Blog us   | pl | PLN
0 0,00 zł
 bok@mz-store.pl  +48 22 602 26 41
Since 2005
Powiadom mnie o dostępności
Tri-3D Omega Tri-3D Omega 90 kaps.
Now Foods
65,00 zł
Magazyn: eu

Tri-3D Omega 90 kaps.

od 3 sztuk tylko: 63,70 zł / szt. -2%

Waga wysyłki: 250g
Bez GMO
Halal
65,00 zł z VAT
0,72 zł / porcja
Możemy Ciebie powiadomić kiedy produkt będzie znów dostępny
Zapisz
Opis produktu
  • Pomaga w wyrównaniu niedoborów
  • Posiada właściwości przeciwzapalne
  • Wykazuje działanie kardioprotekcyjne
  • Redukuje ryzyko ch. cywilizacyjnych
  • Korzystnie działa na układ nerwowy
  • Wspomaga układ odpornościowy
  • Poprawia parametry lipidowe krwi
  • Reguluje gospodarkę wapnia i fosforu
  • Bierze udział w podziałach komórkowych

Now Foods Tri-3D Omega to produkt zawierający naturalny koncentrat oleju rybiego zawierający wielonienasycone kwasy tłuszczowe omega-3: eikozapentaenowy (EPA) i dokozaheksaenowy (DHA) oraz witaminę D3 w ilości 1000 IU (jednostek międzynarodowych) pod postacią cholekalcyferolu.

Cholekalcyferol pozytywnie wpływa na regulację gospodarki wapniowo-fosforanowej, funkcjonowanie układu nerwowego, redukuje częstość występowania chorób autoimmunologicznych oraz znajduje zastosowanie w profilaktyce i leczeniu nowotworów, chorób układu krążenia i depresji.

Wiele badań naukowych udowadnia, że kwasy tłuszczowe omega-3 posiadają właściwości przeciwzapalne, wykazują działanie kardioprotekcyjne, redukują ryzyko występowania chorób cywilizacyjnych oraz wspomagają funkcjonowanie układu nerwowego i immunologicznego.

Życie w obecnych czasach i celebrowanie niewłaściwych zachowań antyzdrowotnych wiąże się z rosnącym ryzykiem zachorowań na choroby układu krążenia, otyłość, cukrzycę, nowotwory, osteoporozę czy choroby o podłożu psychicznym. Z tego powodu poszukuje się skutecznych metod leczenia i profilaktyki tych schorzeń, zarówno za pomocą leków, jak i suplementów diety.

Obiecującą, wspomagającą leczenie wyżej wymienionych stanów terapią wydaje się być uzupełnienie niedoborów wielonienasyconych kwasów tłuszczowych omega-3 oraz witaminy D3. Uważa się, że obie substancje mają zastosowanie w profilaktyce wielu chorób. Wartościowe suplementy diety, od najlepszych producentów, mogą pomagać w standardowych terapiach, wpływając ma metabolizm, a w szczególności na regulację przemian biochemicznych organizmu.

Wielonienasycone kwasy omega-3 wpływają na regulację stężenia cytokin, których podwyższony poziom w ustroju powoduje występowanie przewlekłych stanów zapalnych, chorób autoimmunologicznych, miażdżycy i nowotworów. Dodatkowo mają pozytywny wpływ na układ krwionośny, polepszają ukrwienie mózgu i przesyłanie sygnałów nerwowych. Niwelują ryzyko arytmii serca, uczestniczą w regulacji ciśnienia tętniczego krwi oraz przywracają równowagę w zaburzeniach gospodarki cholesterolowej. Pełnią również istotną rolę w zachowaniu pełnej sprawności fizycznej i umysłowej.

Witamina D jest obecnie jedną z substancji cieszących się największym zainteresowaniem pośród badaczy. Doszukuje się związku pomiędzy jej niedoborami, a występowaniem wielu chorób oraz krótszą długością życia. Badania pokazują, że osoby mające niedobór witaminy D, charakteryzują się znacznie większym ryzykiem wystąpienia chorób cywilizacyjnych, autoimmunologicznych oraz neurodegeneracyjnych.

Z powodu, że niewiele artykułów spożywczych zawiera istotne ilości witaminy D oraz z racji niekorzystnego położenia geograficznego i niedostatku słońca, deficyty witaminy D są jednymi z najczęstszych niedoborów składników odżywczych w naszej strefie geograficznej. 

Najbardziej istotne działanie witaminy D, to udział w regulacji homeostazy wapnia i fosforanów. Niedostateczne ilości witaminy D w diecie dzieci prowadzą do zaburzeń w mineralizacji kości, zmniejszaniu ich masy oraz krzywicy, a wśród dorosłych powodować mogą bóle kostne, osteomalację i osteoporozę.

Sądzi się również, że witamina D wykazuje działanie przeciwzapalne, przeciwbakteryjne i immunomodulujące. Właściwości przeciwzapalne wynikają z redukowania produkcji cytokin. Witamina D posiada zdolność do aktywacji genów kodujących białka wykazujące właściwości przeciwbakteryjne. Pomaga komórki szpiku kostnego w zwalczaniu chorób autoimmunologicznych. Zaobserwowano związek między ilością ekspozycji na światło słoneczne, a występowaniem pewnych typów nowotworów. Uważa się, że witamina D wykazuje działanie przeciwnowotworowe.

Stwierdzono, że witamina D oddziałuje, bezpośrednio i pośrednio, na układ sercowo-naczyniowy. Wykazano, że receptor dla witaminy D występują m.in. w mięśniach gładkich naczyń krwionośnych, i kardiomiocytach. Aktywny metabolit witaminy D wpływa bezpośrednio na działanie płytek krwi, układ współczulny, na procesy zapalne i układ krzepnięcia krwi. Działanie na metabolizm glukozy i gospodarkę lipidową, to jej pośrednie oddziaływanie na układ krwionośny.

Niewystarczający poziom witaminy D w organizmie może również pośrednio wpływać na ryzyko wystąpienia nadciśnienia tętniczego, a w konsekwencji niewydolność serca. Wyniki badań sugerują korzystny wpływ witaminy D na układ sercowo-naczyniowy.

Podsumowując, Now Foods Tri-3D Omega to suplement diety, który jest przeznaczony dla wszystkich osób narażonych na niedobory witaminy D oraz wielonienasyconych kwasów tłuszczowych omega-3. Podaż obu tych składników w standardowej diecie jest bardzo niska, a powodem jest zbyt małego spożycia tłustych ryb morskich. Deficyt witaminy D może być również spowodowany niedostateczną ekspozycją na światło słoneczne lub zaburzeniami wchłaniania. Stwierdzono mnóstwo korelacji między niedoborami witaminy D i kwasów omega-3, a zwiększonym ryzykiem wystąpienia wielu chorób.

Sposób użycia
Producent
Recenzje (0)

Skład

Wielkość opakowania: 90 kapsułek żelowychPorcja jednorazowa: 1 kapsułkaIlość porcji w opakowaniu: 90
w 1 kapsułcezawartość%ZDS
Kalorie10-
Tłuszcz1 g1%
Witamina D3 (cholekalcyferol) (z lanoliny)25 mcg (1,000 IU)125%
Naturalny koncentrat Olej rybi1000 mg-
Kwasy tłuszczowe omega-3:
Kwas eikozapentaenowy (EPA)330 mg-
Kwas dokozaheksaenowy (DHA)220 mg-

Pozostałe składniki

Kapsułka Żelowa (Żelatyna Wołowa, Gliceryna, Woda). Zawiera ryby (sardynki, sardele, makrelę).

Podobne produkty
Najlepiej połączyć z

Kalorie

Informacja

Kalorie to umowna nazwa jednostki wyrażającej wartość energetyczną pożywienia, zapotrzebowanie i wydatków energii przez organizm człowieka, którą w rzeczywistości jest 1 kilokaloria (1 kcal). 1 kilokaloria jest to ilość energii cieplnej koniecznej do podgrzania 1 g wody i 1 stopień Celsjusza. W układzie SI jednostką energii cieplnej  jest 1 dżul (1J), równy w przybliżeniu 4,185 kcal.

Wartość energetyczna jest określana po podstawie składu chemicznego danego produktu żywnościowego, przy pomocy tzw. fizjologicznych równoważników energetycznych.. Najczęściej stosowany jest równoważnik Atwatera wynoszący: dla białka 4 kcal/g, dla węglowodanów 4kcal/g i dla tłuszczu – 9kcal/g.

Wartość energetyczna wykonywana przy tzw. „bombie kalorycznej” stanowi równoważnik energetyczny fizyczny, wynoszący: 4,1 kcal na 1 g węglowodanów, 5,65 kcal na 1 g białka, 9,45 kcal na 1 g tłuszczu.

Wartość odżywcza, określa stopień przydatności produktu żywnościowego do realizacji funkcji życiowych człowieka, tym wyższa im wyższa jest jej biodostępność i mniejsza ilość jej spożywania dla uzyskania efektów.

Tłuszcz

Informacja

Tłuszcz jest niezbędnym składnikiem pokarmowym organizmów roślinnych i zwierzęcych. Ze względu na wartość odżywczą i skład dzielimy tłuszcze na : nasycone (jednonasycone- i wielonasycone- kwasy tłuszczowe) oraz nienasycone kwasy tłuszczowe (w tym: niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe – NNKT). Do grupy tłuszczowców należą: tłuszcze właściwe (triacyloglicerole, woski), tłuszcze złożone (glikolipidy, fosfolipidy), sterole i izoprenoidy. Nasycone kwasy tłuszczowe, to grupa kwasów tłuszczowych posiadających różnej długości łańcuch węglowy, w którym za wyjątkiem grupy karboksylowej, każdy z atomów węgla jest połączony pojedynczym wiązaniem. Mogą wpływać niekorzystnie na profil lipidowy, dlatego powinno się ich używać w ograniczonych ilościach. Tłuszcze stanowią skoncentrowane źródło energii, o różnym smaku, ułatwiających spożycie i przełykanie pokarmów. Pełnią funkcje budulcowe (wchodzą w skład błon komórkowych i współtworzą istotę białą mózgu). NNKT są prekursorami hormonów tkankowych i aktywnych biologicznie związków. Do nienasyconych kwasów tłuszczowych zaliczamy kwasy z grup Omega-3, Omega-6 i Omega-9 (ostatnia cyfra informuje, na którym licząc od końca łańcuchu występuje podwójne wiązanie W odpowiedzi łańcuchu węglowym.   Do NNKT należą: kwasy średniołańcuchowe Omega 3 [n-3] zaliczane do NNKT [niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych] oraz długołańcuchowe (kwas eikozapentaenowy [EPA] i kwas dokozaheksaenowy [DHA]), Omega-6 i Omega-9. Liczba  informuje, że ostatnie podwójne wiązanie w łańcuchu węglowym występuje przy trzecim od końca atomie węgla. Kwasy z grupy Omega 3 są istotnym składnikiem błon komórkowych, są prekursorami i aktywatorami biologicznymi eikozanoidów. Muszą być łączone ze spożyciem w odpowiednich proporcjach kwasów grupy Omega-6.

Dawkowanie: W zależności od zapotrzebowania i stosowane diety. Zasadniczo przyjmuje się, że tłuszcze powinny stanowić 20–30% wartości energetycznej (kaloryczności) codziennych posiłków.

Witamina D

Informacja

Witamina D należy do witamin rozpuszczalnych w tłuszczu, występuje pod trzema postaciami: kalcyferolem (witamina D1), ergokalcyderolem (witamina D2) i cholekalcyferolem (witamina D3), tworzy się pod działaniem światła słonecznego przez co najmniej 15 minut dziennie. Przy braku nasłonecznienia powinna być podawana w pożywieniu, w postaci tranu (witaminy A + D3) i olejach rybnych. Odpowiada za wchłanianie wapnia i fosforu. Jest budulcem tkanki kostnej szczególnie koniecznym w okresie ciąży, dzieciństwa i dla sportowców. Jest składnikiem suplementów diety i odżywek wśród uprawiających sport wyczynowyNiedobór witaminy D u dzieci powoduje zahamowanie wzrostu, oraz krzywicę.

Niedobór witamy D u dorosłych jest przyczyną osteomalacji.

Nadmiar witaminy D powoduje bóle głowy, łysienie, mdłości, senność, zaburzenia wzroku, bóle kości długich, odkładanie się złogów wapnia.

Dawkowanie: 400 jm (jednostek mysich) w ciągu dnia.

Cholekalcyferol

Informacja

Cholekalcyferol, czyli witamina D3, to organiczny związek chemiczny przynależący do rodziny witamin D. Naturalnie występuje w tłustych rybach, oleju rybim, żółtkach jaj, mleku i produktach mlecznych. Jest także syntetyzowany w organizmie człowieka. Powstaje z obecnego w keratynocytach warstwy kolczystej i podstawnej naskórka 7-dehydrocholesterolu, a warunkiem koniecznym do zainicjowania tego procesu jest działanie na skórę promieni UVB o długości fali 290-315 nm.

Cholekalcyferol jest związkiem nieaktywnym biologicznie. W ustroju ulega hydroksylacji enzymatycznej – raz w wątrobie, przy udziale 25-hydroksylazy, kiedy to powstaje kalcydiol i drugi raz w nerkach, gdzie pod wpływem 1-α-hydroksylazy kalcydiol zostaje przekształcony w finalną, aktywną postać, jaką jest kalcytriol. 

Najważniejszą rolą witaminy D3 w ustroju jest regulacja gospodarki wapniowo-fosforanowej, co bezpośrednio łączy się z prawidłową mineralizacją kośćca. Ponadto jest ona zaangażowana w proliferację i różnicowanie komórek, sekrecję insuliny, niektóre funkcje układu nerwowego, hormonalnego oraz immunologicznego.

Cholekalcyferol jest najpopularniejszą formą witaminy D, dostępną w suplementach diety. Z badań wynika, że suplementacja witaminą D w tej formie najskuteczniej i najszybciej podnosi poziom 25(OH)D3 – metabolitu będącego markerem poziomu witaminy D w organizmie.

Dawkowanie: zgodnie z normami ZDS (zalecane dzienne spożycie) dla poszczególnych grup wiekowych.  

Olej rybi

Informacja

Olej rybi jest źródłem długołańcuchowych nasyconych kwasów tłuszczowych z rodziny Omega 3 (EPA – kwas eikozapentaenowy; DHA – kwas dokozaheksaenowy), będących elementem błon komórkowych i prekursorem i aktywatorem eikozanoidów. Przy spożywaniu kwasów z rodziny Omega 3 należy zachować równowagę z kwasami Omega 6 (używanie w przedziale od 1 : 6 do 1 : 1). Tłuszcze zawarte w oleju rybim wspomagają redukcję tkanki tłuszczowej, wpływają na dotlenienie organizmu, oraz funkcjonowanie układów: krążenia, oddechowego, nerwowego oraz aparatu ruchu. Dostępny w postaci monopreparatu lub jako składnik suplementów z kategorii „zdrowie i uroda”.

DHA (kwas dokozaheksaenowy)

Informacja

DHA (kwas dokozaheksaenowy) - kwas z rodziny kwasów omega-3, nienasycony kwas tłuszczowy z ostatnim podwójnym wiązaniem w łańcuchu znajduje się na trzecim od końca atomie węgla. Syntetyzowany w organizmie ludzkim z kwasu eikozapentaenowego, lub pobierany z pokarmami pochodzenia morskiego (ryby, szczególnie łososiowate). W medycynie wskazany jest w leczeniu depresji, choroby Alzheimera, ADHD. Odnotowano jego korzystny wpływ na gospodarkę insulinową oraz układy krwionośni i hormonalny. Stosowany w odpowiednich dawkach wpływa korzystnie na skład i estetykę ciała. W suplementacji wchodzi w skład preparatów zawierających olej rybi, stanowiących uzupełnienie braków nienasyconych kwasów tłuszczowych Omega 3, zalecanych ludziom o zróżnicowanej aktywności fizycznej.

Dawkowanie: 200–2000 mg na dobę.

Ostatnio na blogu

KAWA KULOODPORNA, CZYLI MOC OLEJU MCT

KAWA KULOODPORNA, CZYLI MOC OLEJU MCT

Od jakiegoś czasu dość popularna stała się tzw. kawa kuloodporna (BPC Bulletproff Coffee), czyli kawa z dodatkiem tłuszczu, ale...

czytaj więcej

1-5-10, czyli siła i masa w jednym!

1-5-10, czyli siła i masa w jednym!

Metoda na masę i siłę, czyli periodyzacja równoległa w praktyce. Jeśli kojarzycie Wodyna, to zapewne znacie jego autorską metodę 15-10-5, za pomocą...

czytaj więcej

Kebab – ile to kalorii?

Kebab – ile to kalorii?

  Każdemu z Nas zdarzy się co jakiś czas spożyć fast-foody. Są to burgery, zapiekanki, kebaby, pity i różne inne przekąski. O ile z kanapką z McD....

czytaj więcej

Wysoki poziom homocysteiny – jak sobie z nim radzić?

Wysoki poziom homocysteiny – jak sobie z nim radzić?

Powinniśmy zacząć od tego czym jest homocysteina. To aminokwas siarkowy, który powstaje w naszym organizmie w wyniku demetylacji aminokwasu...

czytaj więcej

Dlaczego warto suplementować cytrynian potasu?

Dlaczego warto suplementować cytrynian potasu?

Potas to minerał występujący w wielu produktach spożywczych, który ma kluczowe znaczenie dla zdrowia człowieka. Wraz z sodem,...

czytaj więcej

Jaki magnez wybrać? – Najlepsze formy magnezu!

Jaki magnez wybrać? – Najlepsze formy magnezu!

Magnez jest ostatnio suplementem niezwykle forsowanym w marketingu. Co rusz powstają kolejne reklamy, zapewniające o coraz większej bioretencji,...

czytaj więcej

Zapisz się na newslettera Sklepu MZ
Odbieraj kupony rabatowe, aktualności ze Sklepu MZ, specjalne oferty i wiele więcej!

Biuro obsługi klienta

Pomoc i konsultacje

MZKatalog - polecani dietetycy

MZKatalog - polecani trenerzy

MZKatalog - polecane kluby

Trustpilot
Sprawdź również nasze doskonałe oceny na  Opineo
Supps4You LLC
Unit 3 Enterprise Court, Farfield Park Rotherham S63 5DB
sklep@mz-store.pl +48 501 537 027