WĄTRÓBKA CIELĘCA Z OGÓRKAMI I PAPRYKĄ

AleksandraLCHF

Podroby to absolutny must have na dietach niskowęglowodanowych jak np LCHF, ketogeniczna czy paleo. Dlatego właśnie staram się by pojawiały się w naszym menu dość regularnie. Tym razem duszona wątróbka duszona z warzywami. Delikatna, miękka a zarazem krucha i aromatyczna. Doskonałe połączenie smaków dzięki przełamaniu słodkiej papryki i kwaśnych ogórków kiszonych. Danie sprawdzi się zarówno u osób na adaptacji, jak i tych na redukcji, które po prostu użyją mniejszej ilości tłuszczu dodanego do smażenia lub do gotowej potrawy.

Składniki:

  • 500 g wątróbki (polecam cielęcą)
  • 20 g musztardy
  • 20 g śmietanki kokosowej (bez laktozy) lub śmietany 30%
  • 150 g papryki czerwonej
  • 150 g ogórków kiszonych
  • 100 g cebuli
  • 50 g tłuszczu do smażenia (np. masło klarowane lub smalec gęsi) – ilość zależy od makro jakie chcecie uzyskać
  • 50 ml przecieru pomidorowego 100%
  • sól himalajska lub kłodawska
  • pieprz czarny mielony
  • papryka ostra
  • papryka słodka

Wątróbkę wypłukać, osuszyć ręcznikiem papierowym, wyczyścić z żyłek oraz błon.

Mięso pokroić na średniej wielkości kostkę.

Wątróbkę włożyć do miski, wymieszać z musztardą i mlekiem kokosowym lub śmietaną (dla osób tolerujących laktozę). Odstawić na 30 minut do lodówki.

W tym czasie pokroić drobno cebulę.

Paprykę umyć, wydrążyć i pokroić w kostkę.

Dodać pokrojone w drobne talarki lub kostkę ogórki.

Na rozgrzanym na patelni tłuszczu zeszklić cebulę.

Następnie dołożyć paprykę, ogórki kiszone i przecier pomidorowy. Całość dokładnie wymieszać i dusić pod przykryciem na malutkim ogniu ok 5-7 minut (zależy od wielkości kawałków papryki) tak aby była miękka.

Dodać przygotowaną wątróbkę i dusić ją bez przykrycia w warzywach do momentu aż będzie krucha i miękka (ok 5 minut by nie straciłą swoich wartości odzywczych).

Całość doprawić do smaku solą, pieprzem oraz papryką słodką i ostrą oraz ulubionymi przyprawami.

Smacznego!

BTW całości przy użyciu 50 g tłuszczu, ale makro można modyfikować ujmując (na redukcji) lub dodając tłuszczu na adaptacji: 1040 g, 1275 kcal, B 101 g, T 77 g, W 39 g. W 100g: 123 kcal, B 8 g, T 6 g, W 3 g.

Tagi: bez glutenu, bez jajek, bez laktozy, bez maki, bez mleka krowiego, dieta, dieta ketogeniczna, dieta niskowęglowodanowa, dieta odchudzająca, dieta optymalna, dieta paleo, fit, gluten free, gotowanie, high fat, keto, ketoza, kuchnia, lchf, low carb, low carb high fat, lunch, lunch niskowęglowodanowy, mięso, muscle-zone, mzkuchnia, nadwaga, niskowęglowodanowa dieta, obiad, otyłość, podroby, schudnij, wątroba, wątróbka, wątróbka cielęca, watróbka z papryką i ogórkiem, wątróbka z warzywami, węglowodany, zdrowe odżywianie, zdrowe produkty

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *