MISECZKI SEROWE

AleksandraLCHF

Karnawał trwa a w nim spotkania w gronie znajomych. A zatem przed weekendem ciekawa propozycja dania, które świetnie sprawdzi się podczas różnego rodzaju imprez. Jadalne miseczki serowe doskonale wyglądają i smakują a przecież o to chodzi, gdy mamy gości. U mnie z farszem w stylu meksykańskim, ale możecie oczywiście kombinować z dowolnymi składnikami. Idealne  dla osób na dietach niskowęglowodanowych i wysokotłuszczowych jak LCHF czy ketogenicznej, ale również dla alergików unikających glutenu i jajek.

Składniki na 4 porcje:

  • 20 dag sera żółtego dobrej jakości
  • 30-40 dag mięsa wieprzowego z tłuszczem
  • 1 średnia cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • przecier pomidorowy 100% (bez cukru)
  • smalec (DO) lub olej kokosowy (keto, LCHF)
  • przyprawa taco (patrz skład!) lub ulubione przeprawy

Ser żółty zetrzeć na tarce o dużych oczkach.

Rozgrzać patelnię bez tłuszczu.

Rozsypać ser i smażyć do momentu aż się rozpuści a brzegi będą złoto-brązowe. Nie dopuścić do zbrązowienia sera ponieważ zrobi się gorzki.

Wykładać na mały pojemnik np. miseczkę by powstała miseczka/ koszyczek i zostawić aż zesztywnieje.

Mięso mielone usmażyć na tłuszczu z posiekaną cebulą, czosnkiem i innymi przyprawami bądź mieszanką ziół taco (patrz skład!). Dodać odrobinę przecieru pomidorowego.

Mięso wyłożyć do muszelek. Na wierzchu ułożyć ulubione warzywa np. awokado, paprykę, pomidory, sałatę, starty ser żółty, wliczając wszystkie dodatki do BTW. Polać sosem czosnkowym, guacamole lub dodać inne dodatki wedle upodobań.

Smacznego!

BTW całości 35g białka, 44g tłuszczu, 10g węglowodanów. Średnio wystarcza na 4 szt. BTW 1 szt. 9g/11g/2,5g

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *