Zainspirowała mnie książka "Bez glutenu bez wyrzeczeń" Weroniki Madejskiej. Przyznam, że upieczenie chleba z poniższego przepisu wystawiło moją cierpliwość na poważną próbę, ale jednego jestem pewna - było warto usłyszałam po degustacji tylko jedno zdanie: "I jak ja mam potem jeść ten gówniany chleb z piekarni"... 😉 Zakwas do chleba przygotowujemy trzy dni wcześniej, do tego potrzebujemy jeszcze zaczyn na który poświęcamy kolejną dobę - łącznie zatem przygotowanie takiego chleba zajmuje cztery dni. 😉
Zakwas owsiany
100 g bezglutenowych płatków owsianych zmielonych na mąkę
200 ml wody gazowanej
2 łyżeczki wody z ogórków kiszonych
1 łyżeczka cukru (ksylitol)
Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj i przełóż do wysokiej szklanki lub słoika. Przykryj ściereczką i przewiąż. Odstaw do wyrośnięcia na trzy dni.
Chleb na zakwasie
Zaczyn
100 g zakwasu
200 g bezglutenowej mąki owsianej
175 ml wody gazowanej
Zaczyn przygotuj wcześniej - najlepiej wieczorem w dniu poprzedzającym pieczenie chleba. Wszystkie składniki wymieszaj, przełóż do miski, przykryj. Rano na wierzchu mieszanki powinny pojawić się bąbelki.
Chleb
450 g mąki (ryżowa, gryczana, bezglutenowa owsiana lub z amarantusa)
50 g mąki ziemniaczanej lub skrobi kukurydzianej
350 ml wody
1 łyżka miodu (pominęłam)
1 łyżka soli morskiej
20 g świeżych drożdży rozdrobnionych w 1/4 szklanki mleka bez laktozy
Wszystkie składniki wymieszaj z zaczynem. Odstaw na 2 godziny do wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto przełóż do foremki wyłożonej papierem do pieczenia. Na dno rozgrzanego piekarnika wysyp kostki lodu. Piecz 40 minut w temperaturze 190 stopni. Krój po ostudzeniu.
Related posts
Jajka nadziewane pastą z tuńczyka
Wegańska pieczona owsianka
CHLEB NISKOWĘGLOWODANOWY OOPSIES
2 Comments
Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi
Ciekawostki
Cynk a odporność – jakie są zależności?
Cynk największą popularność zyskuje jesienią. Jest to w pełni uzasadnione, ponieważ cynk pełni krytyczną funkcję w funkcjonowaniu układu odpornościowego. Jego…
Kurkumina a choroby nowotworowe – jakie są zależności?
Wizytówką kurkuminy jest jej działanie przeciwzapalne, które naukowcy bardzo szeroko opisują w publikacjach naukowych. Przewlekłe stany zapalne uznawane są za…
Magnez w sporcie – jakie są korzyści?
Im większa aktywność fizyczna, tym większe zapotrzebowanie na magnez. Jeśli chcesz zapewnić swojemu ciału optymalne warunki do uzyskiwania progresu sportowego,…
Koenzym Q10 a serce – jakie są zależności?
Serce nieustannie tłoczy krew, która zaopatruje wszystkie nasze tkanki w substancje odżywcze. Co będzie, gdy osłabi swoją pracę? Skutki są…
Maksymalna pompa mięśniowa
Właśnie rozpoczynasz przygodę z treningiem na siłowni, czy może jesteś doświadczonym zawodnikiem szukającym sposobów na optymalizację swojego treningu? Bez względu…
Posiłek potreningowy – najważniejszy w ciągu dnia?
W świecie fitness upowszechniło się takie przekonanie, które głosi, iż posiłek potreningowy jest najważniejszym posiłkiem jedzonym w ciągu całego dnia….
Strength & Conditioning – co to w ogóle jest?
Strength & Conditioning, czyli w wolnym tłumaczeniu siła i kondycjonowanie – co to w ogóle jest za dziedzina nauki i…
Długotrwały trening aerobowy a poziom testosteronu u mężczyzn
Jednym z fizjologicznych systemów organizmu, który jest niezwykle wrażliwy na stres związany z wykonywanymi systematycznie ćwiczeniami fizycznymi jest układ hormonalny….
witaj, czy dodanie drożdży jest konieczne? Jeśli tak, to czy mogą to być drożdże suszone? pozdrawiam
Jedna uwaga ksylitol zabija drożdże więc nie będzie to dobry zmiennik cukru. Pozdr.