
Składniki:
- 250 g gorzkiej czekolady min 80%
- 150 g oleju kokosowego (keto, paleo, LCHF, bez laktozy) lub masła (opty, keto, LCHF)
- 5 jajek
- 1 szczypta soli
- 1 łyżeczka wanilii
- 200 g mleka kokosowego (keto, paleo, LCHF, bez laktozy) lub śmietany 36% (laktoza!)
Piekarnik rozgrzać do 160° C.
Tortownicę o ok 20-22 cm średnicy wyłożyć na dnie papierem do pieczenia a boki posmarować tłuszczem.
Czekoladę i olej kokosowy/masło roztopić w kąpieli wodnej lub w garnuszku często mieszając i pilnując żeby się nie przypaliły. Następnie odstawić do przestudzenia.
Rozdzielić białka od żółtek.
Białka ubić z odrobiną soli na sztywną pianę.
W drugiej misce ubić żółtka z wanilią do momentu aż masa będzie gładka.
Rozpuszczoną masę czekoladową wlać do żółtek ciągle mieszając i dobrze wymieszać.
Następnie całość wlać do białek i delikatnie ale dokładnie wymieszać.
Ciasto przelać do formy i stawić do piekarnika na 15-20 minut.
Można sprawdzić czy jest gotowe patyczkiem, ale nie będzie to wiarygodny test ponieważ ciasto ma być wilgotne ?
Ciasto najlepiej smakuje na zimno lub letnie z bitą śmietaną, serkiem mascarpone, owocami lub dżemem.
Ciasto można zatem przekroić wzdłuż jak biszkopt i przełożyć bitą śmietaną kokosową lub zwykłą albo serkiem mascarpone, pamiętając że w zależności od dodatków zmieni się BTW ciasta.
Aby przygotować bitą śmietanę kokosową należy oddzielić stałą część od części płynnej. Następnie stałą część ubić w mikserze. Śmietanka jest gotowa, gdy pojawiają się na niej „smugi”, tak jak w przypadku tradycyjnej bitej śmietany.
Smacznego!
—
BTW całego ciasta (czekolada, olej kokosowy, jajka) bez bitej śmietany: 3142 kcal, waga 700g, B 62g, T 286g, W 57g. BTW 1 kawałka przyjmując 16 kawałków ok 45g: B 3,9g, T 17,9g, W 3,6g.