Sernik na zimno to doskonała propozycja, jeśli obawiamy się nieudanego przepisu lub mamy mało czasualbo... po prostu nie mamy piekarnika!
Spód:
✔80 g pestek słonecznika
✔100 g płatków owsianych
✔łyżka kakao
✔2 banany
➡️Rozgnieść banana i wymieszać z płatkami oraz słonecznikiem (Można zblendować). Na koniec wymieszać z kakao i przełożyć na spód formy.
Sernik:
✔400 g twarogu mielonego
✔200 g jogurtu naturalnego
✔30 g odżywki białkowej o smaku kokosowym
✔50 ml espresso/kawy zbożowej
✔25 g żelatyny
✔4 łyżki erytrytolu
➡️Żelatynę rozpuścić w 100 ml wrzątku i odstawić na chwilę. Zblendować twaróg z jogurtem, odżywką oraz erytrytolem. Połączyć z żelatyną i energicznie wymieszać. Część masy przelać na gotowy spód i włożyć do lodówki, a do reszty dolać kawę i wymieszać. Gdy kokosowa część sernika zastygnie wlać resztę i włożyć ponownie do lodówki.
Wierzch ciasta można przyozdobić wg uznania.
Wiśnie pasują tutaj idealnie.
autor: Oliwia Mleczko