Proste batony proteinowe z masłem orzechowym (bez pieczenia)

Karola Kocięda

Bez zbędnego rozpisywania się dziś, podaję Wam przepis na banalne ale pyszne batoniki proteinowe, które uzależniają i w pewnym momencie zauważacie, że nie mozecie bez nich żyć. Ale tak to jest jak się zmiesza odżywkę białkową, z masłem orzechowym 😀

Co potrzebujemy:

WERSJA 1:

- pół szklanki masła orzechowego

-1/3 szkl masła kakaowego (można zamienić na masło klarowane - patrz wersja 2)

- 1/2 szkl ksylitolu

-1/2 szkl mleka roślinnego u mnie kokosowe z kartonika (można dodać trochę więcej jeśli masa będzie za sucha

-2 szklanki płatków owsianych górskich

-2 szklanki płatków ryżowych

-2 miarki odżywki białkowej waniliowej

-na wierzch- zostaw trochę masy rozpuszczonego masła orzechowego i masła kakaowego , na wzór przepisu na białą czekoladę KLIK (musisz dodać dodatkowo odżywkę białkową i ksylitol do niej)

 

WERSJA 2- czekoladowa:

- pół szklanki masła orzechowego

-3 łyżki stałego masła klarowanego

- 1/2 szkl ksylitolu

-1/2 szkl mleka roślinnego u mnie kokosowe z kartonika (można dodać trochę więcej jeśli masa będzie za sucha

-3 szklanki płatków owsianych

1 szklanka amarantusa ekspandowanego

-2 miarki odżywki białkowej czekoladowej

- garść ziaren z kakaowca (super chrupią!)

Co robimy:

  1. W rondelku rozpuszczamy tłuszcz z masłem orzechowym.
  2. W międzyczasie w dużej misce mieszamy pozostałe składniki.
  3. Dodajemy masę z masłem orzechowym do miski,  wszystko razem mieszamy. Powstaje nasza masa batonikowa:)
  4. Do przygotowanej formy obłożonej papierem do pieczenia , najlepiej kwadratowej 20x20cm , przełóż masę i równomiernie rozłóż.
  5. Wstaw formę na godzinkę do zamrażalnika, wyjmij, pokrój stężałą masę w równe prostokąty.
  6. Wstaw do lodówki na całą noc:)
  7. Jedz!:)

 

Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *