Nie warto być abstynentem? Nauka donosi – regularne spożycie alkoholu jest korzystne dla serca

Stało się już normą, że co jakiś czas świat obiegają wyniki badań, które rewolucjonizują powszechnie przyjęte i utrwalone poglądy. (bum na olej kokosowy i jego detronizacja, dywagacje na temat mleka, rodzaju najlepszych tłuszczy do smazenia...). Podobnie stało się kilka dni temu. Opublikowane na łamach czasopisama BMC Medicine wyniki badań, mogą sporo namieszać w powszechnie panującej wiedzy dotyczącej spożycia alkoholu.

Naukowcy zUniversity Collage London dokonali analizy wpływu długotrwałego picia alkoholu, spożywania go incydentalnie bądź rzadko oraz całkowitej abstynencji na ryzyko występowania chorób serca. Ściślej – choroby wieńcowej. Badanie było na prawdę obszerne i obejmowało porównanie 6 długoterminowych analiz spożywania alkoholu – 5 zWielkiej Brytanii oraz 1 zFrancji. Próbę badaną stanowiło... ponad 35 tysięcy osób.

Analiza danych wykazała, że najmniejsze ryzyko pojawienia się choroby wieńcowej serca występuje w grupie osób, które spożywały umiarkowane ilości alkoholu „przewlekle“ innymi słowy, w większości była to ich codzienna rutyna. Liczby mówią same za siebie – w przypadku mężczyzn było to 168 gramów czystego etanolu tygodniowo, dla kobiet ilośc ta była niewiele mniejsza, bo 112 gramów. Aby zobrazować tę ilość przypomnę, że kieliszek 12% wina (ok. 175 ml) zawiera około 17 gramów alkoholu. W przypadku kobiet była to zatem ilość równa spożyciu około 7 kieliszków wina tygodniowo.

Najciekawszy i najbardziej zaskakujący jest fakt, że osoby które spożywały alkohol w nierównych odstępach czasowych bądź zróżną intensywnością, charakteryzowała znacznie większa zapadalność na chorobę wieńcową. Idźmy dalej – tą samą zależność badacze wykazali także wśród osób niespożywających alkoholu w ogóle oraz będących w długiej abstynencji. Co ciekawe jednak, zmienna ta typowa była tylko dla kobiet [1].

Badanie miało charakter obserwacyjny, jednak bez wątpienia analiza tak dużej populacji wiąże się zistotnymi statystycznie różnicami i zpewnością ma znamiona wiarygodności . Być może, jak podkreślają twórcy badania, opublikowane 22 sierpnia 2018 roku wyniki analiz zmienią nieco pogląd na korzyści płynące zokresowych abstynencji i całkowitego stronienia od alkoholu.

Spożywanie 1- 2 kieliszków czerwonego wina dziennie rekomendowane było już w przeszłości. Rok temu naukowcy z Harvard Medical School przeprowadzając 13 letnią obserwację na ponad 20 tysiącach kobiet, dowiedli, że wypicie 2 lampek czerwonegowina dziennie zmniejszyło aż o70%ryzyko ich nadwagi. Swoje badania opublikowali wówczas w prestiżowym czasopiśmie Obesity.

Źródła:

1. O'Neill D, Britton A, Hannah MK, Goldberg M, Kuh D, Khaw KT, Bell S. Association of longitudinal alcohol consumption trajectories with coronary heart disease: a meta-analysis of six cohort studies using individual participant data. BMC Med. 2018 Aug 22;16(1):124.

2. Downer MK, Bertoia ML, Mukamal KJ, Rimm EB, Stampfer MJ. Change in Alcohol Intake in Relation to Weight Change in a Cohort of US Men with 24 Years of Follow-Up. Obesity (Silver Spring). 2017 Nov;25(11):1988-1996. doi: 10.1002/oby.21979. Epub 2017 Sep 20

 

 

Tagi: abstynencja, alkohol, choroba wieńcowa, układ krążenia

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *