PIERŚ Z KURCZAKA ZE SZPINAKIEM W SOSIE ŚMIETANOWO-SEROWYM

AleksandraLCHF

Warto komponować swoje posiłki tak by znalazł się w nich od czasu do czasu szpinak, który ma bogate właściwości prozdrowotne. Mam zatem dla Was bardzo proste i szybkie danie obiadowe, które polubią osoby kochające połączenie sera i szpinaku. Sama sporadycznie jadam nabiał i na ogół są to właśnie jakieś wytrawne dania z sosem śmietanowo-serowym jak tutaj.  Przepis ten jest idealny  dla osób na dietach niskowęglowodanowych i wysokotłuszczowych jak LCHF czy ketogenicznej, ale również dla alergików unikających glutenu i jajek.

Składniki:

  • 500 g piersi z kurczaka
  • 20 g suszonych pomidorów
  • 3 ząbki czosnku
  • 10 ml (1 łyżka) soku z cytryny
  • sól himalajska lub kłodawska
  • pieprz czarny mielony
  • 30 g masła klarowanego
  • 200 g szpinaku
  • 200 ml śmietany 30%
  • 100 g sera gorgonzola lub żółtego
  • 1/3 łyżeczki otartej gałki muszkatołowej

Filety umyć, osuszyć i pokroić na mniejsze porcje.

Obrany i wyciśnięty 1 ząbek czosnku dodać do 10 g miękkiego masła klarowanego i wymieszać.

Mięso doprawić solą i pieprzem, nasmarować masłem czosnkowym i sokiem z cytryny a następnie umieścić w naczyniu żaroodpornym i piec bez przykrycia w temperaturze 180°C przez 30 minut.

W tym czasie umyć i osuszyć szpinak.

W rondelku lub na patelni rozpuścić 20 g masła a następnie dodać 2 ząbki obranego i wyciśniętego czosnku.

Gdy czosnek lekko się zarumieni dodać szpinak, doprawić solą i pieprzem.

Gdy liście skurczą się dodać śmietanę i starty ser. Gotować mieszając ok 3-5 minut do rozpuszczenia sera.

Doprawić startą gałką muszkatołową.

Pomidory suszone drobno pokroić.

Mięso wyjąć z piekarnika, zalać gotowym sosem i posypać pomidorami a następnie ponownie zapiec w piekarniku przez ok 5-10 minut.

Podawać z ulubionymi warzywami niskowęglowodanowymi i ewentualnie dodatkową porcja łuszczu dodanego na talerz w zależności od indywidualnego makro.

Smacznego!

BTW całości: 1069 g, 1938 kcal, B 142 g, T 143 g, W 17 g. W 100 g: 181 kcal, B 13 g, T 13 g, W 2 g.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *