Since 2005
Aktualnie jesteś:
Wybierz język:
Potrzebujesz pomocy?
Zostaw nam wiadomość
Wybierz język:
Wybierz walutę: $ £
Since 2005
pl
PLN
0 0,00 zł
Since 2005  bok@mz-store.pl  +48 510 054 586
ProBiota Sensitive ProBiota Sensitive

Seeking Health ProBiota Sensitive to zaawansowany suplement diety zawierający unikatową kompozycję aż 12 szczepów bakterii probiotycznych. 1 kapsułka preparatu dostarcza 25 miliardów CFU. Preparat pomaga odbudować naturalną mikroflorę jelit oraz wspiera funkcjonowanie układu pokarmowego.

W preparacie znajdują się wybrane gatunki bakterii z rodzaju Lactobacillus (L. rhamnosus, L. acidophilus, L.  brevis, L.  casei, L. plantarum, L. salivarius, L. paracasei) oraz  Bifidobacterium (B. bifidum, B. infantis, B. longum, B. breve, B. lactis), które należą do bakterii kwasu mlekowego i są przedstawicielami komensalnej mikroflory człowieka. Te rodzaje zostały zakwalifikowane przez niemieckie Stowarzyszenie Przemysłu Chemicznego, gdyż uważane są za bezpieczne i nie wykazują ryzyka dla zdrowia.

Probiotyki to żywe drobnoustroje, które podane w odpowiednich ilościach wpływają korzystnie na organizm. Probiotyki pomagają utrzymać prawidłowy skład mikroflory zasiedlającej organizm oraz wpływają pozytywie na czas pasażu jelitowego.

Aby dany produkt mógł nosić miano probiotyku musi spełniać podane kryteria: musi m.in. być odporny na działanie pH soku żołądkowego, żółci oraz enzymów trawiennych, pochodzić z naturalnej mikroflory jelita grubego, być względnym lub bezwzględnym beztlenowcem, nie może wykazywać właściwości patogennych i toksycznych, wskazane jest, aby był stabilny i zachowywał swoje właściwości podczas przechowywania i przetwarzania, a jego działanie powinno być udokumentowane naukowo

Korzyści płynące ze stosowania probiotyków
Probiotyki zwiększają liczbę pozytywnej mikroflory jelitowej, jednocześnie zmniejszając ilość flory szkodliwej oraz pomagają przywrócić równowagę pomiędzy szczepami. Bakterie probiotyczne zwiększają swoją przyczepność do ściany jelita oraz posiadają zdolność do szybkiego wzrostu i namnażania, aby nie ulec usunięciu wraz z resztkami pokarmowymi.

Probiotyki tworzą biofim ochraniający ściany jelita przed działaniem szkodliwych czynników, dostarczają energii potrzebnej do regeneracji ściany jelita oraz pomagają w zwalczaniu m.in. Helicobacter pylori, która jest odpowiedzialna za chorobę wrzodową żołądka i dwunastnicy. Ponadto pomagają w zwalczaniu zakażeń, ostrych biegunek różnego pochodzenia, przewlekłych zaparć, alergii pokarmowych, zespołu jelita drażliwego czy też próchnicy.

Lactobacillus kompleks – rodzaj Lactobacillus stanowi najbardziej liczebną grupę wśród bakterii kwasu mlekowego. Charakteryzują się prostym metabolizmem i zdolnością do przekształcania cukrów prostych w kwas mlekowy. Bakterie te produkują bakteriocyny (związki o właściwościach przeciwbakteryjnych) oraz egzopolisacharydy (chroniące przed stresem osmotycznym i atakiem innych drobnoustrojów). Gatunki bakterii z rodzaju Lactobacillus, które dominują w błonie śluzowej przewodu pokarmowego człowieka to L. plantarum, L. rhamnosus oraz L. paracasei. W skład preparatu wchodzą:

L. rhamnosuszmniejsza ryzyko pojawienia się objawów ubocznych antybiotykoterapii, wspomaga odporność (zarówno wrodzoną, jak i nabytą) oraz zapobiega występowaniu biegunki; L. acidophilus – przeciwdziała zakażeniom jelitowym oraz usprawnia proces trawienia produktów mlecznych. Wykazuje działanie przeciwbakteryjne głównie wobec: S. aureus, E.coli, C. albicans oraz Salmonella enterica; L. brevis oraz L. plantarum przeciwdziałają infekcjom dróg moczowo-płciowych; L.  casei zmniejsza ryzyko nawrotu powierzchniowego nowotworu pęcherza; L. salivarius pomaga utrzymać prawidłowe pH w jamie ustnej i pozostałych odcinkach przewodu pokarmowego; L. paracasei pomaga zwiększyć pokłady energii oraz przyczynia się do redukcji zmęczenia.

Bifidobacterium kompleks - bakterie z rodzaju Bidifobacterium posiadają zdolność do fermentacji sacharydów w szlaku metabolicznym w obecności enzymu fruktozo-6-fosfoketolazy, w wyniku którego dochodzi do produkcji kwasu mlekowego i octowego. Niektóre z bakterii (m.in. B. bifidum, B. longum, B. breve) wytwarzają witaminy B6, B12, B1 oraz kwas foliowy.

B. bifidum i B. longum modulują wczesną odpowiedź śluzówkową i humoralną układu odpornościowego, dzięki czemu pomagają w łagodzeniu ciężkich biegunek; B. infantis może wywierać korzystny wpływ na samopoczucie, dzięki temu, że zwiększa poziom tryptofanu będącego substratem do syntezy serotoniny; B. breve przeciwdziała kandydozie, zmniejsza podrażnienia jelit i może być stosowany wspomagająco w leczeniu zespołu jelita drażliwego; B. lactis stymuluje produkcję mucyny chroniącej błony śluzowej przed działaniem enzymów trawiennych oraz poprawia funkcjonowanie układu odpownościowego.

Podsumowując, Seeking Health, ProBiota Sensitive to kompleksowy suplement diety pomagający utrzymać stan eubiozy organizmu. Preparat wzmacnia ochronę przed infekcjami oraz pomaga zwalczać ostre biegunki, biegunki poantybiotykowe oraz biegunki podróżnych, a także zapalenia jelit i próchnicę zębów. Suplement ten dodatkowo ułatwia procesy trawienne i detoksykację organizmu oraz niweluje dyskomfort związany z zaburzeniami pokarmowymi.

Brak na magazynie
Since 2005
Dodaj do koszyka
ProBiota Sensitive ProBiota Sensitive 60 kaps.
Seeking Health
149,00 zł

ProBiota Sensitive 60 kaps.

DLA ZACHOWANIA PEŁNI WŁAŚCIWOŚCI PRODUKT TEN PRZECHOWUJEMY ORAZ ZALECAMY JEGO WYSYŁKĘ W WARUNKACH CHŁODNICZYCH.

Cechy

Siła:
Masa:
Wytrzymałość:
Działanie Pro-Zdrowotne:

- Paczka u Ciebie nawet pojutrze

- Wysyłka zagraniczna już od 20,48 zł Każde wydane 300,00 zł obniża koszty wysyłki o 10,00 zł

BIURO OBSŁUGI KLIENTA

BOK@MUSCLE-ZONE.PL

+48 510 054 586 (pon.-pt 900-1700)


Masz pytania dotyczące produktu

Konsultacje@muscle-zone.pl

+48 517 278 733 (pon.-pt 900-1700)

- Paczka u Ciebie nawet pojutrze

- Wysyłka zagraniczna już od 20,48 zł Każde wydane 300,00 zł obniża koszty wysyłki o 10,00 zł

BIURO OBSŁUGI KLIENTA

BOK@MUSCLE-ZONE.PL

+48 510 054 586 (pon.-pt 900-1700)


Masz pytania dotyczące produktu

Konsultacje@muscle-zone.pl

+48 517 278 733 (pon.-pt 900-1700)

Opis produktu
  • Kompozycja 12 różnych szczepów bakterii probiotycznych
  • Zwiększa odporność organizmu i przeciwdziała infekcjom
  • Pomaga przywrócić naturalną florę bakteryjną
  • Zapobiega aktywności mikroflory patogennej
  • Poprawia procesy trawienne i wspiera detoksykację
  • Pomaga utrzymać dobre samopoczucie psychiczne
  • Redukuje symptomy nietolerancji pokarmowych
  • Łagodzi skutki uboczne antybiotykoterapii
  • Wolny od inuliny i polisacharydów

Seeking Health ProBiota Sensitive to zaawansowany suplement diety zawierający unikatową kompozycję aż 12 szczepów bakterii probiotycznych. 1 kapsułka preparatu dostarcza 25 miliardów CFU. Preparat pomaga odbudować naturalną mikroflorę jelit oraz wspiera funkcjonowanie układu pokarmowego.

W preparacie znajdują się wybrane gatunki bakterii z rodzaju Lactobacillus (L. rhamnosus, L. acidophilus, L.  brevis, L.  casei, L. plantarum, L. salivarius, L. paracasei) oraz  Bifidobacterium (B. bifidum, B. infantis, B. longum, B. breve, B. lactis), które należą do bakterii kwasu mlekowego i są przedstawicielami komensalnej mikroflory człowieka. Te rodzaje zostały zakwalifikowane przez niemieckie Stowarzyszenie Przemysłu Chemicznego, gdyż uważane są za bezpieczne i nie wykazują ryzyka dla zdrowia.

Probiotyki to żywe drobnoustroje, które podane w odpowiednich ilościach wpływają korzystnie na organizm. Probiotyki pomagają utrzymać prawidłowy skład mikroflory zasiedlającej organizm oraz wpływają pozytywie na czas pasażu jelitowego.

Aby dany produkt mógł nosić miano probiotyku musi spełniać podane kryteria: musi m.in. być odporny na działanie pH soku żołądkowego, żółci oraz enzymów trawiennych, pochodzić z naturalnej mikroflory jelita grubego, być względnym lub bezwzględnym beztlenowcem, nie może wykazywać właściwości patogennych i toksycznych, wskazane jest, aby był stabilny i zachowywał swoje właściwości podczas przechowywania i przetwarzania, a jego działanie powinno być udokumentowane naukowo

Korzyści płynące ze stosowania probiotyków
Probiotyki zwiększają liczbę pozytywnej mikroflory jelitowej, jednocześnie zmniejszając ilość flory szkodliwej oraz pomagają przywrócić równowagę pomiędzy szczepami. Bakterie probiotyczne zwiększają swoją przyczepność do ściany jelita oraz posiadają zdolność do szybkiego wzrostu i namnażania, aby nie ulec usunięciu wraz z resztkami pokarmowymi.

Probiotyki tworzą biofim ochraniający ściany jelita przed działaniem szkodliwych czynników, dostarczają energii potrzebnej do regeneracji ściany jelita oraz pomagają w zwalczaniu m.in. Helicobacter pylori, która jest odpowiedzialna za chorobę wrzodową żołądka i dwunastnicy. Ponadto pomagają w zwalczaniu zakażeń, ostrych biegunek różnego pochodzenia, przewlekłych zaparć, alergii pokarmowych, zespołu jelita drażliwego czy też próchnicy.

Lactobacillus kompleks – rodzaj Lactobacillus stanowi najbardziej liczebną grupę wśród bakterii kwasu mlekowego. Charakteryzują się prostym metabolizmem i zdolnością do przekształcania cukrów prostych w kwas mlekowy. Bakterie te produkują bakteriocyny (związki o właściwościach przeciwbakteryjnych) oraz egzopolisacharydy (chroniące przed stresem osmotycznym i atakiem innych drobnoustrojów). Gatunki bakterii z rodzaju Lactobacillus, które dominują w błonie śluzowej przewodu pokarmowego człowieka to L. plantarum, L. rhamnosus oraz L. paracasei. W skład preparatu wchodzą:

L. rhamnosuszmniejsza ryzyko pojawienia się objawów ubocznych antybiotykoterapii, wspomaga odporność (zarówno wrodzoną, jak i nabytą) oraz zapobiega występowaniu biegunki; L. acidophilus – przeciwdziała zakażeniom jelitowym oraz usprawnia proces trawienia produktów mlecznych. Wykazuje działanie przeciwbakteryjne głównie wobec: S. aureus, E.coli, C. albicans oraz Salmonella enterica; L. brevis oraz L. plantarum przeciwdziałają infekcjom dróg moczowo-płciowych; L.  casei zmniejsza ryzyko nawrotu powierzchniowego nowotworu pęcherza; L. salivarius pomaga utrzymać prawidłowe pH w jamie ustnej i pozostałych odcinkach przewodu pokarmowego; L. paracasei pomaga zwiększyć pokłady energii oraz przyczynia się do redukcji zmęczenia.

Bifidobacterium kompleks - bakterie z rodzaju Bidifobacterium posiadają zdolność do fermentacji sacharydów w szlaku metabolicznym w obecności enzymu fruktozo-6-fosfoketolazy, w wyniku którego dochodzi do produkcji kwasu mlekowego i octowego. Niektóre z bakterii (m.in. B. bifidum, B. longum, B. breve) wytwarzają witaminy B6, B12, B1 oraz kwas foliowy.

B. bifidum i B. longum modulują wczesną odpowiedź śluzówkową i humoralną układu odpornościowego, dzięki czemu pomagają w łagodzeniu ciężkich biegunek; B. infantis może wywierać korzystny wpływ na samopoczucie, dzięki temu, że zwiększa poziom tryptofanu będącego substratem do syntezy serotoniny; B. breve przeciwdziała kandydozie, zmniejsza podrażnienia jelit i może być stosowany wspomagająco w leczeniu zespołu jelita drażliwego; B. lactis stymuluje produkcję mucyny chroniącej błony śluzowej przed działaniem enzymów trawiennych oraz poprawia funkcjonowanie układu odpownościowego.

Podsumowując, Seeking Health, ProBiota Sensitive to kompleksowy suplement diety pomagający utrzymać stan eubiozy organizmu. Preparat wzmacnia ochronę przed infekcjami oraz pomaga zwalczać ostre biegunki, biegunki poantybiotykowe oraz biegunki podróżnych, a także zapalenia jelit i próchnicę zębów. Suplement ten dodatkowo ułatwia procesy trawienne i detoksykację organizmu oraz niweluje dyskomfort związany z zaburzeniami pokarmowymi.

Sposób użycia
Producent
Recenzje (0)

Skład

Skład

Wielkość opakowania: 60 kapsułekPorcja jednorazowa: 1 kapsułkaIlość porcji w opakowaniu: 60
w 1 kapsułcezawartość%ZDS
Probiotic Blend (25+ billion CFUs) na bazie celulozy240 mg**
Lactobacillus species19 miliardów CFU
Lactobacillus rhamnosus
Lactobacillus acidophilus
Lactobacillus brevis
Lactobacillus casei
Lactobacillus plantarum
Lactobacillus salivarius
Lactobacillus paracasei
Bifidobacterium species6 miliardów CFU
Bifidobacterium bifidum
Bifidobacterium infantis
Bifidobacterium longum
Bifidobacterium lactis
Bifidobacterium breve

Pozostałe składniki

Wegetariańska kapsułka (hydroksypropylometyloceluloza, woda), L-leucyna

Podobne produkty
Najlepiej połączyć z
Doctor's Best
159,00 zł

ALA jest jednym z najsilniejszych antyoksydantów. Odmładza, obniża poziom glukozy, ułatwia regeneracje.

Kupuję
Quicksilver
229,00 zł

Wodór molekularny to jeden z najskuteczniejszych antyoksydantów, który działa w obszarze wewnątrzkomórkowym.

Kupuję
Scitec
44,00 zł

Witamina E. Pełni funkcję naturalnego przeciwutleniacza, wzmacnia układ odpornościowy i krwionośny.

Kupuję
Swanson
65,00 zł

Suplement diety na bazie berberyny. Naturalne wsparcie terapii chorób cywilizacyjnych.

Kupuję
Swanson
59,00 zł

Taurynian magnezu promuje optymalne zdrowie serca oraz wspiera prawidłową funkcję nerwów.

Kupuję
Now Foods
119,00 zł

Alpha GPC to skuteczny środek nootropowy, wspiera układ nerwowy i funkcje mózgu.

Kupuję

Lactobacillus rhamnosus

Informacja

Co to jest za składnik Lactobacillus rhamnosus?

Lactobacillus rhamnosus to rodzaj bakterii fermentacji mlekowej mających zdolność do syntezy enzymu rozkładającego laktozę, dzięki czemu zapobiega wystąpieniu dyskomfortu po spożyciu nabiału. Z drugiej strony, poprzez kolonizację śluzówki jelita, konkuruje z bakteriami patogennymi, co pozwala na przywrócenie prawidłowej mikroflory jelitowej. Prawidłowy stan jelit odpowiada za sprawne trawienie pokarmu, prawidłową odporność immunologiczną przed drobnoustrojami chorobotwórczymi, ale również przyczynia się do redukcji stanów zapalnych i alergicznych w ustroju.

Ten szczep bakterii występuje głównie w kompleksowych preparatach probiotycznych lub symbiotycznych dostępnych na www.muscle-zone.pl

Lactobacillus acidophilus

Informacja

Co to jest za składnik Lactobacillus acidophilus?

Lactobacillus acidophilus to szczep bakterii o kształcie pałeczki potrafiący produkować korzystny dla zdrowia kwas mlekowy. Głównym miejscem bytowania tych bakterii jest śluzówka jelita cienkiego. Podobnie do reszty szczepów probiotycznych z łatwością wytrzymuje niekorzystne warunki istniejące na poszczególnych odcinkach przewodu pokarmowego, dzięki czemu po podaniu doustnym przechodzi do jelita cienkiego i ulega adhezji do komórek nabłonka tworząc liczne kolonie. Ponadto obecność tego szczepu zaobserwowano w pochwie, szyjce macicy oraz w cewce moczowej, dzięki czemu konkurując z patogennymi mikroorganizmami, pozwala zwalczyć liczne choroby i utrzymać zarówno układ pokarmowy oraz moczowo-płciowy we właściwej kondycji.

Poza produkcją kwasu mlekowego, ten szczep bakterii potrafi syntetyzować również inne organiczne kwasy, które mają zdolność hamowania przylegania oraz namnażania patogenów takich jak Escherichia coli, Staphylococcus aureus, Salmonella, Candida albicans, Shigella, Clostridium, Listeria oraz Helicobacter. Zapewniając odpowiednie pH na obszarze jelit wspomaga trawienie jedzenia oraz wchłanianie mikro- oraz makroelementów.

Odnotowano, że szczep ten posiada właściwość syntezy witaminy K, dzięki czemu wspomaga prawidłowe krzepnięcie krwi oraz dodatnio wpływa na strukturę kości.

Produkując laktazę, pozwala wspomóc trawienie laktozy, czym redukuje nieprzyjemne dolegliwości ze strony układu pokarmowego po spożyciu nabiału. Do walki z patogenami wykorzystuje również bakteriocyny takie jak acidolina, acidofilina, laktobakcylina, laktocyna i wiele innych. 

W medycynie znajduje zastosowanie w leczeniu zatruć pokarmowych, poprawie odporności organizmu oraz w leczeniu chorób antybiotykami. Są składnikiem preparatów prebiotycznych, probiotycznych i funkcjonalnych oraz jako składnik różnego rodzaju odżywek, dostępnych na www.muscle-zone.pl

Lactobacillus brevis

Informacja

Co to jest za składnik Lactobacillus brevis?

Lactobacillus brevis jest gram-dodatnią bakterią kwasu mlekowego z rodziny Lactobacillus. Wyróżnia się około 16 różnych szczepów bakterii L. Brevis.

Tej bakterii używa się by wspomóc przywracanie homeostazy w mikrobiocie jelitowej. Może być pomocna także w usprawnianiu odporności oraz w leczeniu zapalenia pochwy i infekcjach układu moczowego. Tak jak inne bakterie z rodziny Lactobacillus ma zdolność do produkcji kwasu mlekowego z węglowodanów w procesie fermentacji. W ten sposób wytwarza nieco kwasowe środowisko, które utrudnia przeżycie wielu patogenom. Wiele wskazuje na to, że stosowanie L. brevis podczas antybiotykoterapii ukierunkowanej na walkę z Clostridium Difficile może podnosić jej skuteczność, jednocześnie zmniejszając ryzyko przykrych powikłań.

Lactobacillus casei

Informacja

Co to jest za składnik Lactobacillus casei?

Lactobacillus casei należy do bakterii fermentujących kwas mlekowy z rodzaju Lactobacillus. Substratem do produkcji kwasu mlekowego są związki cukru takie jak glukoza, czy laktoza. Dzięki możliwości rozbicia dwucukru - laktozy do prostszych węglowodanów, pozwala to na redukcję nietolerancji nabiału. Bakteria ta obecna jest na terenie pęcherza moczowego, dzięki czemu współzawodniczy z patogenami układu moczowego i redukuje ilość zakażeń oraz częstotliwość występowania nowotworu.

Lactobacillus casei wspomaga leczenie dolegliwości związanych z wrzodami żołądka wywołanymi Helicobacter pylori oraz redukuje ilość biegunek zależnych od Clostridium difficile. Obiecujące wyniki badań osiągnięto nad wpływem tego probiotycznego szczepu na występowanie alergii. Dlatego też wykazano jej pozytywny wpływ podczas trądziku, zapalenia skóry, infekcji dróg oddechowych, problemów z jamą ustną oraz przy reumatoidalnym zapaleniu stawów. Wpływając na trawienie, wspiera utrzymanie prawidłowego stosunku poszczególnych frakcji cholesterolu.

Lactobacillus casei występuje głównie w kompleksowych preparatach probiotycznych lub symbiotycznych dostępnych na www.muscle-zone.pl

Lactobacillus plantarum

Informacja

Co to jest za składnik Lactobacillus plantarum?

Lactobacillus plantarum to szczep Gram-dodatnich, nieruchomych bakterii o kształcie pręcików, przeprowadzających proces fermentacji mlekowej w środowisku jelita. Wśród szczepów probiotycznych uważane są za najbardziej odporne na niekorzystne warunki występujące w różnych odcinkach przewodu pokarmowego. Poza obecnością na terenie jelita cienkiego, zaobserwowano ich obecność w jamie ustnej, a nawet w pochwie, gdzie konkurują z patogennymi mikroorganizmami, chroniąc organizm przed zakażeniami bakteryjnymi, wirusami oraz grzybicami.  

Poprzez wpływ na żywotność patogenów oraz syntezę związków korzystnych dla zdrowia, np. kwasu mlekowego czy krótkołańcuchowych kwasów tłuszczowych, normalizują pracę jelita, czym zapewniają właściwe trawienie oraz wchłanianie składników pokarmowych. Natomiast poprzez wykorzystanie enzymu laktazy, mają zdolność rozkładania cukru mlecznego, który jest przyczyną nieprzyjemnych dolegliwości pokarmowych u większości dorosłych ludzi.

W medycynie znajdują zastosowanie w leczeniu zespołu jelita drażliwego, problemach trawiennych oraz w chorobie Crohna. W suplementacji występują jako jeden ze składników kompleksowych probiotyków dostępnych na www.muscle-zone.pl

Lactobacillus salivarius

Informacja

Co to jest za składnik Lactobacillus salivarius?

Lactobacillus salivarius jest bakterią z grupy probiotyków występującą głównie w okrężnicy, jelicie cienkim oraz pochwie, lecz jej obecność zaobserwowano również w jamie ustnej. Na kolonizowanych terenach konkuruje z patogenami o źródło pożywienia oraz miejsce adhezji, dzięki czemu wspomaga inne przyjacielskie szczepy w walce z czynnikami chorobotwórczymi. Przyczepiając się do śluzówki jelit wspiera funkcję barierową jelit. Wykazuje również ważne działanie immunomodulujące. U astmatyków poprawia równowagę między Th1 a Th2, dzięki czemu wykazuje działanie przeciwzapalne, hamuje wydzielanie prozapalnych cytokin oraz wspomaga leczenie licznych skórnych alergii.

Produkując kwas mlekowy, bakteriocyny oraz małe ilości nadtlenku wodoru hamuje wzrost lub redukuje liczbę grzybów z rodzaju Candida, E.coli, Salmonella ssp., Streptococcus pyogenes, Helicobacter pylori. Wraz z Bifidobacterium breve wspomaga usuwanie mutantów Streptococci (odpowiadają za powstawanie próchnicy zębów, płytki nazębnej oraz owrzodzenia jamy ustnej) w jamie ustnej.

Obiecujące wyniki zaobserwowano również w zmniejszaniu odczuwania bólu. Wynika to ze względu, że Lactobacillus salivarius ma zdolność do indukcji ekspresji receptorów związanych z hamowaniem reakcji bólowych, szczególnie OPRM1 w jelitach. Ponadto wpływa na połączenie mózgowo-jelitowe, dzięki czemu poprawiając stan jelit wynikający ze stosowania antybiotyków lub działania patogenów, pośrednio może poprawić funkcje poznawcze, redukować stany depresyjne oraz lęki. Pozytywny wpływ zanotowany został również na układ sercowo naczyniowy, a wynika to z redukcji poziomu cholesterolu oraz ciśnienia krwi.

Lactobacillus salivarius występuje głównie w kompleksowych preparatach probiotycznych lub symbiotycznych dostępnych na www.muscle-zone.pl

Lactobacillus paracasei

Informacja

Co to jest za składnik Lactobacillus paracasei?

Lactobacillus paracasei należą do sprzyjających zdrowiu bakterii probiotycznych. Pozwalają na uniknięcie nieprzyjemnych dolegliwości układu pokarmowego, ponieważ posiadają zdolność rozkładu laktozy, jak również produkcji wielu enzymów poprawiających absorpcję mikroskładników. Przeciwdziałają niekorzystnym bakteriom takim jak: Helicobacter pylori, Salmonella enterica, Campylobacter jejuni, a ponadto redukują negatywne działanie Candida albicans oraz Listeria monocytogenes. Co więcej, ten szczep bakterii potrafi zmniejszyć liczbę bakterii obecnych w jamie ustnej wywołujących próchnicę – Streptococcus mutants.

Bakterie tego rodzaju modulują działanie układu odpornościowego, co prowadzi do zmniejszenia intensywności stanów alergicznych. Działają również pozytywnie na produkcję neuroprzekaźnika GABA, dzięki czemu sprzyjają prawidłowej kontroli aktywności neuronów i napięcia mięśniowego.

Lactobacillus casei występuje głównie w kompleksowych preparatach probiotycznych lub symbiotycznych dostępnych na www.muscle-zone.pl

Bifidobacterium bifidum

Informacja

Co to jest za składnik Bifidobacterium bifidum?

Bifidobacterium bifidum to szczep bakterii gram-dodatnich z rodziny Bifidobacterium. Jest nieruchoma i beztlenowa, ma podłużny kształt. W ludzkim organizmie zamieszkuje głównie w jelicie grubym, ale występuje także w końcowych odcinkach jelita cienkiego, w pochwie oraz mleku matki. Jest to jeden z najczęściej używanych szczepów w preparatach probiotycznych.

Korzyści ze stosowania probiotyków z tą bakterią obejmują zmniejszenie ryzyka biegunki, zarówno tej wywołanej infekcją jak i antybiotykiem oraz zmniejszenie prawdopodobieństwa infekcji bakterią Escherichia Coli. Może być pomocny przy przywracaniu bakteryjnej homeostazy w pochwie. Zasiedlająca jelito bakteria Bifidobacterium Bifidum może przyczyniać się do lepszego odżywienia organizmu, ze względu na zdolność do produkcji niektórych witamin z grup B i K. Może być także pomocna w regulacji pracy układu odpornościowego, dzięki zmniejszaniu produkcji histaminy i poprawie odpowiedzi przeciwciał.

Bifidobacterium bifidum zawarty jest w wielu złożonych preparatach probiotycznych, które znaleźć można w ofercie sklepu muscle-zone.pl

Bifidobacterium infantis

Informacja

Co to jest za składnik Bifidobacterium infantis?

Bifidobacterium infantis to bakteria kwasu mlekowego zamieszkująca układ trawienny. Jest bakterią beztlenową, posiadającą zdolność do konwersji cukrów do kwasu mlekowego.

Korzyści ze stosowania tej bakterii odnieść mogą osoby zmagające się z zespołem jelita drażliwego, poprzez redukcję wzdęć i gazów, zmniejszenie ryzyka biegunek oraz ograniczenie bólu brzucha. B. infantis może także zmniejszać stany zapalne w niektórych jednostkach chorobowych, takich jak łuszczyca, colitis ulcerosa czy zespół przewlekłego zmęczenia. Ciekawa jest także właściwość szybkiego wzmacniania bariery jelitowej. Dzięki temu także przyczynia się do poprawy funkcjonowania układu odpornościowego. Pomocna będzie także w przypadku dysbiozy jelitowej, gdyż może walczyć ze szkodliwymi bakteriami poprzez produkcję zabójczych dla nich czynników oraz przez konkurencję o receptory w nabłonku jelita do których mogłyby się przyłączyć.

Bifidobacterium longum

Informacja

Co to jest za składnik Bifidobacterium longum?

Bifidobacterium longum to jeden z bardziej poznanych szczepów bakterii probiotycznych naturalnie bytujących w ludzkim organizmie. Podobnie jak reszta bakterii tego typu wspomaga trawienie laktozy oraz innych składników pokarmowych, dzięki czemu pozwala na właściwe wchłanianie witamin oraz składników pokarmowych na poszczególnych poziomach układu pokarmowego.

Bifidobacterium longum poprzez syntezę kwasu mlekowego, lizozymu oraz innych substancji o charakterze kwasowym wspomaga funkcjonowanie układu odpornościowego oraz hamuje rozwój patogenów, w tym tych bytujących w pochwie u kobiet. Pośrednio redukuje stany zapalne oraz obniża poziom kortyzolu. Posiada również zdolność produkcji witamin z grupy B.

W medycynie znajduje zastosowanie w leczeniu zaburzeń pracy układu pokarmowego, takich jak nudności, zaparcia oraz biegunki. Ze względu na obecność tego prozdrowotnego szczepu w mleku karmiącej matki, zaleca się suplementację w celu osiągnięcie pozytywnego wpływu na rozwój oraz zdrowie dziecka.

Ten szczep bakterii występuje głównie w kompleksowych preparatach probiotycznych lub symbiotycznych dostępnych na www.muscle-zone.pl

Bifidobacterium lactis

Informacja

Co to jest za składnik bifidobacterium lactis? 

Bifidobacterium lactis jest szczepem bakterii probiotycznych zdolnych do produkcji kwasu mlekowego, które są zaliczane do bakterii Gram-dodatnich o kształcie pałeczek. Naturalnie zasiedlają końcową część jelita krętego oraz grubego. Główną ich funkcją jest konkurowanie zarówno o pokarm, jak i o miejsce adhezji z bakteriami patogennymi, przez co ich działanie można określić jako przeciwbiegunkowe, regenerujące błonę śluzową jelit, zwiększające pozyskiwanie mikroskładników oraz regulujące perystaltykę jelita.  

Ten szczep bakterii posiada również zdolność produkcji kwasu mlekowego z laktozy oraz innych substancji, które pośrednio (przez zakwaszanie środowiska) lub bezpośrednio (działając bakteriobójczo) będą uniemożliwiały wzrost oraz przeżycie bakterii patogennych takich jak Salmonella czy Helicobacter pylori.

Suplementacja szczepami probiotycznymi pozwala na odbudowę oraz przywrócenie właściwej mikroflory jelit, która w dzisiejszych czasach jest zaburzona z powodu wielu negatywnych czynników środowiskowych.

Bifidobacterium breve

Informacja

Co to jest za składnik Bifidobacterium breve?

Bifidobacterium breve to bakteria naturalnie zamieszkująca jelito grube, której obecność oraz funkcjonowanie wywiera pozytywny wpływ na trawienie, absorpcję składników pokarmowych oraz na ogólne zdrowie człowieka. Należy do nieprzetrwalnikujących bakterii Gram-dodatnich. Doskonale radzi sobie z sokami trawiennymi obecnymi na różnych etapach przewodu pokarmowego, dzięki czemu w zadowalającej ilości dociera do miejsca adhezji. Wykazano ich szczególne powinowactwo do linii komórkowej HT-29 w jelitach.

Produkując kwasy organiczne oraz kwas mlekowy skutecznie obniża zasadowość jelit, dzięki czemu indukuje niekorzystne warunki do rozwoju patogenów takich jak – Clostridium difficile, Helicobacter pylori, E.coli, Candida. Dzięki temu redukuje dolegliwości przewodu pokarmowego związane z zakażeniem bakteryjnym oraz wywołane przez antybiotykoterapie. Ponadto wykazuje pozytywny wpływ w terapii kandydozy.

Obecność szczepu z rodzaju Bifidobacterium wykazano w mleku karmiącej matki, dzięki czemu po przejściu do przewodu pokarmowego dziecka, wykazuje wiele benefitów na jego zdrowy rozwój. Pośrednio wykazuje pozytywny wpływ u ludzi z depresją, zwiększa skupienie oraz koncentrację.

Bifidobacterium breve występuje głównie w kompleksowych preparatach probiotycznych lub symbiotycznych dostępnych na www.muscle-zone.pl

Ostatnio na blogu

4 zalety diet roślinnych dla sportowców wytrzymałościowych

4 zalety diet roślinnych dla sportowców wytrzymałościowych

Nie jest tajemnicą, że regularne ćwiczenia są niezbędne dla utrzymania dobrego zdrowia. Zwłaszcza w podeszłym wieku.  Stałe aktywności fizyczne w...

czytaj więcej
Czy warto sięgać po olej z kryla? – część 1 – coś o omega 3 i parę naukowych ciekawostek o krylu

Czy warto sięgać po olej z kryla? – część 1 – coś o omega 3 i parę naukowych ciekawostek o krylu

Na przestrzeni ostatnich lat wiele uwagi poświęca się rybom, ich spożyciu i tłuszczom w nich zawartych. Zalecenia mówią o spożyciu dwóch porcji ryb w...

czytaj więcej
Betaina HCL – w jakich okolicznościach warto stosować?

Betaina HCL – w jakich okolicznościach warto stosować?

Betaina HCL jest składnikiem, z którego powstaje kwas żołądkowy – niezbędny do prawidłowego przebiegu procesu trawienia, zwłaszcza białek [1]....

czytaj więcej
„Cukier, otyłość – konsekwencje” – przerażający raport i kilka słów na jego temat

„Cukier, otyłość – konsekwencje” – przerażający raport i kilka słów na jego temat

Miesiąc temu na stronie Ministerstwa Zdrowia pojawił się raport dotyczący cukru i jego spożycia w populacji Polski, a także nadwagi, otyłości, chorób z...

czytaj więcej
Orzeszki ziemne – zdrowsze niż myślisz

Orzeszki ziemne – zdrowsze niż myślisz

Chociaż orzechy i nasiona przestały być już postrzegane jedynie przez pryzmat swojej wysokiej kaloryczności i dziś coraz częściej zwraca się na ich...

czytaj więcej
Co syci bardziej: węglowodany vs tłuszcze?

Co syci bardziej: węglowodany vs tłuszcze?

Odwieczna batalia diety wysokowęglowodanowej z niskowęglowodanową (wysokotłuszczową) obejmuje wiele zagadnień. Kwestie dotyczą skuteczności odchudzania,...

czytaj więcej

Zapisz się na newslettera Sklepu MZ
Odbieraj kupony rabatowe, aktualności ze Sklepu MZ, specjalne oferty i wiele więcej!

Biuro obsługi klienta

Pomoc i konsultacje

MZKatalog - polecani dietetycy

MZKatalog - polecani trenerzy

MZKatalog - polecane kluby

MZ Supplements LTD
Unit 3 Enterprise Court Rotherham South Yorkshire S63 5DB
sklep@mz-store.pl +48 501 537 027