Popularne artykuły

WĄTRÓBKA CIELĘCA Z OGÓRKAMI I PAPRYKĄ
Diety

WĄTRÓBKA CIELĘCA Z OGÓRKAMI I PAPRYKĄ 

Podroby to absolutny must have na dietach niskowęglowodanowych jak np LCHF, ketogeniczna czy paleo. Dlatego właśnie staram się by pojawiały się w naszym menu dość regularnie. Tym razem duszona wątróbka duszona z warzywami. Delikatna, miękka a zarazem krucha i aromatyczna. Doskonałe połączenie smaków dzięki przełamaniu słodkiej papryki i kwaśnych ogórków kiszonych. Danie sprawdzi się zarówno u osób na adaptacji, jak i tych na redukcji, które po prostu użyją mniejszej ilości tłuszczu dodanego do smażenia lub do gotowej potrawy.

Składniki:

  • 500 g wątróbki (polecam cielęcą)
  • 20 g musztardy
  • 20 g śmietanki kokosowej (bez laktozy) lub śmietany 30%
  • 150 g papryki czerwonej
  • 150 g ogórków kiszonych
  • 100 g cebuli
  • 50 g tłuszczu do smażenia (np. masło klarowane lub smalec gęsi) – ilość zależy od makro jakie chcecie uzyskać
  • 50 ml przecieru pomidorowego 100%
  • sól himalajska lub kłodawska
  • pieprz czarny mielony
  • papryka ostra
  • papryka słodka

Wątróbkę wypłukać, osuszyć ręcznikiem papierowym, wyczyścić z żyłek oraz błon.

Mięso pokroić na średniej wielkości kostkę.

Wątróbkę włożyć do miski, wymieszać z musztardą i mlekiem kokosowym lub śmietaną (dla osób tolerujących laktozę). Odstawić na 30 minut do lodówki.

W tym czasie pokroić drobno cebulę.

Paprykę umyć, wydrążyć i pokroić w kostkę.

Dodać pokrojone w drobne talarki lub kostkę ogórki.

Na rozgrzanym na patelni tłuszczu zeszklić cebulę.

Następnie dołożyć paprykę, ogórki kiszone i przecier pomidorowy. Całość dokładnie wymieszać i dusić pod przykryciem na malutkim ogniu ok 5-7 minut (zależy od wielkości kawałków papryki) tak aby była miękka.

Dodać przygotowaną wątróbkę i dusić ją bez przykrycia w warzywach do momentu aż będzie krucha i miękka (ok 5 minut by nie straciłą swoich wartości odzywczych).

Całość doprawić do smaku solą, pieprzem oraz papryką słodką i ostrą oraz ulubionymi przyprawami.

Smacznego!

BTW całości przy użyciu 50 g tłuszczu, ale makro można modyfikować ujmując (na redukcji) lub dodając tłuszczu na adaptacji: 1040 g, 1275 kcal, B 101 g, T 77 g, W 39 g. W 100g: 123 kcal, B 8 g, T 6 g, W 3 g.

Powiązane artykuły

Dodaj komentarz

Wymagane pola są zaznaczone *