Popularne artykuły

Przeziębienie – co zmienić w diecie podczas choroby?
Odżywianie

Przeziębienie – co zmienić w diecie podczas choroby? 

Przeziębienie lub grypa nie należą do rzeczy przyjemnych - nawet jeśli masz możliwość zostać w domu i odpocząć przez kilka dni. Dlatego warto wdrożyć pewne zmiany w diecie, by zminimalizować objawy.

Prawdą jest fakt, że zachorować możemy o każdej porze roku, nawet latem. Wydaje się to bardzo rzadkie, a zarazem coraz bardziej popularne za względu na coraz większą ilość pomieszczeń klimatyzowanych w których przebywamy podczas upałów.


Przeziębienie, a grypa

Ból głowy, katar, kaszel, gorączka i dreszcze to najczęstsze objawy grypy i przeziębienia. Różnica pomiędzy grypą a przeziębieniem polega na tym, że podczas grypy zdecydowanie gorzej się czujemy, jesteśmy bardziej osłabieni. Grypa dosłownie potrafi "zwalić nas z nóg'', co za tym idzie, uniemożliwia nam wykonywanie codziennych czynności takich jak np. pójście do pracy czy szkoły.

Warto również wspomnieć, że objawy grypy są niecharakterystyczne, co powoduje, że chorobę tę można często podejrzewać, ale w praktyce trudno jest na podstawie samych objawów klinicznych odróżnić ją od innych zakażeń wirusowych układu oddechowego.

Jak więc odróżnić grypę od zwykłego przeziębienia?

W takiej sytuacji, najprostszym i najbardziej wiarygodnym sposobem będzie wykonanie badań laboratoryjnych, które potwierdzą lub całkowicie wykluczą grypę. W odróżnieniu od przeziębienia, grypie można skutecznie zapobiegać przez szczepienia. Dostępne też są swoiste leki przeciwwirusowe.

Warto również zastanowić się nad kwestią brania antybiotyków przy każdym przeziębieniu, ponieważ jeśli to tylko przeziębienie, to i tak samoczynnie przejdzie po 7-10 dniach, jeżeli odpowiednio zadbamy o siebie podczas choroby.

Pamiętajmy również o tym, że sięgając po antybiotyki niszczymy mikroflorę jelitową.

Jak złagodzić objawy choroby?

Poniżej przedstawiamy kilka domowych produktów i potraw, które pomogą Ci złagodzić objawy i pomóc w leczeniu przeziębienia i grypy.


Rosół

Rosół, jak mawiają nasze mamy i babcie, to najlepsze lekarstwo. Niestety nie do końca jest to prawda. Rosół nie jest lekarstwem, aczkolwiek bez wątpienia sprawi on, że podczas choroby poczujesz się o wiele lepiej. Jak sugerują badania, dzieję się tak, ponieważ może on spowolnić ruch neutrofili w twoim organizmie. Neutrofile to białe krwinki, które pomagają chronić organizm przed infekcjami.

Zatem kiedy neutrofile poruszają się powoli, bardziej koncentrują się na chorych obszarach w organizmie. Badanie wykazało, że rosół jest skuteczny w łagodzeniu objawów zakażeń górnych dróg oddechowych. Poza tym, jest idealny na łagodzenie nieprzyjemnych objawów kaca.

Domowy rosół ma mnóstwo składników odżywczych. Pomaga również nawodnić nasz organizm podczas przeziębienia czy grypy.

przeziębienie


Czosnek

Czosnek nie bez przyczyny nazywany jest często naturalnym antybiotykiem. Hamuje on rozwój bakterii, zwalcza infekcje oraz obniża ciśnienie krwi. Badania wykazały, że czosnek bardzo skutecznie zapobiega infekcjom wirusowym układu oddechowego. Niestety jego główną, a zarazem jedyną wadą jest specyficzny, ostry zapach.

W tym niewielkim ząbku kryją się m.in. związki flawonoidowe, aminokwasy, saponiny, związki śluzowe, witaminy z grupy B, witamina C i A, potas, wapń, magnez oraz rzadkie mikroelementy: kobalt, chrom oraz nikiel. Najcenniejsze są jednak olejki eteryczne, bogate w siarczki i allicynę, które odpowiadają właśnie za ten charakterystyczny ostry zapach.

Dodanie czosnku do diety, w szczególności tego surowego, podczas gdy dopadnie nas przeziębienie może zmniejszyć nasilenie objawów choroby.

Konieczne są dalsze badania nad potencjalnymi korzyściami czosnku w walce z grypą czy przeziębieniem. W międzyczasie dodanie do swojej diety większej ilości czosnku prawdopodobnie nikomu nie zaszkodzi, a jedynie pomoże.


Imbir

O korzyściach zdrowotnych związanych ze spożywaniem imbiru słyszymy już od stuleci. Obecnie przeprowadzono szereg badań dotyczących właściwości imbiru. Kilka plastrów surowego korzenia imbiru wrzuconych do wrzątku może pomóc złagodzić kaszel czy ból gardła.

Badania sugerują, że może on również być bardzo skuteczny podczas mdłości, które tak często towarzyszą grypie. Na przykład w jednym badaniu stwierdzono, że tylko 1 gram imbiru może złagodzić nudności różnego pochodzenia.


Miód

Miód ma właściwości antybakteryjne i przeciwzapalne. Picie miodu w herbacie z cytryną może złagodzić ból gardła. Badania sugerują, że miód jest również skutecznym środkiem tłumiącym kaszel.

W jednym z badań naukowcy odkryli, że podawanie dzieciom 10 gramów miodu przed snem zmniejsza nasilenie kaszlu.  Zauważono również, że dzieci te spały lepiej i spokojniej, co także pomaga zmniejszyć objawy przeziębienia.

Co ważne, nigdy nie należy podawać miodu dzieciom poniżej pierwszego roku życia, ponieważ zawiera on zarodniki botulinowe. Chociaż są one zwykle nieszkodliwe dla starszych dzieci i dorosłych, układy odpornościowe niemowląt nie są w stanie sobie z nimi poradzić.

przeziębienie


Witamina C

Witamina C odgrywa bardzo ważną role w naszym organizmie. Dodanie świeżego soku z cytryny do gorącej herbaty z miodem może zmniejszyć flegmę, gdy złapie Cię przeziębienie. Pomocne może okazać się również picie gorącej lub zimnej lemoniady. Cytryny zaspokajają 35% dziennego zapotrzebowania na witaminę C. Mówi się, że jest to najlepsze źródło witaminy C. Nie jest to jednak do końca prawdą.

Tyle samo witaminy co w 1 cytrynie, znajduje się w 1 pomidorze, a 1 żółtka papryka ma tyle witaminy C, co aż 16 cytryn.

Na liście najlepszych źródeł witaminy C, zaraz za papryką żółtą, czerwoną i zieloną, znajdują się m.in. papaja, pomarańcze, jarmuż, brukselki, czarna porzeczka, kiwi, truskawki, biała kapusta oraz mango.


Probiotyki

Probiotyki to przyjazne bakterie i drożdże znajdujące się w twoim organizmie. Można je dostarczać z pokarmem oraz w formie suplementów diety. Są one bardzo ważne dla prawidłowego funkcjonowania układu trawiennego oraz odpornościowego. Pomagają zmniejszyć ryzyko zachorowania na infekcję górnych dróg oddechowych.

Produkty bogate w probiotyki to m.in. kapusta i ogórki kiszone, kefir, maślanka oraz jogurt naturalny.


Podsumowanie

Najskuteczniejszym sposobem na przeziębienie i grypę jest wygrzanie się 5–7 dni pod kołdrą. Osłabiony organizm musi odpocząć, by podjąć walkę z wirusem.

W tym czasie powinniśmy wzbogacić naszą dietę o różnego rodzaju produkty spożywcze, które pomogą nam walczyć z chorobą.

Warto również sprawdzić, czy jest to przeziębienie czy jednak grypa, ponieważ powikłania po niej mogą być groźne. Zapalenie oskrzeli lub płuc, zapalenie zatok, zapalenie opon mózgowych to niektóre z możliwych powikłań, jakie mogą wystąpić po przebytej grypie.


Źródła:

http://pediatrics.aappublications.org/content/early/2012/08/01/peds.2011-3075

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/10793599

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/21901706

http://pediatrics.aappublications.org/content/126/6/1092?sid=6fefdf71-6ce6-4741-b120-9a4f3806787e

http://journal.publications.chestnet.org/article.aspx?articleid=1079188

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/16242593

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/16373990

 

Powiązane artykuły

Dodaj komentarz

Wymagane pola są zaznaczone *