Sernik z solonym karmelem i masłem orzechowym

Redakcja

Sernik, w którym połączyłem same dobre rzeczy…
– solony karmel
– masło orzechowe
– czekoladowe brownie

Czy można wymyślić lepsze połączenie?!

Wszystkie osoby, które miały okazję przetestować stwierdziły jednogłośnie: 10/10! Zatem i ja polecam osobiście, zdecydowanie warto!

Składniki na spód:
– 300g ugotowanego batata
– 3 jaja (rozmiar M)
– 50g mąki gryczanej/ kukurydzianej/ ryżowej
– 40g suszonych daktyli
– 1 miarka odżywki białkowej o smaku czekoladowym
– 20g gorzkiego kakao
– do dosłodzenia: słodzik/ stevia/ erytrytol 

Składniki na masę serową:
– 500g chudego twarogu
– 500g jogurtu naturalnego
1 miarka odżywki białkowej o smaku słonego karmelu
– 30g orzechów arachidowych
– 20g żelatyny
– kilka kropli aromatu karmelowego

Składniki na warstwę orzechową:
– 3 duże łyżki masła migdałowego lub masła orzechowego (ja użyłem pół na pół)
– 70g mleczka kokosowego
– 20g pasty kokosowej (opcjonalnie olej kokosowy)
– do dosłodzenia: słodzik/ stevia/ erytrytol
– kilka kropli aromatu karmelowego

Polewa o smaku słonego karmelu:
1 miarka odżywki białkowej o smaku słonego karmelu np. Biotech + 2 łyżki jogurtu naturalnego.
Połączyć ze sobą i porządnie wymieszać.

Przygotowanie

1. Czekoladowy spód. Daktyle zalać wrzątkiem i odstawić do wystygnięcia. Odlać wodę i zblendować na gładko. Połączyć je z pozostałymi składnikami, dodać zamiennik cukru według gustu i zmiksować do uzyskania jednolitej masy. Przelać do formy wyłożonej papierem do pieczenia (24 x 24cm) i wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na ok. 15 minut. Po upieczeniu odstawić do wystygnięcia.

2. Masa serowa. Żelatynę rozpuścić w ok. 50 ml gorącej wody i odstawić do wystygnięcia. Do blendera wrzucić chudy twaróg, jogurt naturalny, rozpuszczoną żelatynę i odżywkę białkową. Wszystko zblendować na gładko. Na czekoladowy spód wysypać pokruszone orzechy arachidowe i wylać masę serową. Wstawić do lodówki na minimum 2h.

3. Warstwa orzechowa. W kąpieli wodnej połączyć ze sobą masło orzechowe/ migdałowe, mleczko kokosowe, pastę kokosową i aromat. Wymieszać do całkowitego połączenia składników i dosłodzić według gustu. Odstawić żeby trochę ostygło i rozprowadzić równomiernie na wierzchu ciasta. Posypać pokruszonymi orzechami i polać polewą o smaku słonego karmelu. Gotowe!

Całe ciasto podzieliłem na 9 dużych kawałków (śmiało można podzielić na 12). Wartości odżywcze w każdym kawałku:
Białko: 27.9g
Tłuszcz: 11.9g
Węglowodany: 18.1g
290 kcal

autor: Marcin Gasiński

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *