PIZZA SEROWA

AleksandraLCHF
Coś dla fanów pizzy, czyli pizza serowa, której ciasto wykorzystuję w wielu przepisach na zamienniki mącznych dań. Do jej przygotowania używam mąki kokosowej, ale zapewniam że nie czuć w niej słodkiego posmaku kokosa. Ser oraz odpowiednie przyprawy i dodatki nadają jej wytrawnego charakteru i smakuje lepiej niż niejedna tradycyjna pizza na cienkim cieście. Jest to danie idealne nie tylko dla osób na dietach niskowęglowodanowych i wysokotłuszczowych jak LCHF, paleo czy ketogenicznej, ale również dla osób unikających glutenu.

Składniki:

  • 220 g startego żółtego/twardego sera mozzarella
  • 40 g serka śmietankowego
  • 2 jajka
  • 45 g mąki kokosowej
  • sól himalajska
  • zioła prowansalskie
  • oregano
  • bazylia
  • czosnek

Ser mozzarella zetrzeć na tarce o grubych oczkach a następnie rozpuścić w gorącej kąpieli (miska wstawiona w garnek z gorącą wodą) lub w mikrofalówce przez ok 1,5 min.

Do rozpuszczonej mozzarelli dodać serek śmietankowy i jajka a następnie dokładnie wymieszać.

Do masy dodać mąkę kokosową oraz opcjonalnie przyprawy i wyrobić ciasto ręką do połączenia wszystkich składników.

Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Gotowe ciasto rozwałkować przez drugi arkusz papieru.

Blachę wstawić do piekarnika nagrzanego do 210° C i piec przez ok 10 minut obserwując by ciasto nie przypaliło się za bardzo ale było lekko złociste.

Ciasto wyjąć z piekarnika. Jeśli zrobiły się bąbelki to przebić je nakłuwając widelcem.

Dodatki:

  • 60 g startego sera mozzarella
  • 100 ml przecieru pomidorowego 100%
  • 50 g salami chorizio
  • 50 g boczku wędzonego
  • zioła prowansalskie
  • bazylia
  • oregano
  • sól
  • pieprz
  • opcjonalnie warzywa niskowęglowodanowe np. pieczarki, papryka

Na gotowym spodzie ułożyć wybrane dodatki. U mnie jest to sos pomidorowy (przecier pomidorowy + bazylia + sól + pieprz), ser mozzarella, salami i boczek. Całość oprószam ziołami prowansalskimi, oregano i bazylią.

Gotową pizzę piec przez kolejne 3-5 minut do momentu roztopienia się sera.

Ostudzoną lekko pizzę pokroić i zjeść na zdrowie np z sosem czosnkowym ?

Smacznego! ?

BTW całości ciasta z podanymi dodatkami: 685 g, 1633 kcal, B 108 g, T 122 g, W 14 g. W 100 g: 238 kcal, B 16 g, T 18 g, W 2 g.

Tagi: bez glutenu, bez maki, bezglutenowe, dieta, dieta ketogeniczna, dieta niskowęglowodanowa, dieta odchudzająca, dieta optymalna, fit, gluten free, gotowanie, high fat, jajka, keto, keto pizza, keto przepis, ketoza, lchf, low carb, low carb high fat, lunch, lunch niskowęglowodanowy, mąka kokosowa, mozzarella, mzkuchnia, nadwaga, niskowęglowodanowa dieta, otyłość, pizza, pizza bez glutenu, pizza bezglutenowa, pizza LCHF, przepis, schudnij, ser, węglowodany, zdrowe odżywianie

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *