawałem serca lub po przebytym zawale oraz zmniejszenia ryzyka nagłej śmierci sercowej.

DHA wpływa na obniżenie poziomu trójglicerydów i lipoprotein o niskiej gęstości (LDL) przy jednoczesnym promowaniu wzrostu stężenia korzystnej frakcji cholesterolu HDL. W ten sposób przyczynia się do uregulowania profilu lipidowego i zminimalizowania ryzyka miażdżycy.

DHA działa przeciwzakrzepowo. Zapobiega nieprawidłowej agregacji płytek, obniża stężenie fibrynogenu, dzięki czemu przeciwdziała tworzeniu się zatorów i skrzepów.

DHA powstrzymuje arytmię. Poprzez oddziaływanie na podjednostki budujące kanały jonowe (sodowe i wapniowe) zmniejsza aktywność kardiomiocytów, przez co ogranicza nadmierne i nieregularne skurcze serca.

DHA ma właściwości hipotensyjne. Przyczynia się do uregulowania zarówno skurczowego, jak i rozkurczowego ciśnienia krwi u osób z nadciśnieniem. 

Optymalne funkcjonowanie mózgu 
DHA ma zasadnicze znaczenie dla struktury i funkcji mózgu. Jest istotnym składnikiem błon komórkowych, odpowiadającym za zwiększanie ich płynności. Zmiana płynności błon komórkowych wpływa na ich właściwości fizyczne, takie jak przepuszczalność i aktywność. Warunkuje również prawidłową sygnalizację komórkową. Wszystko to przekłada się to na sprawność umysłową.

DHA pobudza wzrost komórek nerwowych, czyni je bardziej rozwidlonymi i elastycznymi. Im więcej sprawnie działających neuronów w mózgu, tym wydajniejsza jego praca. Dlatego właśnie dieta uboga w DHA negatywnie odbija się na pamięci i zdolnościach intelektualnych. Co ciekawe – podniesienie poziomu DHA odwraca te zaburzenia: poprawia pamięć krótkotrwałą i ułatwia przyswajanie wiedzy.

Wysokie spożycie DHA zmniejsza ryzyko wystąpienia choroby Alzheimera i może zahamować spadek funkcji poznawczych u osób już chorujących. Kwas dokozaheksaenowy zapobiega odkładaniu się blaszek białka beta-amyloidu, mającego istotny udział w rozwoju choroby Alzheimera. W licznych badaniach klinicznych dowiedziono, że osoby z chorobą Alzheimera mają znacznie niższe poziomy DHA w neuronach hipokampu. To właśnie ten obszar mózgu jest niezbędny do tworzenia niedawnych wspomnień (tzw. pamięć robocza). Uzupełnienie diety o duże ilości DHA znacząco poprawiło funkcje kognitywne u badanych osób.

DHA działa neuroprotekcyjnie. Chroni komórki mózgowe przed stresem oksydacyjnym i uszkodzeniami powodowanymi aktywnością reaktywnych form tlenu. Jest prekursorem dla związków odpowiedzialnych za wygaszanie stanu zapalnego (tzw. rezolwiny i neuroprotektyny).

Prawidłowe widzenie
DHA jest naturalnym składnikiem siatkówki oka i ma istotny udział w ochronie wzroku. Przeciwdziała odkładaniu się lipofuscyny i innych toksyn w siatkówce, co jest głównym powodem pogarszania się wzroku. Zmniejsza również ryzyko zwyrodnienia plamki żółtej. 

Podsumowując, Vegetarian Sourced DHA to suplement polecany w ramach szeroko pojętej profilaktyki zdrowotnej. Z uwagi na ograniczoną zdolność ludzkiego organizmu do syntezy kwasów omega-3 trzeba pamiętać o ich stałym uzupełnianiu. O suplementację powinny zadbać zwłaszcza kobiety w ciąży, osoby w podeszłym wieku oraz sportowcy narażeni na duży wysiłek fizyczny.   

Sposób użycia
Producent
Recenzje (0)

Skład

Wielkość opakowania: 30 wegetariańskich kapsułek żelowychPorcja jednorazowa: 1 kapsułkaIlość porcji w opakowaniu: 30
w porcji (1 kapsułka)zawartość%ZDS
Kalorie5
Kalorie z tłuszczu 5
Całkowita zawartość tłuszczu0.5 g1%†
DHA (kwas dokozaheksaenowy) (z oleju alg Schizochytrium sp.)200 mg**

Pozostałe składniki

modyfikowana skrobia kukurydziana, gliceryna, wysokooleinowy olej słonecznikowy, oczyszczona woda, karagen, sorbitol, palmitynian askorbylu, tokoferol, naturalny aromat, lecytyna słonecznikowa, beta-karoten, barwnik - karmel.

Podobne produkty
Najlepiej połączyć z
Hi-tech
199,00 zł

Zaawansowany suplement przedtreningowy, intensywnie pobudza oraz promuje zdolności wysiłkowe.

Kupuję
Dedicated Nutrition
139,00 zł

Kompleks składników wieloaspektowo promujących poziom energii. Zwiększa możliwości wysiłkowe i siłę.

Kupuję
Biotech Usa
89,00 zł

Skuteczna formuła przedtreningowa o zwiększonej zawartości kofeiny

Kupuję
Doctor's Best
85,00 zł

Stymuluje produkcję tlenku azotu w organizmie. Poprawia ukrwienie i odżywienie mięśni.

Kupuję
Redcon1
169,00 zł

Stack kreatynowy. Zwiększa siłę i regenerację mięśni pozwalając na osiągnięcie maksymalnych efektów.

Kupuję
Biotech Usa
24,00 zł

Preparat witaminowo-mineralny. Wspiera wydolność, sprawność oraz odporność organizmu.

Kupuję

Kalorie

Informacja

Kalorie to umowna nazwa jednostki wyrażającej wartość energetyczną pożywienia, zapotrzebowanie i wydatków energii przez organizm człowieka, którą w rzeczywistości jest 1 kilokaloria (1 kcal). 1 kilokaloria jest to ilość energii cieplnej koniecznej do podgrzania 1 g wody i 1 stopień Celsjusza. W układzie SI jednostką energii cieplnej  jest 1 dżul (1J), równy w przybliżeniu 4,185 kcal.

Wartość energetyczna jest określana po podstawie składu chemicznego danego produktu żywnościowego, przy pomocy tzw. fizjologicznych równoważników energetycznych.. Najczęściej stosowany jest równoważnik Atwatera wynoszący: dla białka 4 kcal/g, dla węglowodanów 4kcal/g i dla tłuszczu – 9kcal/g.

Wartość energetyczna wykonywana przy tzw. „bombie kalorycznej” stanowi równoważnik energetyczny fizyczny, wynoszący: 4,1 kcal na 1 g węglowodanów, 5,65 kcal na 1 g białka, 9,45 kcal na 1 g tłuszczu.

Wartość odżywcza, określa stopień przydatności produktu żywnościowego do realizacji funkcji życiowych człowieka, tym wyższa im wyższa jest jej biodostępność i mniejsza ilość jej spożywania dla uzyskania efektów.

Całkowita zawartość tłuszczu

Informacja

Tłuszcze całkowite – suma tłuszczów wprowadzony do organizmu w pożywieniu i w suplementach diety, zawierająca zarówno kwasy tłuszczowe nasycone jak i nienasycone, w tym niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe. Ogół tłuszczy dzięki produkcji energii pozwala na większy wydatek energetyczny podczas wysiłku, powoduje regenerację powysiłkową,. Jest częściowo magazynowany w organizmie. Przyjmuje się, że wartość energetyczna tłuszczu wynosi 9 kcal w 1g. Oprócz produkcji energii kwasy tłuszczowe stanowią element budulcowy błon komórkowych i istoty białej mózgu. NNKT są prekursorami hormonów tkankowych i aktywnych biologicznie związków. Szczególnie ważne jest utrzymywanie właściwej proporcji pomiędzy kwasami z grupy Omega 3 i Omega 6.

DHA (kwas dokozaheksaenowy)

Informacja

DHA (kwas dokozaheksaenowy) - kwas z rodziny kwasów omega-3, nienasycony kwas tłuszczowy z ostatnim podwójnym wiązaniem w łańcuchu znajduje się na trzecim od końca atomie węgla. Syntetyzowany w organizmie ludzkim z kwasu eikozapentaenowego, lub pobierany z pokarmami pochodzenia morskiego (ryby, szczególnie łososiowate). W medycynie wskazany jest w leczeniu depresji, choroby Alzheimera, ADHD. Odnotowano jego korzystny wpływ na gospodarkę insulinową oraz układy krwionośni i hormonalny. Stosowany w odpowiednich dawkach wpływa korzystnie na skład i estetykę ciała. W suplementacji wchodzi w skład preparatów zawierających olej rybi, stanowiących uzupełnienie braków nienasyconych kwasów tłuszczowych Omega 3, zalecanych ludziom o zróżnicowanej aktywności fizycznej.

Dawkowanie: 200–2000 mg na dobę.

Ostatnio na blogu

Tłuszcz z fast foodów a testosteron u mężczyzn

Tłuszcz z fast foodów a testosteron u mężczyzn

Jedzenie typu fast food stało się niezwykle modne. Żyjemy w czasach ciągłej pogodni. Praca, zlecenie, zakupy, dom, obowiązki, zajęcia dodatkowe, dzieci,...

czytaj więcej
Dietoterapia wrzodziejącego zapalenia jelita grubego – część III

Dietoterapia wrzodziejącego zapalenia jelita grubego – część III

W ostatniej części artykułu przedstawione zostaną kolejne wybrane kontrolowane i randomizowane interwencje dietetyczne, które przeprowadzono do chwili...

czytaj więcej
Jak pozbyć się migreny cz. 2

Jak pozbyć się migreny cz. 2

W poprzednim wpisie zwrócono uwagę na znaczenie transportu i metabolizmu glukozy w mózgu podczas ataków migreny. W  tym wpisie zostaną przybliżone...

czytaj więcej
Proteinowa pieczona owsianka

Proteinowa pieczona owsianka

Hej! Owsianki są dobre na każdą porę roku, ale zimą czy jesienią najlepsze są zdecydowanie pieczone. Super sprawdzą się oczywiście na śniadanie, ale...

czytaj więcej
Trenujesz? Możesz mieć niedobory cz.2

Trenujesz? Możesz mieć niedobory cz.2

W poprzednim wpisie zwrócono uwagę na najczęściej występujące niedobory żywieniowe wśród sportowców. Dotyczą one głównie żelaza, wapnia i magnezu....

czytaj więcej
Prolaktyna a zaburzenia jelitowe

Prolaktyna a zaburzenia jelitowe

Podwyższony poziom prolaktyny (PRL) może w sposób wielopłaszczyznowy odciskać swoje piętno zarówno na zdrowiu jak i na ogólnie pojętym komforcie życia....

czytaj więcej

Zapisz się na newslettera Sklepu MZ
Odbieraj kupony rabatowe, aktualności ze Sklepu MZ, specjalne oferty i wiele więcej!

Biuro obsługi klienta

Pomoc i konsultacje

MZKatalog - polecani dietetycy

MZKatalog - polecani trenerzy

MZKatalog - polecane kluby

Supps4You LLC
16192 Coastal Hwy Lewes, Delaware 19958
sklep@mz-store.pl +48 501 537 027