Since 2005
Aktualnie jesteś:
Wybierz język:
Potrzebujesz pomocy?
Zostaw nam wiadomość
Wybierz język:
Wybierz walutę: $ £
Since 2005
pl
PLN
0 0,00 zł
Since 2005  bok@mz-store.pl  +48 501-537-027
Children's DHA 250mg Children's DHA 250mg

Nordic Naturals Children’s DHA to suplement diety na bazie wysokiej jakości oleju z wątroby dorsza arktycznego, dostarczający odpowiednią dla dzieci dawkę kwasów omega-3.

Preparat powstał z myślą o najmłodszych – jest szczególnie polecany dzieciom w przedziale wiekowym 3-6 lat. Ma postać smacznych, owocowych, miękkich kapsułek, które nadają się zarówno do żucia, jak i do połknięcia. Jest wolny od cukru, barwników i sztucznych konserwantów, a ze jego słodki smak odpowiada bezpieczny dla zdrowia i nie powodujący próchnicy ksylitol.

Zawarty w kapsułkach olej rybi został poddany szczegółowym badaniom na obecność metali i toksyn środowiskowych. Testy wykonano w certyfikowanym, niezależnym od producenta laboratorium. Dowiodły one, że surowiec spełnia wszystkie najsurowsze międzynarodowe wymogi dotyczące czystości i  świeżości.

Kwasy omega-3 to organiczne związki chemiczne z rodziny nienasyconych kwasów tłuszczowych. Są uznawane za niezbędne dla prawidłowego rozwoju i funkcjonowania organizmu na każdym etapie życia. Pełnią funkcje budulcowe i regulacyjne. Wchodzą w skład struktur błon komórkowych; są obecne w tkance mózgowej i nerwowej oraz w siatkówce oka; biorą udział w syntezie substancji warunkujących przebieg kluczowych procesów metabolicznych.

Najważniejszymi przedstawicielami tej grupy są DHAEPA, czyli kwas dokozaheksaenowy i kwas eikozapentaenowy. W kontekście zdrowia dzieci zwraca się uwagę zwłaszcza na odpowiednią podaż kwasu dokozaheksaenowego.

Optymalny rozwój mózgu
Zapewnienie odpowiedniej ilości kwasu DHA w diecie jest szczególnie ważne w pierwszych latach życia dziecka, kiedy to rozwój mózgu jest najbardziej dynamiczny. Warto pamiętać, że mózg zbudowany jest w dużej mierze z wielonienasyconych kwasów tłuszczowych, dlatego bez odpowiedniej ilości budulca nie będzie rozwijał się prawidłowo. Istotną rolę odgrywa tu zwłaszcza  kwas dokozaheksaenowy, który dominuje w płacie czołowym i płatach przedczołowych.

Nieprawidłowy rozwój tych obszarów mózgu może być przyczyną niestabilności emocjonalnej, agresywnych zachować, kłopotów z pamięcią i koncentracją. W badaniach dowiedziono, że istnieje ścisły związek pomiędzy występowaniem zaburzeń rozwojowych i behawioralnych a niskim poziomem DHA. Przypuszcza się, że duży deficyt DHA w okresie rozwoju prenatalnego i niemowlęcego może być przyczyną nadpobudliwości psychoruchowej (ADHD) oraz dyspraksji, diagnozowanych na późniejszym etapie życia dziecka.

Prawidłowe widzenie
Kwas dokozaheksaenowy jest kluczowy dla optymalnego rozwoju narządu wzroku i prawidłowego widzenia. W dużych ilościach występuje w siatkówce oka, korzystnie wpływa na utrzymanie jej funkcji, chroni przed uszkodzeniami spowodowanymi jasnym światłem i stresem oksydacyjnym.

W badaniach dowiedziono, że niemowlęta, których matki w czasie ciąży otrzymywały suplementy z DHA, znakomicie wypadły w testach sprawdzających ostrość widzenia, jakim  zostały poddane po ukończeniu drugiego miesiąca życia. W grupie kontrolnej, która nie przyjmowała preparatów z DHA, zanotowano wiele odchyleń od normy. Wydaje się też, że odpowiednia podaż kwasów omega-3 we wczesnym dzieciństwie może zmniejszyć ryzyko rozwoju chorób oczu w późniejszych latach życia. 

Wzmocnienie odporności
Kwasy omega-3 mogą poprawić funkcjonowanie komórek odpornościowych, a w efekcie wzmocnić odpowiedź immunologiczną organizmu. Naukowcy odkryli, że DHA stymuluje tworzenie i aktywność limfocytów B i T, a także pobudza produkcję przeciwciał. Może również zmniejszyć uwalnianie cytokin prozapalnych.

W badaniach wykazano, że dzieci, którym zapewniono odpowiednią ilość DHA w diecie, są mniej podatne na infekcje, rzadziej występuje u nich astma, egzema czy alergie. Między innymi stąd częste zalecenia, by niemowlętom, które nie były karmione mlekiem matki, po ukończeniu pierwszego roku życia podawać preparaty z DHA.

Lepsze wyniki w nauce 
Naukowo udowodniono, że poprzez zwiększenie podaży DHA we wczesnym dzieciństwie można zainicjować takie zmiany w mózgu, które przełożą się na szybsze tempo przyswajania wiedzy, mocniejszą pamięć i większą zdolność skupienia uwagi w wieku szkolnym. Długofalowe badania dowodzą, że dzieci, którym podawano kwasy omega-3 w okresie prenatalnym i niemowlęcym, rozwijały się szybciej niż rówieśnicy. W szkole znacznie lepiej wypadały w testach sprawdzających podstawowe umiejętności takie jak czytanie, pisanie, mówienie. Wykazano również, że dzieci te miały lepszą pamięć i bez problemu potrafiły skupić uwagę na jednym zadaniu przez dłuższy czas.

Podsumowując, Nordic Naturals Children’s DHA to wartościowy suplement, który pozwala w łatwy sposób zwiększyć podaż kwasów omega-3. Zawiera odpowiednią dla dzieci ilość DHA, podaną w bardzo atrakcyjniej formie smacznych kapsułek do żucia. Stosowany regularnie stymuluje rozwój mózgu, promuje prawidłowe widzenie i sprzyja wzmocnieniu odporności.

 

Brak na magazynie
Since 2005
Dodaj do koszyka
Children's DHA 250mg Children's DHA 250mg 90 softgels
Nordic Naturals
65,00 zł

Children's DHA 250mg 90 softgels

Smak

Cechy

Siła:
Masa:
Wytrzymałość:
Działanie Pro-Zdrowotne:

- Paczka u Ciebie nawet pojutrze

- Wysyłka zagraniczna już od 20,79 zł Każde wydane 300,00 zł obniża koszty wysyłki o 10,00 zł

BIURO OBSŁUGI KLIENTA

BOK@MUSCLE-ZONE.PL

+48 510 054 586 (pon.-pt 900-1700)


Masz pytania dotyczące produktu?

konsultacje@mz-store.pl

Opis produktu
  • Oczyszczony olej z wątroby dorszów arktycznych
  • Smaczne żelowe kapsułki do żucia lub połknięcia
  • Atrakcyjny owocowy smak bez rybiego posmaku
  • Odpowiednia dla dzieci zawartość EPA i DHA
  • Bez cukru, barwników i sztucznych aromatów
  • Wsparcie rozwoju emocjonalnego dziecka
  • Korzystny wpływ na rozwój intelektualny
  • Poprawa pamięci i funkcji poznawczych
  • Wzmocnienie układu odpornościowego
  • Idealny dla dzieci od 3 do 6 roku życia 
  • Promocja prawidłowego widzenia
  • Łatwiejsze przyswajanie wiedzy
  • Naturalne źródło witamin D i A
  • Kapsułki słodzone ksylitolem

Nordic Naturals Children’s DHA to suplement diety na bazie wysokiej jakości oleju z wątroby dorsza arktycznego, dostarczający odpowiednią dla dzieci dawkę kwasów omega-3.

Preparat powstał z myślą o najmłodszych – jest szczególnie polecany dzieciom w przedziale wiekowym 3-6 lat. Ma postać smacznych, owocowych, miękkich kapsułek, które nadają się zarówno do żucia, jak i do połknięcia. Jest wolny od cukru, barwników i sztucznych konserwantów, a ze jego słodki smak odpowiada bezpieczny dla zdrowia i nie powodujący próchnicy ksylitol.

Zawarty w kapsułkach olej rybi został poddany szczegółowym badaniom na obecność metali i toksyn środowiskowych. Testy wykonano w certyfikowanym, niezależnym od producenta laboratorium. Dowiodły one, że surowiec spełnia wszystkie najsurowsze międzynarodowe wymogi dotyczące czystości i  świeżości.

Kwasy omega-3 to organiczne związki chemiczne z rodziny nienasyconych kwasów tłuszczowych. Są uznawane za niezbędne dla prawidłowego rozwoju i funkcjonowania organizmu na każdym etapie życia. Pełnią funkcje budulcowe i regulacyjne. Wchodzą w skład struktur błon komórkowych; są obecne w tkance mózgowej i nerwowej oraz w siatkówce oka; biorą udział w syntezie substancji warunkujących przebieg kluczowych procesów metabolicznych.

Najważniejszymi przedstawicielami tej grupy są DHAEPA, czyli kwas dokozaheksaenowy i kwas eikozapentaenowy. W kontekście zdrowia dzieci zwraca się uwagę zwłaszcza na odpowiednią podaż kwasu dokozaheksaenowego.

Optymalny rozwój mózgu
Zapewnienie odpowiedniej ilości kwasu DHA w diecie jest szczególnie ważne w pierwszych latach życia dziecka, kiedy to rozwój mózgu jest najbardziej dynamiczny. Warto pamiętać, że mózg zbudowany jest w dużej mierze z wielonienasyconych kwasów tłuszczowych, dlatego bez odpowiedniej ilości budulca nie będzie rozwijał się prawidłowo. Istotną rolę odgrywa tu zwłaszcza  kwas dokozaheksaenowy, który dominuje w płacie czołowym i płatach przedczołowych.

Nieprawidłowy rozwój tych obszarów mózgu może być przyczyną niestabilności emocjonalnej, agresywnych zachować, kłopotów z pamięcią i koncentracją. W badaniach dowiedziono, że istnieje ścisły związek pomiędzy występowaniem zaburzeń rozwojowych i behawioralnych a niskim poziomem DHA. Przypuszcza się, że duży deficyt DHA w okresie rozwoju prenatalnego i niemowlęcego może być przyczyną nadpobudliwości psychoruchowej (ADHD) oraz dyspraksji, diagnozowanych na późniejszym etapie życia dziecka.

Prawidłowe widzenie
Kwas dokozaheksaenowy jest kluczowy dla optymalnego rozwoju narządu wzroku i prawidłowego widzenia. W dużych ilościach występuje w siatkówce oka, korzystnie wpływa na utrzymanie jej funkcji, chroni przed uszkodzeniami spowodowanymi jasnym światłem i stresem oksydacyjnym.

W badaniach dowiedziono, że niemowlęta, których matki w czasie ciąży otrzymywały suplementy z DHA, znakomicie wypadły w testach sprawdzających ostrość widzenia, jakim  zostały poddane po ukończeniu drugiego miesiąca życia. W grupie kontrolnej, która nie przyjmowała preparatów z DHA, zanotowano wiele odchyleń od normy. Wydaje się też, że odpowiednia podaż kwasów omega-3 we wczesnym dzieciństwie może zmniejszyć ryzyko rozwoju chorób oczu w późniejszych latach życia. 

Wzmocnienie odporności
Kwasy omega-3 mogą poprawić funkcjonowanie komórek odpornościowych, a w efekcie wzmocnić odpowiedź immunologiczną organizmu. Naukowcy odkryli, że DHA stymuluje tworzenie i aktywność limfocytów B i T, a także pobudza produkcję przeciwciał. Może również zmniejszyć uwalnianie cytokin prozapalnych.

W badaniach wykazano, że dzieci, którym zapewniono odpowiednią ilość DHA w diecie, są mniej podatne na infekcje, rzadziej występuje u nich astma, egzema czy alergie. Między innymi stąd częste zalecenia, by niemowlętom, które nie były karmione mlekiem matki, po ukończeniu pierwszego roku życia podawać preparaty z DHA.

Lepsze wyniki w nauce 
Naukowo udowodniono, że poprzez zwiększenie podaży DHA we wczesnym dzieciństwie można zainicjować takie zmiany w mózgu, które przełożą się na szybsze tempo przyswajania wiedzy, mocniejszą pamięć i większą zdolność skupienia uwagi w wieku szkolnym. Długofalowe badania dowodzą, że dzieci, którym podawano kwasy omega-3 w okresie prenatalnym i niemowlęcym, rozwijały się szybciej niż rówieśnicy. W szkole znacznie lepiej wypadały w testach sprawdzających podstawowe umiejętności takie jak czytanie, pisanie, mówienie. Wykazano również, że dzieci te miały lepszą pamięć i bez problemu potrafiły skupić uwagę na jednym zadaniu przez dłuższy czas.

Podsumowując, Nordic Naturals Children’s DHA to wartościowy suplement, który pozwala w łatwy sposób zwiększyć podaż kwasów omega-3. Zawiera odpowiednią dla dzieci ilość DHA, podaną w bardzo atrakcyjniej formie smacznych kapsułek do żucia. Stosowany regularnie stymuluje rozwój mózgu, promuje prawidłowe widzenie i sprzyja wzmocnieniu odporności.

 

Sposób użycia
Producent
Recenzje (0)

Skład

Skład

Wielkość opakowania: 90 kapsułek żelowychPorcja jednorazowa: 4 kapsułki żeloweIlość porcji w opakowaniu: 22
w porcji (4 kapsułki)zawartość%ZDS
Kalorie 10
Kalorie pochodzące z tłuszczu10
Całkowita zawartość tłuszczu1 g
Tłuszcze nasycone0 g
Tłuszcze trans 0 g
Witamina A 50-200 I.U.2-8%
Witamina D 0-4 I.U. 0-1%
Całkowita zawartość kwasów omega-3 250 mg
EPA (kwas eikozapentaenowy)80 mg
DHA (kwas dokozaheksaenowy)120 mg
Pozostałe kwasy tłuszczowe omega-3 50 mg

Pozostałe składniki

Oczyszczony olej z wątroby dorsza, miękka kapsułka żelowa (żelatyna, gliceryna, woda, ksylitol, naturalny aromat truskawkowy), d-alfa tokoferol, naturalny aromat truskawkowy, ekstrakt z rozmarynu (naturalny konserwant).

*Bez glutenu, bez substancji pochodzenia mlecznego, bez sztucznych barwników i aromatów.

 

Podobne produkty
Najlepiej połączyć z
Scitec
115,00 zł
(4)

Stack kreatynowy. Zwiększa energię, poprawia waskularyzację mieśni, zwiększa koncentrację podczas treningu.

Kupuję
Source Naturals
139,00 zł

Suplement wspierający pamięć i poprawiający funkcjonowanie umysłu.

Kupuję
Nordic Naturals
75,00 zł

Suplement z kwasami omega-3 i witaminą D3 z zaprojektowany dla kobiet w ciąży i matek karmiących.

Kupuję
Now Foods
25,00 zł
(1)

Kwas foliowy w tabletkach. Wspomaga syntezę czerwonych krwinek oraz funkcjonowanie układu nerwowego.

Kupuję
Swanson
25,00 zł

Kwas foliowy w kapsułkach. Wspomaga syntezę czerwonych krwinek oraz funkcjonowanie układu nerwowego.

Kupuję
  • Popularny
Alpha GPC
Apollo's Hegemony
99,00 zł

Alpha GPC stymuluje syntezę acetylocholiny oraz wspiera pracę mózgu i wspomaga funkcje poznawcze.

Kupuję

Kalorie

Informacja

Kalorie to umowna nazwa jednostki wyrażającej wartość energetyczną pożywienia, zapotrzebowanie i wydatków energii przez organizm człowieka, którą w rzeczywistości jest 1 kilokaloria (1 kcal). 1 kilokaloria jest to ilość energii cieplnej koniecznej do podgrzania 1 g wody i 1 stopień Celsjusza. W układzie SI jednostką energii cieplnej  jest 1 dżul (1J), równy w przybliżeniu 4,185 kcal.

Wartość energetyczna jest określana po podstawie składu chemicznego danego produktu żywnościowego, przy pomocy tzw. fizjologicznych równoważników energetycznych.. Najczęściej stosowany jest równoważnik Atwatera wynoszący: dla białka 4 kcal/g, dla węglowodanów 4kcal/g i dla tłuszczu – 9kcal/g.

Wartość energetyczna wykonywana przy tzw. „bombie kalorycznej” stanowi równoważnik energetyczny fizyczny, wynoszący: 4,1 kcal na 1 g węglowodanów, 5,65 kcal na 1 g białka, 9,45 kcal na 1 g tłuszczu.

Wartość odżywcza, określa stopień przydatności produktu żywnościowego do realizacji funkcji życiowych człowieka, tym wyższa im wyższa jest jej biodostępność i mniejsza ilość jej spożywania dla uzyskania efektów.

Tłuszcz

Informacja

Tłuszcz jest niezbędnym składnikiem pokarmowym organizmów roślinnych i zwierzęcych. Ze względu na wartość odżywczą i skład dzielimy tłuszcze na : nasycone (jednonasycone- i wielonasycone- kwasy tłuszczowe) oraz nienasycone kwasy tłuszczowe (w tym: niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe – NNKT). Do grupy tłuszczowców należą: tłuszcze właściwe (triacyloglicerole, woski), tłuszcze złożone (glikolipidy, fosfolipidy), sterole i izoprenoidy. Nasycone kwasy tłuszczowe, to grupa kwasów tłuszczowych posiadających różnej długości łańcuch węglowy, w którym za wyjątkiem grupy karboksylowej, każdy z atomów węgla jest połączony pojedynczym wiązaniem. Mogą wpływać niekorzystnie na profil lipidowy, dlatego powinno się ich używać w ograniczonych ilościach. Tłuszcze stanowią skoncentrowane źródło energii, o różnym smaku, ułatwiających spożycie i przełykanie pokarmów. Pełnią funkcje budulcowe (wchodzą w skład błon komórkowych i współtworzą istotę białą mózgu). NNKT są prekursorami hormonów tkankowych i aktywnych biologicznie związków. Do nienasyconych kwasów tłuszczowych zaliczamy kwasy z grup Omega-3, Omega-6 i Omega-9 (ostatnia cyfra informuje, na którym licząc od końca łańcuchu występuje podwójne wiązanie W odpowiedzi łańcuchu węglowym.   Do NNKT należą: kwasy średniołańcuchowe Omega 3 [n-3] zaliczane do NNKT [niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych] oraz długołańcuchowe (kwas eikozapentaenowy [EPA] i kwas dokozaheksaenowy [DHA]), Omega-6 i Omega-9. Liczba  informuje, że ostatnie podwójne wiązanie w łańcuchu węglowym występuje przy trzecim od końca atomie węgla. Kwasy z grupy Omega 3 są istotnym składnikiem błon komórkowych, są prekursorami i aktywatorami biologicznymi eikozanoidów. Muszą być łączone ze spożyciem w odpowiednich proporcjach kwasów grupy Omega-6.

Dawkowanie: W zależności od zapotrzebowania i stosowane diety. Zasadniczo przyjmuje się, że tłuszcze powinny stanowić 20–30% wartości energetycznej (kaloryczności) codziennych posiłków.

Całkowita zawartość tłuszczu

Informacja

Tłuszcze całkowite – suma tłuszczów wprowadzony do organizmu w pożywieniu i w suplementach diety, zawierająca zarówno kwasy tłuszczowe nasycone jak i nienasycone, w tym niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe. Ogół tłuszczy dzięki produkcji energii pozwala na większy wydatek energetyczny podczas wysiłku, powoduje regenerację powysiłkową,. Jest częściowo magazynowany w organizmie. Przyjmuje się, że wartość energetyczna tłuszczu wynosi 9 kcal w 1g. Oprócz produkcji energii kwasy tłuszczowe stanowią element budulcowy błon komórkowych i istoty białej mózgu. NNKT są prekursorami hormonów tkankowych i aktywnych biologicznie związków. Szczególnie ważne jest utrzymywanie właściwej proporcji pomiędzy kwasami z grupy Omega 3 i Omega 6.

Kwasy tłuszczowe nasycone

Informacja

Nasycone kwasy tłuszczowe to grupa kwasów tłuszczowych posiadających różnej długości łańcuch węglowy, w którym za wyjątkiem grupy karboksylowej, każdy z atomów węgla jest połączony pojedynczym wiązaniem. Nasycone kwasy tłuszczowe określane są potocznie złym tłuszczem, mogącym wpływać niekorzystnie na poziom cholesterolu, szczególnie poprzez działanie kwasów: laurynowego, mirystynowego i palmitynowego, w związku z czym ich spożycie powinno być ograniczane. Badania naukowe przeprowadzone w tej materii nie potwierdzają w całości panujących przekonań.

Tłuszcze trans

Informacja

Tłuszcze trans (trans fat ) są efektem procesu utwardzania płynnej frakcji tłuszczów roślinnych, poprzez wprowadzenie wiązań wodorowych nienasyconych kwasów tłuszczowych, tworząc izomery trans, powodujące zmianę właściwości odżywczych kwasów tłuszczowych, pozostając wyłącznie źródłem energii. Znajdują zastosowanie w margarynach twardych oraz wyrobach spożywczych (produktach cukierniczych wypiekanych). Zalecane jest całkowite wyeliminowanie (lub co najmniej ograniczenie) spożywania tłuszczy trans, ze względu na ich niekorzystny wpływ na organizm ludzki (m.in. podnoszą poziom cholesterolu całkowitego zakłócają proporcje pomiędzy jego frakcjami LDL i HDL, osłabiają odporność immunologiczną organizmu oraz wpływają negatywnie na gospodarkę insulinową, utrudniając transport pożywienia do komórek mięśniowych, odnotowani również ich wpływ na rozwój nowotworów. Bardzo rzadko stosowane w odżywkach sportowych o charakterze termogenicznym (np. batonach energetycznych).

Witamina A

Informacja

Witamina A (retinol) występuje w pożywieniu pochodzenia zwierzęcego (ryby morskie, tran, węgorze, wątroby wieprzowe i wołowe, jaja, masło. W produktach roślinnych występuje jako prowitamina A (b-karoten) silny antyutleniacz. Produktami spożywczymi zawierającymi prowitaminę A są owoce w kolorach żółtym i czerwonym, m.in. morele, pomidory. Niezbędna z procesie budowy i przyswajania białek, wpływa na prawidłowy wzrost kości oraz pomaga w leczeniu chorób wzroku. Hamuje nadmiernego działanie hormonu tarczycy tyroksyny, która równolegle zapobiega nadmiarowi odkładania się witaminy A. Niezbędna w diecie sportowej w postaci produktów żywnościowych, jak suplementów diety i odżywek.

Niedobór witaminy A powoduje zahamowanie wzrostu, złuszczenia i suchość skóry, upośledzenie widzenia w ciemnościach (tzw. kurza ślepota).

Nadmiar witaminy A prowadzi do zwapnienia układu kostnego oraz niektórych tkanek miękkich, oraz zaburzeniami w funkcjonowaniu kłębuszków nerwowych

Dawkowanie: Określa się w tzw. „mysich jednostkach” i wynosi 5000 jm na dobę.

Witamina D

Informacja

Witamina D należy do witamin rozpuszczalnych w tłuszczu, występuje pod trzema postaciami: kalcyferolem (witamina D1), ergokalcyderolem (witamina D2) i cholekalcyferolem (witamina D3), tworzy się pod działaniem światła słonecznego przez co najmniej 15 minut dziennie. Przy braku nasłonecznienia powinna być podawana w pożywieniu, w postaci tranu (witaminy A + D3) i olejach rybnych. Odpowiada za wchłanianie wapnia i fosforu. Jest budulcem tkanki kostnej szczególnie koniecznym w okresie ciąży, dzieciństwa i dla sportowców. Jest składnikiem suplementów diety i odżywek wśród uprawiających sport wyczynowyNiedobór witaminy D u dzieci powoduje zahamowanie wzrostu, oraz krzywicę.

Niedobór witamy D u dorosłych jest przyczyną osteomalacji.

Nadmiar witaminy D powoduje bóle głowy, łysienie, mdłości, senność, zaburzenia wzroku, bóle kości długich, odkładanie się złogów wapnia.

Dawkowanie: 400 jm (jednostek mysich) w ciągu dnia.

Omega 3

Informacja

Omega 3 (n-3) grupa nienasyconych kwasów tłuszczowych: krótkołańcuchowych (kwas linolenowy, zaliczany do NNKT [niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych] oraz długołańcuchowych (kwas eikozapentaenowy [EPA] i kwas dokozaheksaenowy [DHA]). Liczba 3 informuje, że ostatnie podwójne wiązanie w łańcuchu węglowym występuje przy trzecim od końca atomie węgla. Kwasy z grupy Omega 3 są istotnym składnikiem błon komórkowych, są prekursorami i aktywatorami biologicznymi eikozanoidów. NNKT dość obficie dostarczany jest w pożywieniu i może być dostarczany z pokarmem. EPA i DHA (oleje z tłuszczów ryb morskich) są dostarczane poprzez żywność pochodzenia morskiego (ryby morskie i owoce morza). Powstają również w organizmie ludzkim w wyniku procesów denaturacji i elongacji kwasu alfa-linolenowego, jednak w ilości niewystarczającej dla pełnych potrzeb organizmu. Dlatego powinny być dostarczane z zewnątrz. Przy stosowaniu tzw. diety zachodniej bardziej wskazana jest suplementacja kwasów tłuszczowych z rodziny Omega 3 (niż Omega 6).

Suplementacja kwasów tłuszczowych z grupy Omega 3 zalecana jest osobom aktywnym fizycznie w celu uzupełnienia i zapobiegania niedoborom w organizmie, jak również w uwagi na ich wpływ w skład ciała i wydolność tlenową oraz regenerację tkanek. Ponadto reguluje pracę układu krwionośnego (w tym serca), nerwowego, oddechowego oraz narządów ruchu. Preparaty zawierające EPA i DHA stanowią uzupełnienie diety wysiłkowej, bez względu na stopień wysiłku i wytrenowania.

Suplementy kwasów tłuszczowych z grupy Omega 3, w zasadzie, produkowane są w postaci kapsułek w połączeniu z witaminą E, jako przeciwutleniaczem, dostępne w sprzedaży na: www.muscle-zone.pl

Dawkowanie suplementów zwyczajowo zalecane w sporcie: Zależnie od podaży z dietą i spożycia omega  6 wynosi 1 – 5g EPA i DHA/24h.

EPA (kwas eikozapentaenowy)

Informacja

Co to jest za składnik EPA (kwas eikozapentaenowy)?

EPA (kwas eikozapentaenowy) jest długołańcuchowym, wielonienasyconym kwasem tłuszczowym z rodziny omega 3. Długość łańcucha tego kwasu tłuszczowego wynosi 20 atomów węgla, a pierwsze z pięciu wiązań podwójnych znajduje się przy trzecim od końca atomie, co jest charakterystyczne dla kwasów omega 3. Najobficiej występuje w olejach rybich, gdzie znajdziemy go w towarzystwie kwasu dokozaheksaenowego (DHA).

EPA jest prekursorem do prostaglandyn i innych eikozanoidów, przez co przyczynia się do regulacji stanów zapalnych. Bierze udział w hamowaniu agregacji płytek. Przyczynia się także do obniżenia poziomu triglicerydów we krwi. EPA blokuje aktywność enzymu znajdującego się na błonach komórkowych zwanego fosfolipazą A2, który pod wpływem stresorów może uwalniać wielonienasycony kwas tłuszczowy (z grupy eikozanoidów) ze środka szkieletu glicerolowego. EPA może być także w pewnym stopniu konwertowany do 22-węglowego DHA. Oba te kwasy korzystnie wpływają na kondycję układu nerwowego oraz na zdrowie układu sercowo-naczyniowego.

Kwas eikozapentaenowy zawarty jest w suplementach diety zawierających omega 3, dostępnych w ofercie sklepu muscle-zone.pl

DHA (kwas dokozaheksaenowy)

Informacja

DHA (kwas dokozaheksaenowy) - kwas z rodziny kwasów omega-3, nienasycony kwas tłuszczowy z ostatnim podwójnym wiązaniem w łańcuchu znajduje się na trzecim od końca atomie węgla. Syntetyzowany w organizmie ludzkim z kwasu eikozapentaenowego, lub pobierany z pokarmami pochodzenia morskiego (ryby, szczególnie łososiowate). W medycynie wskazany jest w leczeniu depresji, choroby Alzheimera, ADHD. Odnotowano jego korzystny wpływ na gospodarkę insulinową oraz układy krwionośni i hormonalny. Stosowany w odpowiednich dawkach wpływa korzystnie na skład i estetykę ciała. W suplementacji wchodzi w skład preparatów zawierających olej rybi, stanowiących uzupełnienie braków nienasyconych kwasów tłuszczowych Omega 3, zalecanych ludziom o zróżnicowanej aktywności fizycznej.

Dawkowanie: 200–2000 mg na dobę.

Ostatnio na blogu

Ciasteczka z masłem orzechowym

Ciasteczka z masłem orzechowym

Ciasteczka to zawsze świetny dodatek do herbaty. To też dobry wybór na przekąskę, zwłaszcza taką, którą można zabrać ze sobą np. na wyjazd. Spróbuj...

czytaj więcej
Sernik na zimno kawowo-kokosowy

Sernik na zimno kawowo-kokosowy

Sernik na zimno to doskonała propozycja, jeśli obawiamy się nieudanego przepisu lub mamy mało czasu albo… po prostu nie mamy piekarnika! Spód: ✔80 g...

czytaj więcej
Proteinowe tiramisu

Proteinowe tiramisu

Tiramisu to idealne ciasto dla osób kochających kawę. Szybki przepis na pyszne, PROTEINOWE ciasto to coś, na co każdy ma ochotę!  Składniki: ✔100 ml...

czytaj więcej
#7 Badania suplementów diety – Omega-3

#7 Badania suplementów diety – Omega-3

Kwasy tłuszczowe Omega-3 to w ostatnim czasie bardzo popularny suplement diety. Ich obecność w naszej diecie jest konieczna, aby cieszyć się dobrym zdrowiem....

czytaj więcej
Sernik z solonym karmelem i masłem orzechowym

Sernik z solonym karmelem i masłem orzechowym

Sernik, w którym połączyłem same dobre rzeczy… – solony karmel – masło orzechowe – czekoladowe brownie Czy można wymyślić lepsze połączenie?!...

czytaj więcej
Masa beztłuszczowa czy masa mięśniowa?

Masa beztłuszczowa czy masa mięśniowa?

Czy bez użycia niedozwolonych środków dopingujących można w perspektywie miesiąca uzyskać przyrost 3kg beztłuszczowej masy ciała? Wbrew obiegowym...

czytaj więcej

Zapisz się na newslettera Sklepu MZ
Odbieraj kupony rabatowe, aktualności ze Sklepu MZ, specjalne oferty i wiele więcej!

Biuro obsługi klienta

Pomoc i konsultacje

MZKatalog - polecani dietetycy

MZKatalog - polecani trenerzy

MZKatalog - polecane kluby

MZ SUPPLEMENTS LTD
FARFIELD PARK ROTHERHAM S63 5DB
sklep@mz-store.pl +48 501 537 027