Popularne artykuły

Stek z tuńczyka
Zdrowe Przepisy

Stek z tuńczyka 

stek z tuńczyka

 

Ryba jest dobra na wszystko. Na takie hasło często można trafić w telewizji, prasie i internecie. To bardzo dobrze, że powstają takie kampanie, bo jako naród jemy zdecydowanie za mało ryb. Być może statystyki te wzrastają latem, kiedy nadmorskie smażalnie przeżywają oblężenie a zapach smażonego dorsza roznosi się po okolicy... ach, byle do urlopu 😉

Ale do rzeczy. Do trójki moich ulubionych ryb, na przyrządzenie których przepisy poznacie niebawem należy z pewnością tuńczyk. Świeży tuńczyk, nie taki z puszki. Przygotowanie steku z tuńczyka to prawdopodobnie najprostszy sposób na przygotowanie jakiejkolwiek ryby. A jak to zrobić, dowiecie się z tego właśnie przepisu.

Czas przygotowania: 10 minut
Składniki 1 stek

Przygotowanie

Kawałki ryby smarujemy z obu stron oliwą z oliwek. Dodajemy świeżo mielony czarny pieprz oraz sól i odkładamy na 20 min. Rozgrzewamy patelnię (najlepiej grillową) i smażymy steki z każdej ze stron. Dla dobrze wysmażonego steku powinno trwać to nie więcej niż 3 minuty z każdej ze stron, dla steków średnio wysmażonych i krwistych odpowiednio mniej. Podajemy ze świeżymi lub grillowanymi warzywami. Prawda, że proste.

Warto zaznaczyć, że 100g świeżego tuńczyka (w zależności od gatunku) zawiera ok 22 g pełnowartościowego białka, co jest bardzo dobrym wynikiem jeśli chodzi o ryby właśnie. Więcej podobnych dietetycznych przepisów znajdziecie na fitness-food.pl

Powiązane artykuły

Dodaj komentarz

Wymagane pola są zaznaczone *