Since 2005
Aktualnie jesteś:
Wybierz język:
Potrzebujesz pomocy?
Zostaw nam wiadomość
Wybierz język:
Wybierz walutę: $ £
Since 2005
pl
PLN
0 0,00 zł
Since 2005  bok@mz-store.pl  +48 510 054 586
Inulin FOS Inulin FOS

Jarrow Formulas Inulin FOS to prebiotyczny suplement diety, zawierający inulinę oraz FOS (fruktooligosacharydy) Orafti®. Substancje te stanowią rozpuszczalny błonnik, wpływający pozytywnie na wzrost pożytecznej flory bakteryjnej, niezbędnej dla zdrowych jelit i ogólnego zdrowia organizmu. Produkt występuje w wygodnej do stosowania postaci proszku o masie 180 g i nie zawiera pszenicy, glutenu, soi, nabiału, jaj, ryb i orzechów ziemnych.

Prebiotyki to nietrawione w przewodzie pokarmowym prozdrowotne substancje, które stanowią pożywkę dla mikroflory bakteryjnej jelit, stymulując wzrost pożytecznych bakterii. Wykazano pozytywny wpływ prebiotyków na organizm człowieka. Dodatek prebiotyków do pożywienia noworodków niekarmionych mlekiem matki przyspiesza kolonizację przewodu pokarmowego bakteriami z rodzaju Bifidobacterium. Pomagają przywrócić równowagę flory jelitowej w przypadku infekcji lub antybiotykoterapii. Ponadto, prebiotyki obniżają stężenie lipidów we krwi, a dzięki obniżaniu pH, zwiększają rozpuszczalność związków wapnia, żelaza, cynku czy wapnia, poprawiając ich biodostępność.

Inulina pod względem chemicznym jest związkiem należącym do długołańcuchowych fruktanów typu inuliny, zbudowanym z jednostek cukrowych połączonych wiązaniem β-2-1 glikozydowym. Wiązanie to jest odporne na enzymy trawienne obecne w przewodzie pokarmowym człowieka, co umożliwia przechodzenie inuliny do jelita grubego w niezmienionej postaci. W dolnym odcinku jelita grubego inulina ulega hydrolizie i fermentacji przez florę bakteryjną, stanowiąc wartościową pożywkę dla pożytecznych bakterii – zwłaszcza Bifidobacterium sp. i Lactobacillus sp, powodując wzrost ich populacji.

Inulina wpływa pozytywnie na skład mikroflory bakteryjnej przewodu pokarmowego. Wykazano, że inulina hamuje rozwój drobnoustrojów potencjalnie patogennych, m.in. Enterobacteriacae, Escherichia coli, Clostridium perfringens, Salmonella czy Shigella, jednocześnie powodując wzrost liczebności bakterii pożytecznych, wytwarzających bioaktywne metabolity o właściwościach prozdrowotnych – witaminy z grupy B i K, krótkołańcuchowe kwasy tłuszczowe, antyoksydanty. Przywrócenie równowagi mikroflory bakteryjnej jelit jest niezwykle ważne z punktu widzenia profilaktyki wielu chorób i niesie ze sobą ogromne korzyści zdrowotne. Następuje uszczelnienie bariery jelitowej, poprawa samopoczucia, usprawnienie trawienia, wzrost biodostępności substancji odżywczych oraz wzmocnienie odporności.

Inulina normalizuje profil lipidowy krwi. Udowodniono, że suplementacja inuliną powoduje obniżenie poziomu cholesterolu LDL i triacylogliceroli oraz wzrost stężenia frakcji HDL. Ponadto może ograniczać wchłanianie cholesterolu z przewodu pokarmowego. Inulina jest zatem wartościowym suplementem diety w miażdżycy i otyłości.

Inulina jest istotnym elementem profilaktyki przeciwnowotworowej. Wpływając na aktywność enzymatyczną flory bakteryjnej jelita grubego, powoduje obniżenie aktywności bakteryjnej β­glukuronidazy. Enzym ten, wytwarzany przez zasiedlające jelito grube bakterie z rodzaju Escherichia coli, Peptostreptococcus, Bacteroides czy Clostridia, powoduje hydrolizę glukuronidowanych toksyn, hormonów steroidowych, leków czy karcynogenów, wydzielanych z żółcią. Zwiększona aktywność β­glukuronidazy została powiązana z nasilonym ryzykiem wystąpienia nowotworów hormonozależnych, m.in. nowotworów prostaty i piersi.

Fruktooligosacharydy (FOS) należą do krótkołańcuchowych fruktanów typu inuliny i pełnią funkcje prebiotyczne. Podobnie jak inulina FOS ulegają fermentacji w okrężnicy do związków metabolizowanych i wchłanianych przez nabłonek jelita (któtkołańcuchowe kwasy tłuszczowe, kwas mlekowy) oraz sprzyjają rozwojowi pożytecznej flory bakteryjnej. Badanie, w którym oceniano wpływ 15-dniowej suplementacji fruktooligosacharydów na skład mikroflory wykazało wzrost obecności bifidobakterii i jednoczesny spadek potencjalnie chorobotwórczych bakterii z rodzaju Bacteroides, FusobacteriumClostridium.

Podsumowując, Jarrow Formulas Inulin FOS to suplement diety efektywnie wspomagający przywrócenie i zachowanie równowagi mikroflory bakteryjnej przewodu pokarmowego. Preparat jest polecany szczególnie dla osób w trakcie i po antybiotykoterapii, w infekcjach przewodu pokarmowego, biegunkach, obniżonej odporności, spadku energii, w chorobach układu krążenia oraz jako element profilaktyki.

Brak na magazynie
Since 2005
Dodaj do koszyka
Inulin FOS Inulin FOS 180g
Jarrow Formulas
44,00 zł

Inulin FOS 180g

Cechy

Siła:
Masa:
Wytrzymałość:
Działanie Pro-Zdrowotne:

- Paczka u Ciebie nawet pojutrze

- Wysyłka zagraniczna już od 20,36 zł Każde wydane 300,00 zł obniża koszty wysyłki o 10,00 zł

BIURO OBSŁUGI KLIENTA

BOK@MUSCLE-ZONE.PL

+48 510 054 586 (pon.-pt 900-1700)


Masz pytania dotyczące produktu

Konsultacje@muscle-zone.pl

+48 517 278 733 (pon.-pt 900-1700)

- Paczka u Ciebie nawet pojutrze

- Wysyłka zagraniczna już od 20,36 zł Każde wydane 300,00 zł obniża koszty wysyłki o 10,00 zł

BIURO OBSŁUGI KLIENTA

BOK@MUSCLE-ZONE.PL

+48 510 054 586 (pon.-pt 900-1700)


Masz pytania dotyczące produktu

Konsultacje@muscle-zone.pl

+48 517 278 733 (pon.-pt 900-1700)

Opis produktu
  • Inulina i fruktooligosacharydy Orafti® o właściwościach prebiotycznych
  • Hamowanie rozwoju bakterii chorobotwórczych
  • Lepsza przyswajalność składników odżywczych
  • Wzrost pożytecznej flory bakteryjnej
  • Regulacja poziomu glukozy we krwi
  • Pozytywny wpływ na zdrowie kości
  • Wsparcie układu odpornościowego
  • W trakcie i po antybiotykoterapii
  • Wzmocnienie bariery jelitowej
  • Wspomaga odchudzanie
  • Prewencja nowotworów
  • Wygodna formuła

Jarrow Formulas Inulin FOS to prebiotyczny suplement diety, zawierający inulinę oraz FOS (fruktooligosacharydy) Orafti®. Substancje te stanowią rozpuszczalny błonnik, wpływający pozytywnie na wzrost pożytecznej flory bakteryjnej, niezbędnej dla zdrowych jelit i ogólnego zdrowia organizmu. Produkt występuje w wygodnej do stosowania postaci proszku o masie 180 g i nie zawiera pszenicy, glutenu, soi, nabiału, jaj, ryb i orzechów ziemnych.

Prebiotyki to nietrawione w przewodzie pokarmowym prozdrowotne substancje, które stanowią pożywkę dla mikroflory bakteryjnej jelit, stymulując wzrost pożytecznych bakterii. Wykazano pozytywny wpływ prebiotyków na organizm człowieka. Dodatek prebiotyków do pożywienia noworodków niekarmionych mlekiem matki przyspiesza kolonizację przewodu pokarmowego bakteriami z rodzaju Bifidobacterium. Pomagają przywrócić równowagę flory jelitowej w przypadku infekcji lub antybiotykoterapii. Ponadto, prebiotyki obniżają stężenie lipidów we krwi, a dzięki obniżaniu pH, zwiększają rozpuszczalność związków wapnia, żelaza, cynku czy wapnia, poprawiając ich biodostępność.

Inulina pod względem chemicznym jest związkiem należącym do długołańcuchowych fruktanów typu inuliny, zbudowanym z jednostek cukrowych połączonych wiązaniem β-2-1 glikozydowym. Wiązanie to jest odporne na enzymy trawienne obecne w przewodzie pokarmowym człowieka, co umożliwia przechodzenie inuliny do jelita grubego w niezmienionej postaci. W dolnym odcinku jelita grubego inulina ulega hydrolizie i fermentacji przez florę bakteryjną, stanowiąc wartościową pożywkę dla pożytecznych bakterii – zwłaszcza Bifidobacterium sp. i Lactobacillus sp, powodując wzrost ich populacji.

Inulina wpływa pozytywnie na skład mikroflory bakteryjnej przewodu pokarmowego. Wykazano, że inulina hamuje rozwój drobnoustrojów potencjalnie patogennych, m.in. Enterobacteriacae, Escherichia coli, Clostridium perfringens, Salmonella czy Shigella, jednocześnie powodując wzrost liczebności bakterii pożytecznych, wytwarzających bioaktywne metabolity o właściwościach prozdrowotnych – witaminy z grupy B i K, krótkołańcuchowe kwasy tłuszczowe, antyoksydanty. Przywrócenie równowagi mikroflory bakteryjnej jelit jest niezwykle ważne z punktu widzenia profilaktyki wielu chorób i niesie ze sobą ogromne korzyści zdrowotne. Następuje uszczelnienie bariery jelitowej, poprawa samopoczucia, usprawnienie trawienia, wzrost biodostępności substancji odżywczych oraz wzmocnienie odporności.

Inulina normalizuje profil lipidowy krwi. Udowodniono, że suplementacja inuliną powoduje obniżenie poziomu cholesterolu LDL i triacylogliceroli oraz wzrost stężenia frakcji HDL. Ponadto może ograniczać wchłanianie cholesterolu z przewodu pokarmowego. Inulina jest zatem wartościowym suplementem diety w miażdżycy i otyłości.

Inulina jest istotnym elementem profilaktyki przeciwnowotworowej. Wpływając na aktywność enzymatyczną flory bakteryjnej jelita grubego, powoduje obniżenie aktywności bakteryjnej β­glukuronidazy. Enzym ten, wytwarzany przez zasiedlające jelito grube bakterie z rodzaju Escherichia coli, Peptostreptococcus, Bacteroides czy Clostridia, powoduje hydrolizę glukuronidowanych toksyn, hormonów steroidowych, leków czy karcynogenów, wydzielanych z żółcią. Zwiększona aktywność β­glukuronidazy została powiązana z nasilonym ryzykiem wystąpienia nowotworów hormonozależnych, m.in. nowotworów prostaty i piersi.

Fruktooligosacharydy (FOS) należą do krótkołańcuchowych fruktanów typu inuliny i pełnią funkcje prebiotyczne. Podobnie jak inulina FOS ulegają fermentacji w okrężnicy do związków metabolizowanych i wchłanianych przez nabłonek jelita (któtkołańcuchowe kwasy tłuszczowe, kwas mlekowy) oraz sprzyjają rozwojowi pożytecznej flory bakteryjnej. Badanie, w którym oceniano wpływ 15-dniowej suplementacji fruktooligosacharydów na skład mikroflory wykazało wzrost obecności bifidobakterii i jednoczesny spadek potencjalnie chorobotwórczych bakterii z rodzaju Bacteroides, FusobacteriumClostridium.

Podsumowując, Jarrow Formulas Inulin FOS to suplement diety efektywnie wspomagający przywrócenie i zachowanie równowagi mikroflory bakteryjnej przewodu pokarmowego. Preparat jest polecany szczególnie dla osób w trakcie i po antybiotykoterapii, w infekcjach przewodu pokarmowego, biegunkach, obniżonej odporności, spadku energii, w chorobach układu krążenia oraz jako element profilaktyki.

Sposób użycia
Producent
Recenzje (0)

Skład

Skład

Wielkość opakowania: 180 gPorcja jednorazowa: 3,8 g (1 kopiasta miarka)Ilość porcji w opakowaniu: 47
w porcji (3,8 g)zawartość%ZDS
Kilokalorie5
Węglowodany ogółem4 g1%
Błonnik pokarmowy3 g10%
Inulina-FOS (fruktooligosacharydy)(Orafti®)3 g
Podobne produkty
Najlepiej połączyć z
Now Foods
89,00 zł

Poprawia stan skóry, włosów i paznokci; wspomaga metabolizm tłuszczów i węglowodanów.

Kupuję
  • Popularny
Biotin
Apollo's Hegemony
59,00 zł
(2)

Suplement diety poprawiający kondycję skóry, włosów i paznokci.

Kupuję
Now Foods
45,00 zł

Źródło wysoko przyswajalnych form magnezu i wapnia, wzbogacone o dodatek cynku oraz witaminy D3.

Kupuję
Swanson
35,00 zł
(1)

Suplement diety zawierający acerolę. Dostarcza dużą dawkę witaminy C i pełni funkcję antyoksydantu.

Kupuję
Swanson
35,00 zł

Niekwaśna forma witaminy C. Askorbinian magnezu o neutralnym pH, łagodnym dla żołądka.

Kupuję
Aliness
57,90 zł

Witamina C w formie Quali-C®. Poprawia kondycję stawów, wzmacnia odporność, redukuje stres oksydacyjny.

Kupuję

Węglowodany

Informacja

Węglowodany są podstawowym składnikiem odżywczym. Dzieli się je na: cukry proste (monosacharydy), dwucukry (disacharydy) i wielocukry (polisacharydy). Pod względem przyswajalności przez organizm ludzki dzieli się węglowodany na: przyswajalne tj. takie, które ulegają strawieniu w przewodzie pokarmowym przenosząc energię do tkanek i komórek (m.in. skrobia, fruktoza) i nieprzyswajalne, odporne na działanie enzymów trawiennych (np. błonnik). Wpływają na poziom glukozy we krwi (indeks glikemiczny) i gospodarkę insulinową (indeks insulinowy). Największe zapotrzebowanie na węglowodany następuje przed aktywnością fizyczną lub w jej trakcie, gdyż potęgują zdolności wysiłkowe, spożywane po wysiłku zapewniają regenerację organizmu. W diecie sportowej duże znaczenie ma tempo wchłaniania węglowodanów i reakcja na nie organizmu. Dostępne w postaci monopreparatów oraz wchodzą w skład preparatów energetycznych, odżywek, stacków kreatynowych, boosterów azotowych.

Dawkowanie: wg statystyk Instytutu Żywności i Żywienia, węglowodany powinny zawierać 50 % wartości energetycznej dobowego spożycia. W niektórych dietach stosuje się szczątkowo spożycie węglowodanów nie przekraczające 30g/24h.

Błonnik

Informacja

Błonnik pokarmowy jest mieszaniną substancji niestrawionych i nie wchłoniętych przez organizm ludzki. Ze względu na właściwości dzieli się na: błonnik nierozpuszczalny (m.in. celuloza [polisacharyd] znajdujący się w owocach i warzywach), błonnik częściowo rozpuszczalny (m.in. hemicelulozy występujące z ziarnie zbóż i błonnik rozpuszczalny (m.in. pektyny, gumy, śluzy [polisacharydy]). Błonnik wpływa na układ pokarmowy i trawienny regulując jego działanie. Dzięki wypełnieniu żołądka (poczucia sytości) obniża łaknienie, obniża poziom trójglicerydów i cholesterolu a w konsekwencji może wspomagać proces odchudzania i utrzymanie szczupłej sylwetki. Wpływa również na poziom glukozy we krwi oraz oczyszczanie organizmu z toksyn. Dostępny w postaci preparatów sproszkowanych (kapsułek i proszków), zawierających w większości frakcje rozpuszczalne (pektyny, gumy i śluzy) odchudzających i zamienników posiłków.

Dawkowanie: 10–20 gramów na dobę, przed lub w czasie posiłków, obficie popijając wodą.

Inulina

Informacja

Inulina (błonnik pokarmowy rozpuszczalny w wodzie) należący do polisacharydów, występujący w stanie naturalnych w tkankach roślinnych magazynując związki energetyczne, wpływający korzystnie na rozwój mikroflory jelitowej (tzw. probiotyk) i stan przewodu pokarmowego i trawiennego (jelit). Posiada wysoką biodostępność minerałów (m.in. wapnia i magnezu), powoduje obniżenie tempa wzrostu glukozy po posiłkach. Inulina, chociaż sama nie jest trawiona przez organizm ludzki, lecz jest rozkładana na krótkołańcuchowe kwasy tłuszczowe i kwas mlekowy przez bakterie rozwijające się w jelitach. W suplementacji diety stosowana jest jako nierozpuszczalny błonnik pokarmowy wspomagający diety wysokobiałkowe m.in. podczas odchudzania.

FOS (fruktooligosacharydy)

Informacja

FOS (fruktooligosacharydy) odnosi się do roślinnych (błonnik pokarmowy)  rozgałęzionych polimerów glukozy, niewrażliwych na działanie enzymów trawiennych, powodujące stymulację aktywności i rozwoju mikroflory jelitowej, prawidłowe funkcjonowanie przewodu pokarmowego, w przeprowadzonych badaniach wykazały potencjał antynowotworowy. Mają zastosowanie w medycynie, w profilaktyce chorób układu pokarmowego i trawiennego, wpływają na redukcję tłuszczowej masy ciała poprzez poczucie sytości (w połączeniu z probiotykami tworzą synbiotyki) i poprawę gospodarki glukozowej. Są składnikiem odżywek białkowych, węglowodanowo-białkowych i węglowodanowych oraz preparatów odchudzających.

Dawkowanie: Zróżnicowane od kilkuset mg do kilkunastu gramów na dobę.

Ostatnio na blogu

Proste sposoby na kaca

Proste sposoby na kaca

Sezon wakacyjny, to czas imprez grillowych i różnego rodzaju event’ów, którym towarzyszą spore ilości wypijanego alkoholu… oraz często kac następnego...

czytaj więcej
Wpływ żywienia na funkcje tarczycy – część 12 – wpływ toksyn na tarczycę vol. 2

Wpływ żywienia na funkcje tarczycy – część 12 – wpływ toksyn na tarczycę vol. 2

W poprzedniej części omówiliśmy jakie substancje (w nieodpowiednich dawkach) mogą szkodzić gruczołowi tarczowemu – wiecie już, że nawet składniki...

czytaj więcej
Węglowodany a budowanie masy mięśniowej

Węglowodany a budowanie masy mięśniowej

Wraz z rosnącą popularnością diet niskowęglowodanowych coraz to więcej ludzi próbuje budować mase mięśniowa bez węglowodanów tłumacząc, że za tym...

czytaj więcej
Wpływ żywienia na funkcje tarczycy – część 12 – wpływ toksyn na tarczycę vol. 1

Wpływ żywienia na funkcje tarczycy – część 12 – wpływ toksyn na tarczycę vol. 1

Cykl dotyczący wpływu żywienia ( a w sumie to i stylu życia) na funkcjonowanie gruczołu tarczowego doczekał się aż 11 części, dzisiejsza, 12 (podwójna...

czytaj więcej
Beta-alanina – dla kogo najbardziej pomocna?

Beta-alanina – dla kogo najbardziej pomocna?

Beta-alanina to suplement nie mający szczególnej renomy, lecz posiadający pewne nietuzinkowe cechy mogące w sposób istotny rzutować na poprawę zdolności...

czytaj więcej
L-karnityna a redukcja tkanki tłuszczowej

L-karnityna a redukcja tkanki tłuszczowej

L-karnityna jest prawdopodobnie jednym z najpowszechniej stosowanych dodatków do suplementów diety z grupy tzw. spalaczy tłuszczu. Wynika to z jej...

czytaj więcej

Zapisz się na newslettera Sklepu MZ
Odbieraj kupony rabatowe, aktualności ze Sklepu MZ, specjalne oferty i wiele więcej!

Biuro obsługi klienta

Pomoc i konsultacje

MZKatalog - polecani dietetycy

MZKatalog - polecani trenerzy

MZKatalog - polecane kluby

MZ SUPPLEMENTS LTD
FARFIELD PARK ROTHERHAM S63 5DB
sklep@mz-store.pl +48 501 537 027