Popularne artykuły

TOSTOWY CHLEBEK KOKOSOWY (keto, LCHF, optymalny, paleo, bez glutenu i laktozy)
Diety

TOSTOWY CHLEBEK KOKOSOWY (keto, LCHF, optymalny, paleo, bez glutenu i laktozy) 

Niektórym osobom na dietach niskowęglowodanowych i wysokotłuszczowych jak ketogeniczna czy LCHF brakuje pieczywa. Ja sama nie mam już takiej potrzeby i może ono dla mnie w ogóle nie istnieć a sięgam po nie tylko gdy mam ochotę na jakąś pastę, paprykarz itp. lub w podróż. Jednak dla tych wszystkich, którzy nie potrafią żyć bez pieczywa mam przepis na bardzo łatwy i szybki w przygotowaniu, aromatyczny i przepyszny chlebek tostowy na bazie mąki kokosowej. Nie martwcie się bo w ogóle nie czuć w nim kokosa dzięki dodanej mieszance ziół. Idealny zarówno dla osób na LCHF, jak i dietach bez glutenu lub laktozy. 1 kromeczka to tylko 1 g węgli więc polecam gorąco! ?

Składniki na 4 trójkąciki tostowe:

  • 25 g mąki kokosowej
  • 2 jajka
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia bez glutenu
  • sól himalajska do smaku
  • 1,5 łyżeczki ziół prowansalskich, oregano, bazylii
  • opcjonalnie czosnek
  • 5 g masła klarowanego, smalcu lub oleju koksowego do wysmarowania tostera

Rozgrzać toster.

W tym czasie wszystkie składniki poza tłuszczem dokładnie wymieszać. Konsystencja powinna być niezbyt gęsta, lekko lejąca. Trzeba kombinować z ilością mąki bo różne mąki maja inne makro, inaczej chłoną płyny. Jeśli dacie jej zbyt dużo i będzie zbyt gęste ciasto to tosty wyjdą zbite, ciężkie i suche.

Płytki tostera wysmarować tłuszczem a następnie wylać równomiernie ciasto, zamknąć opiekać i zapiekać do zrumienienia. Czas zależy od mocy tostera oraz tego jak mocno zrumienione tosty lubicie.

Gotowe tosty można przekroić posmarować masłem, smalcem, serkiem, pastą, podawać z ulubionymi dodatkami lub zrobić z nich tosty z serem, boczkiem lub kiełbasą i ponownie zapiec w opiekaczu.

Smacznego! ?

BTW całości: 152 g, 297 kcal, B 19 g, T 20 g, W 4,5 g. Dzieląc na 4 kawałki – 1 szt.: 38 g, 74 kcal, B 5 g, T 5 g, W 1 g.

Powiązane artykuły

Dodaj komentarz

Wymagane pola są zaznaczone *