PIERNICZKI LCHF (keto, paleo, optymalne, bez glutenu, laktozy i cukru)

AleksandraLCHF

Piernik to jedno z najstarszych ciast, obecnych w polskiej tradycji od wieków. Wywodzi się ze znanych w średniowieczu miodowników wzbogaconych o przyprawy korzenne. Stąd też nazwa „piernik” od staropolskiego określenia „pierny”, czyli „pieprzny”. Cechy charakterystyczne piernika to ciemna barwa, intensywny korzenny zapach oraz słodko-pikantny smak. Najpopularniejszymi przyprawami dodawanymi do piernika są cynamon, goździki, gałka muszkatołowa, imbir oraz pieprz. Pierniki to nieodłączny element świątecznej atmosfery i nie może ich zabraknąć w bożonarodzeniowym menu. Stanowią bowiem symbol szczęścia i dostatku, ponieważ ze względu na koszt przypraw w przeszłości były synonimem dobrobytu i luksusu. U nas robienie pierniczków to już tradycja i doskonała okazja na wspólne spędzenie czasu z rodziną więc mamy przyjemne z pożytecznym 😉

Jeśli należycie do tych osób, które cenią tradycję ale nawet w święta trzymają się zasad zdrowego odżywiania (nie mylić z odchudzaniem) i nie chcecie sięgać po białą mąkę i cukier to mam dla Was doskonały przepis na przepyszne pierniczki. Dodatkowo śmiało mogą je przygotować osoby unikające glutenu i laktozy oraz będące na modelu LCHF, czyli niskowęglowodanowym i wysokotłuszczowym 🙂 Można je jeść zaraz po upieczeniu, kiedy są kruche lub przechowywać przez 7-10 dni w puszce, gdzie nieco zmiękną. Idealnie pasują do kawy kuloodpornej 😉

Składniki na 40  małych pierniczków:

  • 90 g mąki kokosowej
  • 80 g rozpuszczonego oleju kokosowego
  • 30 g zmielonego na cukier puder ksylitolu lub erytrolu albo innego słodzika niskowęglowodanowego
  • 30 g ksylitolu lub erytrolu
  • 3 jajka
  • 1 żółtko
  • 4 g – 1 łyżka zmielonego cynamonu
  • 2 g – 1 łyżeczka mielonego imbiru
  • 1 g – 1/2 łyżeczki zmielonego kardamonu
  • 1 g – 1/2 łyżeczki startej gałki muszkatołowej
  • 1 g – 1/2 łyżeczki zmielonych goździków
  • ziarenka z 1 gwiazdki anyżu
  • 3 g – 1 łyżeczka bezglutenowego proszku do pieczenia
  • szczypta soli himalajskiej
  • opcjonalnie 3-4 łyżki wody jeżeli ciasto jest zbyt suche

30 g wybranego słodzika zmielić blenderem lub w młynku na puder.

Dodać pozostałe suche składniki tzn. mąkę kokosową, resztę słodzika, proszek do pieczenia, sól i zmielone przyprawy a następnie wszystko dokładnie wymieszać.

Rozpuścić olej kokosowy i wystudzić ale tak aby nadal był płynny.

Połączyć olej oraz 3 całe jajka a następnie dodać do suchych składników i wyrobić ciasto rękami.

Opcjonalnie dodać wody jeśli ciasto jest zbyt suche lub mąki jeśli zbyt mokre.

Ciasto włożyć do folii spożywczej i umieścić na godzinę w lodówce lub zamrażarce tak aby stwardniało.

Na wyłożonej folią spożywczą lub papierem do pieczenia stolnicy lub blacie, rozłożyć schłodzone ciasto i przykryć folią lub papierem aby rozwałkować przez nie ciasto na grubość ok 0,5 cm. Ciasto nie może być zbyt cienkie gdyż jest bardzo delikatne.

Najlepiej sprawdzą się foremki o prostych kształtach bez szczegółów tak aby łatwo było je wyciąć.

Wycięte pierniczki wyjąc na blachę wyłożoną papierem. U mnie sprawdziło się pozostawanie ciasta w foremce podczas wycinania i przenoszenie pierniczka bezpośrednio z foremki na blaszkę gdzie lekko wypycham go palcem. Dzięki temu nie muszę przenosić ciasteczek w ręku, co grozi ich uszkodzeniem ?

W międzyczasie rozgrzać piekarnik do 140°C (termoobieg).

Do miseczki wbić żółtko i roztrzepać widelcem. Następnie gotowe pierniczki smarować delikatnie pędzelkiem umoczonym w żółtku aby nadać pierniczkom złotego koloru i blasku.

Piec przez 20-25 minut obserwując by nie przypiekły się za bardzo.

Po wyjęciu z piekarnika pozostawić do wystudzenia.

Zimne pierniczki można udekorować lukrem niskowęglowodanowym na bazie ksylitolu, czekoladą lub bez dekoracji umieścić w metalowej puszce.

Smacznego! ?

BTW całości: 442 g, 1515 kcal, B 41 g, T 115 g, W 80 g ( w tym 60 g to poliole z ksylitolu) czyli pozostaje mniej niż 20 g węglowodanów z innych składników. W 100g: 343 kcal, B 9 g, T 26 g, W 18 g ( po odjęciu ksylitolu – 4,5 g) .

Tagi: bez cukru, bez glutenu, bez laktozy, Boże Narodzenie, dieta, dieta ketogeniczna, fit, fit pierniczki, fit przepis, keto, keto pierniczki, ketoza, lchf, low carb high fat, mzkuchnia, pierniczki, pierniczki bez cukru, pierniczki bez glutenu, pierniczki bezglutenowe, przepis, święta, Święta Bożego Narodzenia, tłuszcze, węglowodany, zdrowe kwasy tłuszczowe, zdrowe pierniczki, zdrowe produkty, zdrowie

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *