Kolagen z ryb – prozdrowotny składnik o którym nikt nie mówi!

Jakub Kola

Najlepsze źródła kolagenu – czy ktoś z nas byłby w stanie powiedzieć coś poza galaretką? Postanowiliśmy dzisiaj poszerzyć nieco wasze horyzonty i porozmawiać o naukowo najlepszym źródle kolagenu – rybach! Chociaż istnieją korzyści związane ze wszystkimi źródłami kolagenu zwierzęcego, wiadomo, że peptydy kolagenu rybnego mają najlepszą absorpcję i biodostępność ze względu na ich mniejsze rozmiary cząstek w porównaniu z innymi kolagenami, co czyni je silnymi przeciwutleniaczami. Biodostępność jest bardzo ważna, ponieważ w dużej mierze determinuje skuteczność każdego spożywanego składnika odżywczego.

Kolagen rybny w pigułce

Kolagen rybny jest wchłaniany do organizmu nawet 1,5 razy wydajniej i efektywniej niż kolagen źródła wołowego lub wieprzowego (czyli te najczęściej wykorzystywane w tanich suplementach diety). Ponieważ jest wchłaniany bardziej wydajnie i szybciej dostaje się do krwioobiegu, jest uważany za najlepsze źródło kolagenu stosowane w celach leczniczych.

Zdolność kolagenu rybnego do łatwiejszego wchłaniania przez nasz organizm wynika z jego niższej masy cząsteczkowej i wielkości jego cząsteczek, co pozwala na jego efektywniejszy wychwyt przez barierę jelitową do krwiobiegu i przenoszenie go w całym ciele. Prowadzi to do syntezy kolagenu własnego w tkankach stawów, kościach, skórze właściwej i wielu innych niezbędnych układach organizmu. Ponieważ zwykle nie jemy części ryb zawierających najwięcej tego składnika (głównie skórki i łuski), uzupełnianie kolagenu poprzez odpowiednią suplementację wydaje się najlepszym rozwiązaniem.

Czym jest kolagen rybny?

Kolagen rybny to złożone białko strukturalne, które pomaga utrzymać siłę i elastyczność skóry, więzadeł, stawów, kości, mięśni, ścięgien, naczyń krwionośnych, dziąseł, oczu, paznokci i włosów. Ten typ kolagenu nazywamy typem I i to właśnie tego typu kolagen jest najbardziej obfity w ludzkim ciele. Typ I jest najbardziej znany z zapewniania fundamentów białkowych dla pięknej skóry, silnych tkanek łącznych i mocnych kości.

Rybie peptydy kolagenowe mają bardzo specyficzne kompozycje aminokwasowe. Wyróżniają się wysokim stężeniem glicyny, hydroksyproliny i proliny. Po spożyciu kolagenu rybnego peptydy hydroksyproliny nie są całkowicie trawione do wolnych aminokwasów i przez to ich średni poziom we krwi zwiększa się. W takiej sytuacji mogą być lepiej wychwycone do syntezy naskórka i innych elementów kolagenowych organizmu.

Kolagen wpływa głównie na stan skóry, oraz jej wytworów
Kolagen wpływa głównie na stan skóry, oraz jej wytworów

5 najważniejszych korzyści zdrowotnych rybnego kolagenu

Właściwości odmładzające

Ponieważ kolagen rybny jest kolagenem typu I, a to właśnie z tego kolagenu składa się głównie nasza skóra, w dużym stopniu wpływa on na poprawę stanu naskórka. Pomaga zapobiegać oznakom starzenia się skóry. Korzyści dla skóry wynikające ze spożywania tego typu kolagenu obejmują poprawienie gładkości, większe utrzymanie nawilżenia skóry, większą elastyczność i zapobieganie powstawaniu głębokich zmarszczek.

Przegląd badań na temat kolagenu opublikowany w 2015 r pokazuje, jak wiele badań klinicznych, wykazujących skuteczność i zalety peptydów kolagenowych w zakresie właściwości skóry zostało już przeprowadzonych. Naukowcy zgodnie stwierdzili, że zhydrolizowany kolagen jest idealnym narzędziem w codziennej walce z niepożądanymi oznakami starzenia skóry.

Gojenie i regeneracja kości

Kolagen rybny wykazał możliwość zwiększania produkcji kolagenu naturalnego w organizmie. W przeszłości badania wykazały, że peptydy kolagenowe ze skóry ryb mogą mieć pozytywny wpływ na zdrowie kości, zwiększając gęstość mineralną kości i przeciwdziałając stanom zapalnym kości i stawów.

Celem jednego z badań z 2013 roku było określenie wpływu peptydów kolagenu rybnego na syntezę, jakość i mineralizację kolagenu swoistego. Wyniki badania pokazują, że jak najbardziej występuje zależność pomiędzy zwiększonym spożyciem kolagenu rybnego, a poprawą stanu i ilości kolagenu swoistego w organizmie. Naukowcy odkryli również, że kolagen rybny wspomagał mineralizację komórek budujących kości. Chociaż badanie to nie obejmowało ludzi,  pokazuje że kolagen rybny wykazuje mechanizmy działań które mogą pomóc w gojeniu i regeneracji.

Fish Collagen od Apollo Hegemony to nowy suplement zawierający dużą dawkę wysokojakościowego kolagenu z ryb
Fish Collagen od Apollo Hegemony to nowy suplement zawierający dużą dawkę wysokojakościowego kolagenu z ryb

Ponadto naukowcy z NC Oral Health Institute zbadali wpływ peptydów kolagenu rybiego na komórki osteoblastyczne. Komórki osteoblastyczne to inaczej komórki kościotwórcze – jak sama nazwa wskazuje są odpowiedzialne za mineralizację tkanki kostnej. Odkryli, że suplementacja peptydu kolagenu z ryb „wywiera pozytywny wpływ na komórki osteoblastyczne pod względem syntezy kolagenu, jakości i mineralizacji, sugerując w ten sposób potencjalną przydatność kolagenu do inżynierii tkanki kostnej”

Gojenie się ran

Kolagen z ryb może pomóc w zasklepianiu się ran aby goiły szybciej i pozostawiały mniej ewentualnych blizn. Zdolność organizmu do gojenia się ran opiera się na odpowiedniej zawartości  kolagenu w krwioobiegu. Jest on niezbędny ponieważ tworzy nową tkankę naskórka. Kolagen typu I jest najliczniejszym składnikiem strukturalnym skóry więc sensowny jest wniosek że dzięki suplementacji kolagenu rybiego rany szybciej się goją.

Wcześniej uważano, że kolageny są po prostu częścią składową podpór strukturalnych skóry. Teraz wiemy, że kolagen i jego pochodne kontrolują wiele funkcji komórkowych, w tym kształtowanie i różnicowanie się komórek, ich migrację, a także syntezę wielu ważnych białek funkcjonalnych i strukturalnych. Kolagen odgrywa również kluczową rolę we wszystkich fazach gojenia się ran: fazie wysiękowej, oczyszczania, proliferacji oraz przebudowy.

Zwiększone spożycie białka

Spożywając kolagen z ryb, nie dostarczasz jedynie samych cząstek kolagenowych. Kolagen rybny zawiera ponad 97 procent białka bez tłuszczu oraz węglowodanów, co czyni go świetnym źródłem białka. Ma również bardzo charakterystyczny profil aminokwasowy. Dlatego często w celu zwiększenia spożycia białka w diecie, sugeruje się wprowadzenie do diety większej ilości galaretek.

Aminokwasy to związki organiczne, które są składnikiem budującym białka. Zwiększając spożycie białka przy użyciu kolagenu, możesz poprawić swoje osiągi treningowe, uniknąć katabolizmu i uzyskać lepszą regenerację po treningu.

Właściwości antybakteryjne

Badania z Kanady opublikowane w 2016 roku wykazały, że kolagen rybny ma jeszcze jeden imponujący składnik. Mowa o kolageninie, która jest peptydem przeciwbakteryjnym, swoistym dla kolagenu rybnego. Ostatnie badanie wykazało, że kolagenina całkowicie hamuje wzrost Staphylococcus aureus bardziej znanego jako gronkowiec złocisty.

Z tego powodu kolageny wytwarzane z ryb morskich są obiecującym źródłem peptydów przeciwdrobnoustrojowych, które mogą poprawiać zarówno zdrowie ludzi, jak i bezpieczeństwo żywności.

Porównanie kolagenów

  • Kolagen wołowy: kolagen wołowy pochodzi bezpośrednio od krów. Jest wytwarzany ze skóry, kości i mięśni. Składa się głównie z kolagenu typu 1 i 3. Jest bogatym źródłem glicyny i proliny, dlatego jest użyteczny do produkcji kreatyniny, a także pomaga ciału w syntezie kolagenu swoistego.
  • Kolagen drobiowy: kolagen drobiowy jest najbardziej obfity w kolagen typu 2, który najlepiej nadaje się do budowy chrząstek stawowych. To sprawia, że ​​jest on korzystny dla zdrowia stawów, zwłaszcza że zawiera również siarczan chondroityny i siarczan glukozaminy - oba z tych związków działają przeciwstarzeniowo. Większość suplementów zawierających kolagen bazuje właśnie na kolagenie drobiowym.
  • Kolagen z ryb: Stwierdzono, że kolagen pochodzący z ryb łatwo się wchłania i dostarcza głównie kolagenu typu 1 bogatego w aminokwasy - glicynę, prolinę i hydroksyprolinę. Ponieważ ten typ kolagenu można znaleźć w całym ciele, spożywanie większej ilości kolagenu z ryb wiąże się z korzyściami dla stawów, skóry i kości. Hydroksyprolina jest ważnym składnikiem kolagenu, a niższe jej poziomy wiążą się z degradacją stawów. Hydroksyprolina jest potrzebna do stabilizacji struktury kolagenu i jest syntetyzowana przez hydroksylację proliny po zbudowaniu łańcucha kolagenu. Ta reakcja wymaga również witaminy C (aby wspomóc przyłączanie tlenu do struktury proliny), dlatego niedobór witaminy C może również powodować nieprawidłowości w poziomach kolagenu.
  • Kolagen z błony skorupy jaja: kolagen jajeczny, znajdujący w skorupkach i białkach jaj, zawiera głównie kolagen typu 1. W mniejszych ilościach zawiera również kolagen typu 3, 4 oraz 10. Kolagen wytwarzany z jajek dostarcza również siarczanu glukozaminy i chondroityny oraz kwasu hialuronowego.

Potencjalne skutki uboczne kolagenu rybnego

Nie ma często zgłaszanych skutków ubocznych spożywania kolagenu rybnego. Na pewno wartym pod uwagę jest fakt popularności uczuleń na ryby i ich przetwory. Jednocześnie wielu producentów produktów z kolagenu pochodzących z ryb usuwa rozpuszczalne w wodzie alergeny ze skóry i znacznie zmniejsza możliwość wystąpienia reakcji alergicznej.

Jeśli spożywasz kolagen rybny i występują u Ciebie reakcje alergiczne, natychmiastowo przerwij stosowanie i ewentualne kontynuowanie suplementacji skonsultuj najpierw z lekarzem.

Sugerujemy również kontakt z lekarzem przed suplementacją, jeśli zażywasz inne leki lub masz jakiekolwiek obawy dotyczące swojego zdrowia.

Kolagen rybny - podsumowanie

  • Wiadomo, że peptydy z kolagenu rybnego mają najlepszą absorpcję i biodostępność ze względu na ich mniejsze rozmiary cząstek w porównaniu z innymi kolagenami zwierzęcymi. Są wchłaniane do 1,5 razy bardziej efektywnie w organizmie.
  • Jest uważany za najlepsze źródło kolagenu do celów leczniczych i doskonale nadaje się jako uzupełnienie większości diet, w tym diety Paleo i ketogenicznej.
  • Kolagen rybi zawiera w sobie przede wszystkim kolagen typu I, który jest najczęściej występującym kolagenem w ludzkim ciele. Typ I jest najbardziej znany ze wspierania poprawnego stanu skóry, silnych tkanek łącznych i mocnych kości.
  • Wykazano, że przeciwdziała starzeniu się skóry, leczy i regeneruje kości, przyśpiesza gojenie się ran, oraz wykazuje właściwości przeciwbakteryjne.
  • Kolagen rybi jest wytwarzany głównie z łusek i skór ryb morskich.
Tagi: kolagen, kolagen typ I, rybi kolagen, typy kolagenu

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *