Świąteczna granola piernikowa

Agata

Hej!

Do świąt został już tylko tydzień, aż trudno w to uwierzyć! A co za tym idzie, w domu coraz więcej świątecznych zapachów. Dzisiaj przychodzę z pomysłem na idealne świąteczne, ale nadal zdrowe śniadanie, czyli pierniczkową granolę. Świetnie sprawdzi się również jako mały podarunek dla kogoś bliskiego!

SKŁADNIKI:

  • 150g płatków owsianych błyskawicznych
  • 50g domowych pierniczków
  • 1 łyżka siemienia lnianego
  • 2 łyżki pestek dyni
  • garść posiekanych orzechów
  • 50g miodu
  • 20g oleju kokosowego
  • 1 duża łyżka masła migdałowego Soncone
  • 1 łyżeczka przyprawy korzennej

 

PRZYGOTOWANIE:

Piekarnik nagrzewamy do 150 stopni. W misce mieszamy wszystkie suche składniki, pierniczki kruszymy na kawałki. W małej miseczce lub szklance roztapiamy miód, olej i masło orzechowe, a następnie dodajemy do płatków i mieszamy dokładnie. Granolę wykładamy na blachę wyłożoną papierem i pieczemy 10 minut, po tym czasie wyciągamy z piekarnika, mieszamy i pieczemy jeszcze 10 minut. Kiedy ostygnie, przekładamy do szczelnego pojemnika lub słoika i gotowe!

Tagi: fit, granola, przepis, śniadanie, zdrowe odżywianie

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *