Przepis na proteinowe potreningowe fit ciasto jagodowe (bez glutenu i cukru)

Karola Kocięda

IMG_0251

Pokochacie ten przepis:) Bo kto nie lubi, gdy ciasto robi się w 10 minut, a jedyne co trzeba zrobić to "zmieszać wszystkie składniki" :D. Do tego samych produktów jest niewiele. Jedyne co musicie wcześniej zrobić, to:

- przepłukać dokładnie komosę, ponieważ jest ona pokryta saponiną, gorzką otoczką, którą lepiej usunąć;). Do tego jeśli chcecie podkreślić orzechowy smak komosy, możecie ją 3 minuty podprażyć na patelni

- następnie należy zmielić komosę ryżową  na mąkę, a możecie to zrobić w prosty sposób, za pomocą młynka do kawy:).

Moje ciasto powstało eksperymentalnie (i się udało bez prób i błędów:)), bazuje tylko na czystych składnikach, które spokojnie możemy wpisać w naszą dietę, nawet będąc na redukcji. Do tego jest bezglutenowe, bez mleka i cukru.

Możecie zrobić je w wersji sauté, bez jagód i kroić je jak bochenek chleba (zobaczcie zdjęcie poniżej) i  podawać z dodatkami np masłem orzechowym albo dżemem bez cukru, lub można je przekroić wzdłuż i zrobić warstwowca z owocami w środku.

Druga opcja może stanowić idealne rozwiązanie jako pierwszy posiłek lub posiłek potreningowy, by po nocy albo ciężkim treningu siłowym, uzupełnić cukrami prostymi z owoców, glikogen mięśniowy i wątrobowy. Do tego ciasto zawiera dobre węglowodany i białko, a mało tłuszczy. Za to dodany do ciasta cynamon wyreguluje nam poziom cukru. Wystarczy gotowe już ciasto przekroić wzdłuż na dwie części górną i dolną. Na tą spodnią kładziemy owoce i górną zamykamy. Przyciskamy wszystko razem, a jagody lekko wsiąkną w ciasto:).

Oczywiście możecie użyć dowolnych owoców do ciasta, ale najlepiej sprawdzą się jagody, truskawki lub maliny ( u mnie póki co jeszcze mrożone).

Przepis znajdziecie pod zdjęciami:)

Smacznego!

IMG_0261 IMG_0260 IMG_0259 IMG_0258 IMG_0257 IMG_0256 IMG_0255 IMG_0254

 

Składniki:

125 g komosy ryżowej białej (suchy produkt, który mielimy na mąkę), ja używam TEJ

30g odżywki białkowej (u mnie izolat o smaku waniliowym TO)

2 łyżki masła orzechowego (u mnie Meridian- najlepsze masło na rynku bez soli, bez cukru i bez tłuszczu palnmowego! )

3/4 szklanki wody niegazowanej

pół łyżeczki proszku do pieczenia

łyżeczka cynamonu

1/4 łyżeczki soli

aromat waniliowy

ksylitol 4 łyżki

 

Sposób przyrządzania:

Wszystkie składniki mieszamy razem:)

Wlewamy powstałą masę do blaszki, uprzednio wyłożonej papierem do pieczenia, u mnie wielkości 25x12cm. Wkładamy do nagrzanego piekarnika na 250stopni, program góra -dół, na środkową półkę, na około 25 minut (ale warto pilnować ostatnie minuty, bo mi za każdym razem robi się coraz szybciej;P). Ciasto na koniec robi się rumiane i co jest najwspanialsze w całym domu pachnie słodkim wypiekiem:)

Wartości ciasta (bez owoców):

u mnie wyszło 10 sztuk (można i na 12 podzielić;))

863kcal (uwaga w tym 136kcal ksylitol!! )

58,5 g B

32g T

136g W (w tym 56g to ksylitol! jeśli użycie np erytrolu, ciasto będzie miało tylko 80g W!!)

Na sztukę wychodzi: 75,6kcal/ 5,8gB/3,2gT/13,6gW 

Smacznego!

Karola Kocięda

 

Tagi: bez glutenu, białko, ciasto fit, dieta, fit, Kuchnia M-Z, przepis, redukcja, zdrowe słodycze

4 komentarze

  1. Avatar

    ale kiedy dodajesz owoce? już na upieczone ciacho?

  2. Avatar

    Jaką ilością erytrolu zastąpić podaną ilość ksylitolu?

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *