Blok czekoladowy to mój smak dzieciństwa. Oryginalna wersja z masłem, cukrem i herbatnikami była jednym z moich ulubionych ciast, nic dziwnego, że byłam wówczas dość okrągłym dzieckiem :D.
Mikro marzeniem było odtworzenie tego smakołyku , ale w wersji fit i do tego proteinowej :). Udało się dzięki czarnej fasoli, która jest słodsza od pozostałych odmian, choć również nada się czerwona, oraz robotę robi odżywka białkowa. Osoby , które nie mogą spożywać WPI serwatkowego, mogą skorzystać z białek roślinnych smakowych.
Co potrzebujemy:
- 240 g czarnej lub czerwonej fasoli z puszki
- 50 g wiórków kokosowych
- 2 łyżki masła orzechowego np z migdałów czy nerkowców, może być też zwykłe fistaszkowe
- 20g nasion konopii lub sezamu
- 4 łyżki kakao
- 60g daktyli
- 30g ksylitolu lub erytrolu (masę można próbować i ewentualnie dosłodzić:))
- 20g orzechów laskowych można więcej
- 50g odżywki białkowej WPI u mnie Optimum Nutrition o smaku czekolada i masło orzechowe
- kilka ciasteczek pokrojonych w kawałki, u mnie bezglutenowe 4 składnikowe cantucci wg mojego przepisu KLIK
(ciasteczka można przetrzymywać w cookie jar do tygodnia czasu i są low carb!)
- Namoczyć daktyle ok 30 min we wrzątku
- Fasolę przepłukać i wraz z daktylami, wiórkami, masłem orzechowym, zblendować na gładką masę
- Dodać do masy kakao, sezam, odżywkę czekoladową, po czym zmieszaj mikserem na szybkich obrotach.
- Na koniec do masy dodaj ciastki oraz orzechy, zmieszaj wszystko razem łyżką.
- Formę o wymiarach ok 12x25cm wyłóż papierem do pieczenia i wyłóż na niej gęstą masę.
- Wyrównaj ją.
- Wstaw blok do zamrażalnika na noc.
Smacznego!!
Karola Kocięda
(zapraszam na mojego Instagrama i Instastories, gdzie zamieszczam na bieżąco nowe przepisy, filmiki z ich przygotowań, moje koty, treningi oraz ciekawostki żywieniowe <3 ;P) @karolakocieda
Pamiętajcie o zniżce na wszystkie produkty muscle-zone.pl na kod KAROLA05
Powiązane artykuły
Ciekawostki
Bifidobacterium – właściwości, działanie i rodzaje
Wiele środowisk w organizmie człowieka jest zasiedlanych przez zróżnicowane mikroorganizmy. Ludzki przewód pokarmowy jest wyścielony przez około tysiąc gatunków bakterii….
Czym są prebiotyki i czy warto je stosować?
Zbilansowana dieta polega nie tylko na przyjmowaniu posiłków zawierających makroskładniki, jak węglowodany, białka i tłuszcze. Aby zapewnić odpowiednio wysokie wchłanianie…
Arabinogalaktan na poprawę odporności. Co warto o nim wiedzieć?
Naturalne immunostymulatory to środki pochodzące z bakterii, grzybów lub roślin, które wspomagają prewencję oraz leczenie chorób zakaźnych, pomagają w niedoborach…
Kuloodporna kawa – sprawdź czy robisz ją dobrze
Kawę często kojarzymy z porannym rytuałem, który rozpoczyna nasz dzień. Dla wielu osób jest to niezbędny element codziennej rutyny. Jednak…
Maksymalna pompa mięśniowa
Właśnie rozpoczynasz przygodę z treningiem na siłowni, czy może jesteś doświadczonym zawodnikiem szukającym sposobów na optymalizację swojego treningu? Bez względu…
Posiłek potreningowy – najważniejszy w ciągu dnia?
W świecie fitness upowszechniło się takie przekonanie, które głosi, iż posiłek potreningowy jest najważniejszym posiłkiem jedzonym w ciągu całego dnia….
Strength & Conditioning – co to w ogóle jest?
Strength & Conditioning, czyli w wolnym tłumaczeniu siła i kondycjonowanie – co to w ogóle jest za dziedzina nauki i…
Długotrwały trening aerobowy a poziom testosteronu u mężczyzn
Jednym z fizjologicznych systemów organizmu, który jest niezwykle wrażliwy na stres związany z wykonywanymi systematycznie ćwiczeniami fizycznymi jest układ hormonalny….