Pomysły na marynaty do dań z grilla

marynata do potraw z grilla

Sezon grillowy to świetny moment aby na chwilę zrobić sobie przerwę od koktajli białkowych, kurczaka z ryżem i brokułami czy wafli ryżowych smarowanych masłem orzechowym. Raz na tydzień lub dwa, dobrze wyskoczyć ze znajomymi na działkę lub nad jezioro, zabrać worek węgla, rozpałkę i grilla a do lodówki kilka kawałków karkówki, piersi z kurczaka, kiełbasę czy też kaszankę. Jako dodatek kosz warzyw takich jak cukinia, bakłażan, papryka czy cebula i ulubione przyprawy. Przyprawy są tu kluczem do sukcesu. Warto zwrócić szczególną uwagę na marynatę której użyjemy do przygotowania naszej uczty na świeżym powietrzu. Przyprawy powinny być naturalne, z jak najmniejszą ilością soli i koniecznie bez dodatku glutaminianu sodu. Możecie użyć sprawdzonych mieszanek przypraw marki Ten Smak, takich jak Zioła Małgosi czy 18 Ziół Ojca Mateusza albo przygotować swoje własne kompozycje. Poniżej przedstawię Wam kilka moich ulubionych mixów, doskonałych zarówno do mięs jak i do warzyw przyrządzanych na grilu.

Przedstawione poniżej ilości składników podałem dla 1 do 1,5kg mięsa, co nie znaczy że nie możecie ich modyfikować w dowolny sposób.

Marynata „ulubiona”

  • 100ml oliwy z oliwek
  • sok z jednej cytryny
  • sprasowany czosnek (4-6 ząbków)
  • 2 łyżeczki pieprzu ziołowego

Marynata klasyczna

  • 100ml oliwy z oliwek
  • sprasowany czosnek (4-6 ząbków)
  • łyżeczka papryki słodkiej
  • 1/4 łyżeczki papryki ostrej
  • 1/2 łyżeczki mielonej kolendry
  • łyżeczka majeranku
  • 1/2 łyżeczki rozmarynu
  • 1/2 łyżeczki pieprzu gruboziarnistego
  • 1/2 łyżeczki soli

Marynata klasyczna 2

  • 2 łyżki ketchupu
  • 2 łyżki musztardy
  • pół szklanki piwa
  • 2 łyżki miodu płynnego
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • 1 sprasowany ząbek czosnku
  • 1/4 łyżeczki chili cayenne
  • połowa startej cebuli

Marynata ziołowa

  • 100ml oliwy z oliwek
  • sprasowany czosnek (4-6 ząbków)
  • łyżeczka tymianku
  • 1/2 łyżeczki rozmarynu
  • łyżeczka majeranku
  • łyżeczka pieprzu ziołowego

Marynata ziołowa 2

  • 80ml oliwy z oliwek
  • 4 łyżeczki musztardy miodowej
  • 2 łyżeczki rozmarynu
  • 2 łyżeczki oregano
  • 2 łyżeczki bazylii
  • łyżeczka soli
  • łyżeczka pieprzu

Marynata cytrynowa

  • 100ml oliwy z oliwek
  • skórka starta z 1 cytryny
  • sok z 2 cytryn
  • sprasowany czosnek (3 ząbki)
  • 1 łyżeczka papryki ostrej
  • 1 łyżeczka zmielonego kminku
  • 1 łyżeczka soli

Marynata hawajska

  • 150ml soku ananasowego
  • 100ml oliwy z oliwek
  • 2 sprasowane ząbki czosnku
  • 1/4 łyżeczki ostrej papryki
  • 1 łyżeczka mielonego kminku
  • 1/4 łyżeczki startego imbiru
  • 1/8 łyżeczki starej gałki muszkatołowej
  • 1/8 łyżeczki zmielonego ziela angielskiego
  • 1/8 łyżeczki pieprzu

Marynata miodowa

  • ziołowa startej cebuli
  • 3 łyżki soku z cytryny
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżka płynnego miodu
  • 1 łyżeczka estragonu
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki

Marynata do ryb

  • 100ml białego octu winnego
  • 100ml oliwy z oliwek
  • sok z jednej cytryny
  • 3 łyżeczki ziół prowansalskich
  • 2 ząbki sprasowanego czosnku
  • pół łyżeczki soli
  • łyżeczka pieprzu
  • 2 łyżeczki posiekanej natki pietruszki
Tagi: dania z grilla, grill, marynaty, przepis, przyprawy

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *