Homocysteina – wszystko co musisz wiedzieć

Homocysteina

Powinniśmy zacząć od tego czym jest homocysteina. To aminokwas siarkowy, który powstaje w naszym organizmie w wyniku demetylacji aminokwasu metioniny. Tę z kolei pobieramy ze spożytego białka.


Rola homocysteiny

Homocysteina jest dla nas o tyle istotna, że zamienia się w inne aminokwasy, które są niezbędne przy budowie tkanek. Problemy występują, gdy cierpimy na niedobory kwasu foliowego i witaminy z grupy B, co może być spowodowane mutacją genu MTHFR, spożywaniem silnie przetworzonych produktów, nadmiarem alkoholu i leków. Przy ich niedoborze przemiana homocysteiny jest obniżona, a czasem wręcz zahamowana. Oznacza to, że w naszej krwi gromadzi się jej niebezpiecznie wysoki poziom, co może ostatecznie doprowadzić do zatrucia organizmu.

Wysoki poziom homocysteiny czym skutkuje?

- zawał serca,
- udar mózgu,
- cukrzycę typu 1,
- cukrzycę typu 2,
- choroby i niewydolność nerek,
- nowotwory,
- osteoporoza,
- choroby układu krążenia,
- chorobę zakrzepową,
- zastoinową niewydolność serca,
- zwyrodnienie plamki żółtej,
- kumulowanie się toksyn w organizmie,
- stany zapalne,
- obniżona odporność,
- migreny,
- choroba Alzheimera,
- depresja,
- uszkodzenia mitochondriów komórkowych.

Co podnosi poziom homocysteiny - czego unikać?

Przyczyną wysokiego stężenia homocysteiny w organizmie jest niedobór witaminy B6, B12 oraz kwasu foliowego. Osoby z problemami metylacji mogą mieć podwyższone normy homocysteiny poprzez stosowanie kwasu pteroilomonoglutaminowego zamiast folianów. Skutecznym narzędziem do walki z wysokim stężeniem homocysteiny będzie uzupełnienie brakujących witamin oraz wprowadzenie zdrowej i zbilansowanej diety.

Jaki jest normalny poziom homocysteiny?

Paskudna sprawa. Połowa tej listy może doprowadzić do zgonu, druga połowa do poważnych komplikacji i kalectwa. Trzeba kontrolować poziom homocysteiny w swoim organizmie. Pamiętajmy, że jej poziom we krwi powinien wynosić od 5 do 14 mol/l. Gdy przekroczymy poziom 15 mol/l powinniśmy się poważnie zaniepokoić i podjąć natychmiastowe kroki w celu zmniejszenia wyniku. Warto wiedzieć, że niebezpieczeństwo może zacząć się już na poziomie od 11 do 13 mol/l. Ten wynik może prowadzić do uszkodzeń w układzie krwionośnym. Najlepiej zadbać o to, by utrzymać się na poziomie poniżej 10 mol/l.

Co jeść, aby obniżyć poziom homocysteiny?

Witamina B6 - mleko, jaja, mięso, drób, ryby, wątroba, drożdże, orzechy, pełne ziarna zbóż, musli, rośliny strączkowe, zielone warzywa liściaste i banany.

Witamina B9 - mleko, żółtko jaj, wątroba, drożdże, zielone warzywa liściaste, marchew, dynia, morele i sok pomarańczowy.

Witamina B12 - mleko, żółtko jaj, mięso, wątroba, nerki, ryby i ostrygi.

Cholina - żółtko jaj, wątroba, podroby, mięso wołowe, kiełki pszenicy, ryby, orzechy, nasiona roślin strączkowych.

Tauryna - owoce morza, ryby morskie, wątroba, mięso (jak najmniej przerobione – dobrym przykładem jest tatar wołowy).

Wysoki poziom homocysteiny - objawy

Nadmiar homocysteiny wpływa na zwiększenie ryzyka zachorowań na groźne choroby trwale uszkadzające organizm. Warto zatem bacznie obserwować swoje ciało, aby w odpowiedniej porze zareagować i mieć czas na ratowanie zdrowia i życia.

Wysoka homocysteina objawy:

- utrata apetytu,

- zmęczenie i ogólne osłabienie organizmu,

- biegunka,

- zawroty głowy i duszności,

- szybkie bicie serca,

- suchość jamy ustnej, wrażenie suchego języka.

Homocysteina - badanie cena

Cena za wykonanie oznaczenia poziomu homocysteiny we krwi jest zróżnicowana ze względu na samo laboratorium, ale i też obszar kraju, czy województwo. Generalnie koszt za wykonanie pomiaru stężenia tego aminokwasu mieści się w przedziałach od około 60 zł do 110 zł.

Homocysteina, a cholesterol

Podwyższony poziom cholesterolu nie jest głównym czynnikiem rozwoju chorób miażdżycowych. To nadmierne stężenie homocysteiny uszkadza naczynia krwionośne, a przez to umożliwia przyklejanie się blaszek cholesterolu do ścian nabłonka.
Cholesterol, a homocysteina to zależność, na którą świat medycyny zaczyna patrzeć bardziej uważnie, zauważając znaczenie tego aminokwasu w rozwoju chorób naczyniowo- sercowych.

Homocysteina, a ciąża

Badania naukowe dowodzą, iż wysokie stężenie homocysteiny we krwi ciężarnych kobiet negatywnie wpływa na płodność oraz sam przebieg ciąży. Wysoki poziom homocysteiny zwiększa ryzyko poronienia, powoduje rozwój ciąży pozamacicznej oraz  wewnątrzmaciczne obumarcie płodu. Zbyt duża ilość tego aminokwasu u brzemiennej kobiety może zwiększać ryzyko pojawienia się wad wrodzonych u dziecka. Hiperhomocysteinemia może rozwinąć schorzenia nadciśnienia tętniczego i chorób zakrzepowych u kobiet ciężarnych.

Homocysteina normy

Podwyższony poziom homocysteiny nazywany jest hiperhomocysteinemią. W zależności od wyników badania, przyjmuje ona postać:

- łagodnej (15-30 µmol/l),

- umiarkowanej (30-100 µmol/l),

- zaawansowanej (powyżej 100 µmol/l).

Osoby z wynikiem powyżej 500 µmol/l mogą cierpieć na genetyczną chorobę- homocystynurię.

Homocysteina podwyższona

Hiperhomocysteinemia uszkadza naczynia krwionośne oraz zaburza krzepnięcie krwi. Wysoka homocysteina jest czynnikiem, który zwiększa prawdopodobieństwo wystąpienia chorób miażdżycowych, tętniczych i żylnych. Jej wysokie stężenie we krwi prowadzi do powikłań zakrzepowo- zatorowych, a także do chorób nowotworowych i neurodegeneracyjnych. Wysoki poziom homocysteiny może prowadzić także do demencji, a tym Alzheimera, choroby cukrzycowej oraz osteoporozy. Hiperhomocysteinemia wpływa na rozwój cukrzycy typu 1 i 2, obniża odporność, wywołuje stany zapalne, depresje, migreny, zwyrodnienia plamki żółtej. Nadmierna ilość homocysteiny wywołuje choroby nerek, zastoinową niewydolność serca, zatrzymuje toksyny w organizmie.

Wysoki poziom homocysteiny - objawy

Nadmiar homocysteiny wpływa na zwiększenie ryzyka zachorowań na groźne choroby trwale uszkadzające organizm. Warto zatem bacznie obserwować swoje ciało, aby w odpowiedniej porze zareagować i mieć czas na ratowanie zdrowia i życia.

Wysoka homocysteina objawy:

- utrata apetytu,

- zmęczenie i ogólne osłabienie organizmu,

- biegunka,

- zawroty głowy i duszności,

- szybkie bicie serca,

- suchość jamy ustnej, wrażenie suchego języka.

Homocysteina, a kawa

Liczne badania dowodzą, iż spożywanie dużej ilości kawy (od 6 filiżanek kawy dziennie) zwiększa poziom homocysteiny w surowicy krwi. Spożywanie nadmiernych ilości kawy może powodować niedobory witamin z grupy B oraz kwasu foliowego, które są odpowiedzialne za prawidłowe działanie homocysteiny w organizmie. Codzienne picie mocnej kawy w nadmiernych ilościach zwiększa poziom homocysteiny o około 20 %.

Homocysteine Control od Apollo's Hegemony to nowoczesna, kompleksowa formuła ułatwiająca kontrolę poziomu homocysteiny w naszym organizmie
Homocysteine Control od Apollo's Hegemony to nowoczesna, kompleksowa formuła ułatwiająca kontrolę poziomu homocysteiny w naszym organizmie

Jak obniżyć poziom homocysteiny?

No dobrze, skoro wiemy co nam dolega możemy z tym walczyć. Najgroźniejszy jest wróg nieznany. Jak więc obniżyć poziom homocysteiny? Pomogą w tym kwas foliowy (foliany), witamina B12, witamina B6, TMG, cholina i tauryna. Szczególnie interesują nas dwa pierwsze. Stężenie homocysteiny we krwi może obniżyć się nawet o połowę po spożyciu kwasu foliowego na czczo. Pamiętajmy jednak, że w przypadku mutacji genu MTHFR musimy spożywać kwas foliowy i witaminę B12 w metylowanej postaci. W przeciwnym razie zrobimy sobie krzywdę dodatkowo obciążając organizm na skraju wytrzymałości!

Właściwa suplementacja i starannie przygotowana dieta są niezbędne, ale to nie jedyna zmiana jaką powinniśmy wprowadzić. Alkohol i papierosy generalnie nie należą do najzdrowszych, lecz są kategorycznie zabronione w przypadku dużego stężenia homocysteiny. Trzeba też uważać z kawą. Wprawdzie z tej rezygnować nie musimy, ale lepiej przerzucić się na ziarnistą, którą będziemy mielić w domu. Da to nam pewność, że nie wprowadzimy do organizmu niepotrzebnych substancji. Poza tym trzeba zwiększyć ilość aktywności fizycznej. Jest to dobra rada dla każdego, ale w tym wypadku jest to obowiązek. Więcej ruchu! A zwłaszcza ruchu na świeżym powietrzu.

Znając wroga możemy z nim walczyć. Ba! Musimy z nim walczyć. Lista skutków zbyt dużego stężenia homocysteiny we krwi nie pozostawia nam innego wyboru. To nie jest lekka niedyspozycja, która zniknie jak o niej nie będziemy mówić. To poważna dolegliwość, która może doprowadzić do kalectwa i śmierci! Trzeba jak najszybciej zmienić dietę, ruszyć do ćwiczeń i wspomóc się odpowiednimi suplementami. Warto też skonsultować się z lekarzem i dietetykiem. W poważnych sytuacjach dobrze jest kontaktować się ze specjalistami, którzy pomogą nam wyjść z tego niebezpiecznego stanu.

Suplementy pomocne podczas zaburzeń metylacji.

Tagi: homocysteina, kwas foliowy, metylacja, mthfr, zdrowie

19 komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.