Blog us   | pl | PLN
0 0,00 zł
 bok@mz-store.pl  +48 22 602 26 41
Since 2005
Powiadom mnie o dostępności
Mega EPA/DHA Mega EPA/DHA 120 kaps.
Life Extension
89,00 zł
Magazyn: eu

Mega EPA/DHA 120 kaps.

5 (1 opinii)

od 3 sztuk tylko: 87,22 zł / szt. -2%

Waga wysyłki: 250g
Bez GMO
89,00 złz VAT
1,48 zł / porcja
Możemy Ciebie powiadomić kiedy produkt będzie znów dostępny
Zapisz
Opis produktu
  • Wspiera prawidłowe funkcjonowanie mózgu
  • Promuje prawidłowe funkcje kognitywne
  • Wysoka zawartość kwasów omega-3
  • Wspomaga prawidłowe widzenie
  • Idealne proporcje EPA / DHA

Life Extension Mega EPA/DHA to suplement diety w skład którego wchodzi idealnie zbilansowana, odpowiednio wysoka dawka kwasów rodzaju omega-3:  EPA (720 mg) i DHA (480 mg). Zostały one wyizolowane z najwyższej jakości oleju rybnego, poddanemu destylacji molekularnej. To jedyny proces technologiczny, który gwarantuje stuprocentową skuteczność w usuwaniu z surowca metali, PCB i innych toksycznych substancji. Dzięki temu końcowy produkt charakteryzuje się najwyższą czystością, jest nietoksyczny i bezpieczny dla organizmu.

Preparat jest rekomendowany w ramach ogólnej profilaktyki prozdrowotnej. EPA i DHA pełnią w organizmie szereg istotnych funkcji: są prekursorami ważnych bioaktywnych mediatorów, odpowiadają za prawidłowe działanie układu nerwowego, wpływają na pracę serca i sprzyjają ochronie przed schorzeniami układu krążenia. Są niezbędne dla utrzymania optymalnej kondycji ciała i sprawności umysłowej.

EPA i DHA, czyli kwas eikozapentaenowy i kwas dokozaheksaenowy, to organiczne związki z grupy niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych (NKKT). Specyficzna budowa chemiczna sprawia, że określa się je mianem długołańcuchowych kwasów tłuszczowych typu omega-3. W organizmie EPA pełni rolę prekursora DHA, jednak syntetyzowane ilości są zbyt małe, by w pełni zaspokoić potrzeby ustrojowe.

Klienci o produkcie
pokaż wszystkie recenzje tego produktu
Polecam wśród różnych dostępnych epa/dha w takiej cenie :)
31/07/2018 Iwona

EPA i DHA mają istotny wpływ na zdrowie i prawidłowe funkcjonowanie organizmu. DHA pełni głównie funkcje budulcowe – wchodzi w skład struktury fosfolipidów błon komórkowych i kieruje wewnątrzkomórkowymi procesami metabolicznymi. Stanowi istotną część kwasów obecnych w mózgu i siatkówce oka, duże jego ilości są zmagazynowane w sercu. EPA odpowiada przede wszystkim za wytwarzanie eikozanoidów – hormonów tkankowych, które regulują wzrost komórek, aktywność mięśni, proces krzepnięcia krwi oraz syntezę rozmaitych hormonów i neuromediatorów.

EPA/DHA dla układu sercowo-naczyniowego
W licznych badaniach naukowych dowiedziono, że istnieje ścisła korelacja pomiędzy spożyciem kwasów omega-3 a ryzykiem rozwoju chorób serca i układu krążenia. Przyjmuje się, że kwasy omega-3 mogą zmniejszyć śmiertelność u pacjentów po przebytym zawale mięśnia sercowego oraz obniżają ryzyko nagłej śmierci sercowej.

Wzbogacenie diety o kwasy omega-3 może korzystnie wpłynąć na profil lipidowy. Przyczynia się bowiem do zmniejszenia stężenie trójglicerydów i niekorzystnej frakcji cholesterolu LDL, a jednocześnie sprzyja podniesieniu poziomu „dobrego” cholesterolu HDL. 

Kwasy EPA i DHA mogą działać przeciwzakrzepowo. Sprzyjają hamowaniu agregacji (zlepianie się) płytek krwi, przyczyniają się do szybszego rozpadu fibryny, a w konsekwencji mają swój udział w zapobieganiu powstawaniu groźnych dla zdrowia skrzepów i zatorów.

Kwasy omega-3 mogą chronić przed zaburzeniami rytmu serca. Wywierają wpływ na podjednostki tworzące sodowe i wapniowe kanały jonowe prowadząc do zmniejszenia aktywności komórek budujących mięsień sercowy (kardiomiocytów). Dzięki temu zostaje ograniczona ilość anormalnych i nieregularnych skurczów serca.

Kwasy omega-3 mogą korzystnie modulować ciśnienie krwi. Przyczyniają się do zmiany kompozycji kwasów tłuszczowych w błonach komórkowych oraz ilości ATP uwalnianej z komórek śródbłonka naczyń, a także promują obniżenie stężenia noradrenaliny w osoczu. Wszystkie te czynniki są ważne w zapobieganiu nadmiernemu wzrostowi ciśnienia.

EPA/DHA dla układu nerwowego
W licznych badaniach eksperymentalnych i klinicznych udowodniono, że kwasy omega-3 są niezbędne dla zdrowia neurologicznego i dobrego samopoczucia psychicznego. Podczas gdy DHA odpowiada głównie za utrzymanie prawidłowej struktury mózgu, EPA może wpływać na nastrój.

DHA stymuluje wzrost i rozwój neuronów. Sprawia, że komórki nerwowe są bardziej rozgałęzione i elastyczne, dzięki czemu mogą lepiej sprawować przeznaczone im funkcje. Jako budulec i modulator błon komórkowych DHA odpowiada za prawidłową sygnalizację komórkową. Takie działanie może przekładać się na sprawność umysłową – dobrą pamięć, logiczne myślenie, szybkość przetwarzania informacji i zdolność kojarzenia faktów.

Naukowcy twierdzą, że istnieje ścisły związek pomiędzy depresją a niewystarczającą ilością EPA w diecie. W wielu randomizowanych, kontrolowanych placebo badaniach wykazano, że uzupełnienie diety pacjentów chorujących na depresję o kwasy omega-3, a zwłaszcza EPA, przyczyniło się do złagodzenia symptomów choroby i ograniczyło częstotliwość występowania epizodów depresyjnych.

Zarówno DHA jak i EPA wspierają ochronę przed spadkiem funkcji poznawczych i przyczyniają się do obniżenia ryzyka rozwoju chorób neurodegeneracyjnych. Z badań wynika, że osoby z niskim poziomem DHA i EPA w neuronach hipokampa wypadały dużo gorzej w testach poznawczych i częściej diagnozowano u nich chorobę Alzheimera. Z kolei uzupełnienie diety o kwasy omega-3 przekładało się na poprawę  pamięci i wzmocnienie funkcji kognitywnych u wszystkich badanych osób.

EPA/DHA w profilaktyce chorób cywilizacyjnych 
Kwasy omega-3 mogą zapobiegać rozmaitym chorobom cywilizacyjnym, zwłaszcza indukowanym szkodliwym wpływem wolnych rodników i przewlekłym stanem zapalnym. Niwelują stres oksydacyjny, chronią komórki uszkodzeniami powstałymi na skutek działania reaktywnych form tlenu. Pochodzące z EPA eikozanoidy (prostaglandyny, tromboksan i leukotrieny) regulują przebieg i intensywność reakcji zapalnych w organizmie.

Podsumowując, Mega EPA/DHA to najlepszy sposób na uzupełnienie diety o niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe. Szczególnie polecany osobom, które spożywają mało ryb, będących naturalnym źródłem kwasów omega-3.

Sposób użycia
Producent
Recenzje (1)

Skład

Wielkość opakowania: 120 kapsułek żelowychPorcja jednorazowa: 2 kapsułkiIlość porcji w opakowaniu: 60
w 1 porcji (2 kapsułki)zawartość%ZDS
Kalorie20*
Całkowita zawartość tłuszczu2 g3%
Witamina E (jako D-alfa tokoferol)2,7 mg18%
Koncentrat oleju rybnego2000 mg**
w tym EPA (kwas eikozapentaenowy)720 mg**
DHA (kwas dokozaheksaenowy)480 mg**

Pozostałe składniki

wysoko rafinowany koncentrat oleju rybnego (Alaska Pollock), żelatyna, gliceryna, woda destylowana, karmel (barwnik), naturalny aromat, mieszanka tokoferoli, ekstrakt z rozmarynu, olej słonecznikowy

Podobne produkty
Najlepiej połączyć z

Kalorie

Informacja

Kalorie to umowna nazwa jednostki wyrażającej wartość energetyczną pożywienia, zapotrzebowanie i wydatków energii przez organizm człowieka, którą w rzeczywistości jest 1 kilokaloria (1 kcal). 1 kilokaloria jest to ilość energii cieplnej koniecznej do podgrzania 1 g wody i 1 stopień Celsjusza. W układzie SI jednostką energii cieplnej  jest 1 dżul (1J), równy w przybliżeniu 4,185 kcal.

Wartość energetyczna jest określana po podstawie składu chemicznego danego produktu żywnościowego, przy pomocy tzw. fizjologicznych równoważników energetycznych.. Najczęściej stosowany jest równoważnik Atwatera wynoszący: dla białka 4 kcal/g, dla węglowodanów 4kcal/g i dla tłuszczu – 9kcal/g.

Wartość energetyczna wykonywana przy tzw. „bombie kalorycznej” stanowi równoważnik energetyczny fizyczny, wynoszący: 4,1 kcal na 1 g węglowodanów, 5,65 kcal na 1 g białka, 9,45 kcal na 1 g tłuszczu.

Wartość odżywcza, określa stopień przydatności produktu żywnościowego do realizacji funkcji życiowych człowieka, tym wyższa im wyższa jest jej biodostępność i mniejsza ilość jej spożywania dla uzyskania efektów.

Całkowita zawartość tłuszczu

Informacja

Tłuszcze całkowite – suma tłuszczów wprowadzony do organizmu w pożywieniu i w suplementach diety, zawierająca zarówno kwasy tłuszczowe nasycone jak i nienasycone, w tym niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe. Ogół tłuszczy dzięki produkcji energii pozwala na większy wydatek energetyczny podczas wysiłku, powoduje regenerację powysiłkową,. Jest częściowo magazynowany w organizmie. Przyjmuje się, że wartość energetyczna tłuszczu wynosi 9 kcal w 1g. Oprócz produkcji energii kwasy tłuszczowe stanowią element budulcowy błon komórkowych i istoty białej mózgu. NNKT są prekursorami hormonów tkankowych i aktywnych biologicznie związków. Szczególnie ważne jest utrzymywanie właściwej proporcji pomiędzy kwasami z grupy Omega 3 i Omega 6.

Witamina E

Informacja

Witamina E (tokoferol) jest rozpuszczalna w tłuszczach. Dzięki działaniu przeciwutleniającemy stanowi ochronę innych witamin (np. witaminy A). Chroni organizm przed działaniem wolnych rodników, wzmacnia ścianki i przepustowość naczyń krwionośnych powodując ich rozszerzanie i rozpuszczanie skrzepów. Dzięki obniżaniu krzepliwości stosowana jest jako lek przeciwmiażdżycowy, pozwala na prawidłowy przebieg ciąży. We współdziałaniu z selenem opóźnia proces starzenia się komórek, wzmacniając tkankę łączną. W pożywieniu występuje w: pieczywie pełnoziarnistym, kiełkach i ziarnach zbóż, olejach roślinnych (sojowy, słonecznikowy), w ziarnach soi i słonecznika, tłuszczach roślinnych i żółtkach jaj kurzych. Stosowana również w medycynie sportowej w postaci odżywek i suplementów.

Niedobór witaminy E ogranicza  budowę czerwonych ciałek krwi, powoduje zmiany w mięśniach oraz zaburzenia w przebiegu ciąży u kobiet.

Dawkowanie: U dzieci 0,5 mg/1 kg wagi; u dorosłych 10–30 mg na dobę.

D-alfa tokoferol

Informacja

D-alfa tokoferol - naturalna forma witaminy E wskazywana jako najbardziej optymalna do stosowania w suplementacji. Pozwala na efektywne uzupełnianie niedoborów tego niezwykle istotnego dla organizmu człowieka związku.

Witamina E jest niezwykle istotną substancją aktywną biologiczną obecną w wielu tkankach organizmu człowieka i niezbędną do jego prawidłowego funkcjonowania. Jej niedobory objawiać się mogą w osłabieniu zdolności kognitywnych, zaburzeniach widzenia, osłabieniu mięśniowym, bezpłodności. Bierze też udział w erytropoezie, przez co jej zbyt niska podaż może prowadzić do niedokrwistości.

Poza tym, witamina E pełni istotna rolę w organizmie człowieka jako przeciwutleniacz. Jest zdolna do obniżania ilości wolnych rodników, redukując negatywny stres oksydacyjny.

Podczas suplementacji d-alfa-tokoferolem należy pamiętać, że wraz z witaminą A, D i K należy on do grupy związków rozpuszczalnych w tłuszczach, w związku z czym suplementy zawierające witaminę E należy przyjmować wraz z posiłkiem zawierającym tłuszcze.

Olej rybi

Informacja

Olej rybi jest źródłem długołańcuchowych nasyconych kwasów tłuszczowych z rodziny Omega 3 (EPA – kwas eikozapentaenowy; DHA – kwas dokozaheksaenowy), będących elementem błon komórkowych i prekursorem i aktywatorem eikozanoidów. Przy spożywaniu kwasów z rodziny Omega 3 należy zachować równowagę z kwasami Omega 6 (używanie w przedziale od 1 : 6 do 1 : 1). Tłuszcze zawarte w oleju rybim wspomagają redukcję tkanki tłuszczowej, wpływają na dotlenienie organizmu, oraz funkcjonowanie układów: krążenia, oddechowego, nerwowego oraz aparatu ruchu. Dostępny w postaci monopreparatu lub jako składnik suplementów z kategorii „zdrowie i uroda”.

EPA (kwas eikozapentaenowy)

Informacja

Co to jest za składnik EPA (kwas eikozapentaenowy)?

EPA (kwas eikozapentaenowy) jest długołańcuchowym, wielonienasyconym kwasem tłuszczowym z rodziny omega 3. Długość łańcucha tego kwasu tłuszczowego wynosi 20 atomów węgla, a pierwsze z pięciu wiązań podwójnych znajduje się przy trzecim od końca atomie, co jest charakterystyczne dla kwasów omega 3. Najobficiej występuje w olejach rybich, gdzie znajdziemy go w towarzystwie kwasu dokozaheksaenowego (DHA).

EPA jest prekursorem do prostaglandyn i innych eikozanoidów, przez co przyczynia się do regulacji stanów zapalnych. Bierze udział w hamowaniu agregacji płytek. Przyczynia się także do obniżenia poziomu triglicerydów we krwi. EPA blokuje aktywność enzymu znajdującego się na błonach komórkowych zwanego fosfolipazą A2, który pod wpływem stresorów może uwalniać wielonienasycony kwas tłuszczowy (z grupy eikozanoidów) ze środka szkieletu glicerolowego. EPA może być także w pewnym stopniu konwertowany do 22-węglowego DHA. Oba te kwasy korzystnie wpływają na kondycję układu nerwowego oraz na zdrowie układu sercowo-naczyniowego.

Kwas eikozapentaenowy zawarty jest w suplementach diety zawierających omega 3, dostępnych w ofercie sklepu muscle-zone.pl

DHA (kwas dokozaheksaenowy)

Informacja

DHA (kwas dokozaheksaenowy) - kwas z rodziny kwasów omega-3, nienasycony kwas tłuszczowy z ostatnim podwójnym wiązaniem w łańcuchu znajduje się na trzecim od końca atomie węgla. Syntetyzowany w organizmie ludzkim z kwasu eikozapentaenowego, lub pobierany z pokarmami pochodzenia morskiego (ryby, szczególnie łososiowate). W medycynie wskazany jest w leczeniu depresji, choroby Alzheimera, ADHD. Odnotowano jego korzystny wpływ na gospodarkę insulinową oraz układy krwionośni i hormonalny. Stosowany w odpowiednich dawkach wpływa korzystnie na skład i estetykę ciała. W suplementacji wchodzi w skład preparatów zawierających olej rybi, stanowiących uzupełnienie braków nienasyconych kwasów tłuszczowych Omega 3, zalecanych ludziom o zróżnicowanej aktywności fizycznej.

Dawkowanie: 200–2000 mg na dobę.

Ostatnio na blogu

Kawa z grzybami leczniczymi – Mushroom Cofee

Kawa z grzybami leczniczymi – Mushroom Cofee

Jeśli należysz do grona osób, które uwielbiają aromat czarnego trunku o poranku, lub też doszukują się w nim wsparcia...

czytaj więcej

#21 Badania suplementów – Apollo’s Hegemony Zinc Bisglycinate

#21 Badania suplementów – Apollo’s Hegemony Zinc Bisglycinate

Cynk jest jednym z najważniejszych minerałów w naszej diecie. Nie ulega to żadnym wątpliwościom. Jego odpowiednia podaż w...

czytaj więcej

Dynamika a izometria

Dynamika a izometria

Trening izometryczny nie cieszy się zbytnią popularnością w Polsce, natomiast jest powszechnie znany i stosowany na zachodzie. Z tego też powodu...

czytaj więcej

Chaga – siła natury!

Chaga – siła natury!

Odporność jest naszą naturalną barierą przed infekcjami i drobnoustrojami. Za jedną z najsilniejszych substancji...

czytaj więcej

#20 Badania suplementów – MZ-Store Isolate

#20 Badania suplementów – MZ-Store Isolate

Kupując odżywkę białkową ufamy informacjom zawartym w opisie produktu na stronie internetowej lub zerkamy na etykietę, aby upewnić się ile w nim białka....

czytaj więcej

Kofeina – naturalna dawka energii

Kofeina – naturalna dawka energii

Pobudzenie na treningu sportowym, walka z sennością czy próba „przedłużenia” doby to najczęstsze sytuacje w...

czytaj więcej

Zapisz się na newslettera Sklepu MZ
Odbieraj kupony rabatowe, aktualności ze Sklepu MZ, specjalne oferty i wiele więcej!

Biuro obsługi klienta

Pomoc i konsultacje

MZKatalog - polecani dietetycy

MZKatalog - polecani trenerzy

MZKatalog - polecane kluby

Trustpilot
Sprawdź również nasze doskonałe oceny na  Opineo
Supps4You LLC
Unit 3 Enterprise Court, Farfield Park Rotherham S63 5DB
sklep@mz-store.pl +48 501 537 027