Popularne artykuły

Przepis na Ferrero Rocher
Odżywianie

Przepis na Ferrero Rocher 

Na jednym z zagranicznych kanałów telewizyjnych trafiłem ostatnio na program kulinarny, którego autorka przygotowując dietetyczny deser wykorzystała produkt, na którego wykorzystanie chyba sam bym nigdy nie wpadł. Formując dietetyczne czekoladowe kulki nie użyła ani grama mąki czy też otrębów. Ugotowała 2 szklanki fasoli i przygotowała z niej puree. Z czystej ciekawości musiałem sam sprawdzić ten patent i oto jest jego rezultat. Dietetyczne czekoladowe kulki, bardzo mocno przypominające sklepowe Ferrero Roche. 😉

Czas przygotowania: Noc na moczenie fasoli + godzina gotowania + 15 min przygotowania
Składniki (ok.30-40 kulek, zależnie od wielkości)

 

  • 340g białej fasoli (2 szklanki)
  • tabliczka gorzkiej (min. 70%) czekolady
  • 2 łyżki kakao
  • 1 łyżka miodu
  • ulubione orzechy/bakalie
  • wiórki kokosowe

Przygotowanie

Fasole zalej wodą i zostaw do namoczenia na całą noc. Następnie gotuj ją przez godzinę, wylej wodę i odstaw fasolę do ostygnięcia. Do garnka dodaj kakao, miód i startą czekoladę. Wszystko dobrze wymieszaj i zmiksuj blenderem w celu uzyskania jednolitej gęstej masy. Dodaj pokruszone ulubione orzechy, wszystko wymieszaj. Odstaw garnek na godzinę do lodówki. Kiedy masa będzie tak schłodzona, mokrymi rękami formuj niewielkie kulki a następnie obtaczaj je w wiórkach kokosowych. Po przygotowaniu wszystkich kulek odstaw je z powrotem do lodówki i podawaj tak schłodzone.

Zamiast pokruszonych orzechów możesz użyć bakalii, możesz wkładać do środka kulki cały orzech laskowy, wydrążoną wiśnię i tym podobne. Wszystko zależy od Twojej fantazji 🙂

Ostatnio coraz częściej modyfikuję powyższy przepis poprawiając nieco jego wartości odżywcze. Kakao i miód zastępuję czekoladową odżywką białkową Pure Whey Isolate 95 a orzechy zamieniam na naturalne, 100% masło orzechowe.

Wartości odżywcze

Białko: 94g
Węglowodany: 324g
Tłuszcz: 93g
Kalorie: 2311 kcal

Powiązane artykuły

1 Comment

  1. Fit czarodziejka

    Dziękuję za przepis, wygląda przepysznie. Wypróbuję to wkrótce 🙂

Dodaj komentarz

Wymagane pola są zaznaczone *