Hej!
Do świąt został już tylko tydzień, aż trudno w to uwierzyć! A co za tym idzie, w domu coraz więcej świątecznych zapachów. Dzisiaj przychodzę z pomysłem na idealne świąteczne, ale nadal zdrowe śniadanie, czyli pierniczkową granolę. Świetnie sprawdzi się również jako mały podarunek dla kogoś bliskiego!
SKŁADNIKI:
- 150g płatków owsianych błyskawicznych
- 50g domowych pierniczków
- 1 łyżka siemienia lnianego
- 2 łyżki pestek dyni
- garść posiekanych orzechów
- 50g miodu
- 20g oleju kokosowego
- 1 duża łyżka masła migdałowego Soncone
- 1 łyżeczka przyprawy korzennej
PRZYGOTOWANIE:
Piekarnik nagrzewamy do 150 stopni. W misce mieszamy wszystkie suche składniki, pierniczki kruszymy na kawałki. W małej miseczce lub szklance roztapiamy miód, olej i masło orzechowe, a następnie dodajemy do płatków i mieszamy dokładnie. Granolę wykładamy na blachę wyłożoną papierem i pieczemy 10 minut, po tym czasie wyciągamy z piekarnika, mieszamy i pieczemy jeszcze 10 minut. Kiedy ostygnie, przekładamy do szczelnego pojemnika lub słoika i gotowe!
Tagi: fit, granola, przepis, śniadanie, zdrowe odżywianie