
Składniki na ok 6-8 placków:
- 3 jajka
- 100 g tłustego twarogu
- szczypta soli morskiej
- ½ łyżki mielonego siemienia lnianego lub łupon babki jajowatej
- 1 łyżka ziaren słonecznika, sezamu lub innych, które lubicie w pieczywie
- opcjonalnie ½ łyżeczki proszku do pieczenia bez glutenu (placki świetnie rosną również bez spulchniacza)
Oddzielić białka od żółtek.
Twaróg, żółtka i siemię lniane (babkę jajowatą) wymieszać na gładką masę np. za pomocą blendera. Chcąc uzyskać lepszy efekt chleba do gotowej masy można dodać ziarna słonecznika, sezamu lub inne ulubione.
Do białek dodać szczyptę soli i ubić na bardzo sztywną pianę.
Masę twarogową delikatnie i dokładnie połączyć z pianą.
Na wyłożonej papierem do pieczenia blasze wykładać łyżką placki, zachowując między nimi odległość ponieważ urosną.
Piec w temperaturze 150° C przez około 25 minut do uzyskania złotego koloru.
Podawać z ulubionymi dodatkami tworząc przepyszne i sycące kanapki.
Smacznego!
—
BTW całości: 280g, 418 kcal, B 40 g, W 3 g, T 27 g. W 100 g: 150 kcal, B 14 g, W 1 g, T 10 g.
Powiązane artykuły
2 Comments
Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi
Ciekawostki
Bifidobacterium – właściwości, działanie i rodzaje
Wiele środowisk w organizmie człowieka jest zasiedlanych przez zróżnicowane mikroorganizmy. Ludzki przewód pokarmowy jest wyścielony przez około tysiąc gatunków bakterii….
Czym są prebiotyki i czy warto je stosować?
Zbilansowana dieta polega nie tylko na przyjmowaniu posiłków zawierających makroskładniki, jak węglowodany, białka i tłuszcze. Aby zapewnić odpowiednio wysokie wchłanianie…
Arabinogalaktan na poprawę odporności. Co warto o nim wiedzieć?
Naturalne immunostymulatory to środki pochodzące z bakterii, grzybów lub roślin, które wspomagają prewencję oraz leczenie chorób zakaźnych, pomagają w niedoborach…
Kuloodporna kawa – sprawdź czy robisz ją dobrze
Kawę często kojarzymy z porannym rytuałem, który rozpoczyna nasz dzień. Dla wielu osób jest to niezbędny element codziennej rutyny. Jednak…
Maksymalna pompa mięśniowa
Właśnie rozpoczynasz przygodę z treningiem na siłowni, czy może jesteś doświadczonym zawodnikiem szukającym sposobów na optymalizację swojego treningu? Bez względu…
Posiłek potreningowy – najważniejszy w ciągu dnia?
W świecie fitness upowszechniło się takie przekonanie, które głosi, iż posiłek potreningowy jest najważniejszym posiłkiem jedzonym w ciągu całego dnia….
Strength & Conditioning – co to w ogóle jest?
Strength & Conditioning, czyli w wolnym tłumaczeniu siła i kondycjonowanie – co to w ogóle jest za dziedzina nauki i…
Długotrwały trening aerobowy a poziom testosteronu u mężczyzn
Jednym z fizjologicznych systemów organizmu, który jest niezwykle wrażliwy na stres związany z wykonywanymi systematycznie ćwiczeniami fizycznymi jest układ hormonalny….
cholera – ile to jest ten „łupon” babki jajowatej
Aleksandro ratuj
Wydaje mi się że łupon to po prostu łupiny, łuski, więc będzie 1/2 łyżki łuponu babki jajowatej (czyli tyle co siemienia). Mam nadzieję że pomogłam 🙂