Popularne artykuły

Spaghetti ze szpinakiem
Zdrowe Przepisy

Spaghetti ze szpinakiem 

Zielone1D-615x350@2x

Oto przepis na danie które po raz pierwszy przygotowałem 3 lata temu i do dziś regularnie powtarzam je w moim menu bez wprowadzania najmniejszych zmian. Jest po protu tak dobre, że w ogóle mi się nie nudzi i nie potrzebuje żadnych ulepszeń. Makaron durum jako źródło węglowodanów, szpinak, mielone (drobiowe lub wołowe) jako źródło pełnowartościowego białka i dodatki nadające smaku i aromatu. Szybkie i proste w przygotowaniu. Na pewno Wam posmakuje!

 

Czas przygotowania: ok. 20 minut
Składniki (4-5 porcji)

  • 800g mielonej piersi z indyka lub kurczaka
  • 400g szpinaku
  • 400-500g makaronu durum
  • kubek chudej śmietany (opcjonalnie)
  • 1 cebula
  • 3-4 ząbki czosnku
  • gałka muszkatołowa
  • pieprz, sól

Przygotowanie

Makaron (forma dowolna, do spaghetti, kolanka itp.) wrzucamy do wrzącej osolonej wody z odrobiną oleju i gotujemy 10-12 min.
Na patelnię na rozgrzaną oliwę z oliwek wrzucamy drobno pokrojoną cebulę i gdy się zeszkli dodajemy mielone mięso, przyprawiamy grubo mielonym pieprzem (dość intensywnie) i solą. Smażymy.

Gdy mięso jest już praktycznie usmażone dodajemy szpinak (może być mrożony [ale wcześniej rozmrożony] lub świeże liście), wyduszony czosnek i płaską łyżeczkę zmielonej gałki muszkatołowej. Przykrywamy przykrywka i dusimy przez 10 minut. Na koniec dolewamy kubek śmietany, dokładnie mieszamy i po kilku minutach zdejmujemy z ognia.

Wykładając mięso i szpinak na ugotowany wcześniej makaron starajmy się nie nabierać śmietany, niech pozostanie na patelni.

Smacznego!

Wartości odżywcze: (5 porcji)

Białko: 214 g
Węglowodany: 365 g
Tłuszcz: 18 g
Kalorie: 2602 kcal

Powiązane artykuły

Dodaj komentarz

Wymagane pola są zaznaczone *