bezglutenowe gofry idealne (chrupiące!)

Karola Kocięda

IDEALNE GOFRY BEZGLUTENOWE WĘGLOWODANOWE 🙂

Nie jest tak łatwo zrobić idealne gofry bez użycia glutenu. Jednak gluten cechuje się wyjątkową elastycznością, zdolnością do pęcznienia, dzięki czemu ciasto wychodzi lepsze- nie ma co ukrywać.

Zależy to właśnie od struktur i połączeń tworzących go białek; po dodaniu drożdży i wody, prolaminy- składowe glutenu, łączą się w sieć białkową, która podczas fermentacji ciasta " łapie" skrobie i gazy. Wypieki bez użycia glutenu, z reguły są dlatego bardziej ..płaskie.

Jednak udało mi się znaleźć proporcje na gofry, które wcale mocno nie odbiegają od tych pszennych czy orkiszowych.

Choć w święta pozwoliłam sobie *po długim czasie eliminacji) i na gofry, i na ciasta z glutenem, to jednak zaraz po, wróciłam do mojej wersji kasztanowej z masłem orzechowym - tym prawdziwym najlepszym.. z fistaszków!! 😀

Co potrzebujemy?

250g mąki kasztanowej lub gryczanej

(ostatnio uprzedziłam się do jaglanej, bo trafiam na gorzkie!)

120g oleju kokosowego

2 jajka

160 ml wody

2 łyżeczki proszku do pieczenia bez glutenu

3 - 4 łyżki ksylitolu

ulubione masło orzechowe oraz owocki do dekoracji 🙂

 

Co robimy?

Wszystko razem mieszamy na jednolitą masę i wylewamy po ok 2-2,5 łyżki do gofrownicy 🙂

Z tej wersji wychodzi 7-8 chrupiących gofrów:)

Smacznego!

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *