Witamina B2 – wsparcie układu odpornościowego

Avatar

Witamina B2 zwana jest inaczej ryboflawiną i odgrywa ona bardzo ważne funkcje w organizmie człowieka, działając na bardzo wielu płaszczyznach. Należy do witamin z grupy B, które rozpuszczalne są w wodzie. Jest trwała w kwaśnym środowisku, a szybko ulega rozkładowi w środowisku zasadowym.


Działanie

Ryboflawina odgrywa istotne znaczenie dla organizmu człowieka. Przede wszystkim bierze ona udział w procesach przemiany materii, w produkcji krwinek czerwonych, ma znaczenie dla układu odpornościowego, jak również i centralnego układu nerwowego. Doprowadza tlen do soczewek oka chroniąc między innymi przed zaćmą i problemami z widzeniem. Chroni przed insulinoopornością i przed cukrzycą. Działa przeciwzapalnie, bierze udział w przemianach aminokwasów i lipidów. Wspomaga magazynowanie energii. Reguluje ciśnienie krwi, skurcze mięśni, jak również i pracę serca. Wpływa na działanie serotoniny, dopaminy i kwasu amino – masłowego.

Wzór strukturalny witaminy B2
Wzór strukturalny witaminy B2

Dawkowanie

Ryboflawina czyli B2 występuje między innymi w mięsie i wędlinach wieprzowych, w wątróbce, ziemniakach, w nasionach roślin strączkowych i w produktach zbożowych. Ponadto źródłem B2 jest także mleko i przetwory mleczne.

Dzienne spożycie zależne jest od wieku. U małych dzieci jest to od 0,5 mg – 0,9 mg. U starszych chłopców i mężczyzn jest to 1,3 mg, a u starszych dziewcząt i chłopców 1,1 mg. Kobiety w ciąży potrzebują 1,4 mg, a kobiety karmiące 1,6mg.

Niedobór

Niedobór witaminy B2 prowadzi do awitaminozy, a to z kolei prowadzi do zapaleń błony śluzowej jamy ustnej i języka, do pękania warg i tworzenia się zajadów. Wypadają włosy, pojawiają się problemy z widzeniem, następuje opóźnienie wzrostu. U osób z niedoborem ryboflawiny pojawia się bezsenność i częste zawroty głowy. U kobiet ponadto bardzo często pojawiają się infekcje pochwy. Większą potrzebę zażywania tej witaminy mają na pewno kobiety w ciąży i w czasie karmienia piersią, osoby intensywnie trenujące, ludzie narażeni na stres, oraz dzieci i młodzież w okresie intensywnego wzrostu. Według prowadzonych badań skutkiem niedoboru B2 są także migreny, które wielu osobom uniemożliwiają normalne funkcjonowanie.

Nadmiar

Trudno, aby doszło do nadmiaru tej witaminy w organizmie, gdyż wykazuje ona ograniczone zdolności wchłaniania ryboflawiny z przewodu pokarmowego. Może jednak zdarzyć się, że dojdzie do wymiotów, jak również i nudności.

Polecany produkt

Jednym z polecanych produktów jest witamina B2 z firmy Now Foods. Zapobiega tworzeniu się zajadów, wpływa pozytywnie na układ nerwowy i obniża odczuwanie bólu przy migrenach. Dodaje energii i wzmacnia odporność.

Tagi: b2, ryboflawina, ryboflawina niedobór, ryboflawina właściwości

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *