Składniki:
- 220 g startego żółtego/twardego sera mozzarella
- 40 g serka śmietankowego
- 2 jajka
- 45 g mąki kokosowej
- sól himalajska
- zioła prowansalskie
- oregano
- bazylia
- czosnek
Ser mozzarella zetrzeć na tarce o grubych oczkach a następnie rozpuścić w gorącej kąpieli (miska wstawiona w garnek z gorącą wodą) lub w mikrofalówce przez ok 1,5 min.
Do rozpuszczonej mozzarelli dodać serek śmietankowy i jajka a następnie dokładnie wymieszać.
Do masy dodać mąkę kokosową oraz opcjonalnie przyprawy i wyrobić ciasto ręką do połączenia wszystkich składników.
Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Gotowe ciasto rozwałkować przez drugi arkusz papieru.
Blachę wstawić do piekarnika nagrzanego do 210° C i piec przez ok 10 minut obserwując by ciasto nie przypaliło się za bardzo ale było lekko złociste.
Ciasto wyjąć z piekarnika. Jeśli zrobiły się bąbelki to przebić je nakłuwając widelcem.
Dodatki:
- 60 g startego sera mozzarella
- 100 ml przecieru pomidorowego 100%
- 50 g salami chorizio
- 50 g boczku wędzonego
- zioła prowansalskie
- bazylia
- oregano
- sól
- pieprz
- opcjonalnie warzywa niskowęglowodanowe np. pieczarki, papryka
Na gotowym spodzie ułożyć wybrane dodatki. U mnie jest to sos pomidorowy (przecier pomidorowy + bazylia + sól + pieprz), ser mozzarella, salami i boczek. Całość oprószam ziołami prowansalskimi, oregano i bazylią.
Gotową pizzę piec przez kolejne 3-5 minut do momentu roztopienia się sera.
Ostudzoną lekko pizzę pokroić i zjeść na zdrowie np z sosem czosnkowym ?
Smacznego! ?
—
BTW całości ciasta z podanymi dodatkami: 685 g, 1633 kcal, B 108 g, T 122 g, W 14 g. W 100 g: 238 kcal, B 16 g, T 18 g, W 2 g.