Since 2005
Aktualnie jesteś:
Wybierz język:
Potrzebujesz pomocy?
Zostaw nam wiadomość
Wybierz język:
Wybierz walutę: $ £
Since 2005
pl
PLN
Zamówienie:214,00 zł427,00 zł641,00 zł854,00 zł1 068,00 zł
Wysyłka:-11,00 zł-22,00 zł-33,00 zł-43,00 zł-54,00 zł
0 0,00 zł
Since 2005  bok@mz-store.pl  +48 22 602 26 41
Since 2005
Dodaj do koszyka
ProBiota 12 ProBiota 12 60 kaps.
Seeking Health
159,00 zł

ProBiota 12 60 kaps.

ilość: 60 kaps.
1-2
Lokalizacja:
Magazyn UE
zmień
Dostępność:
duża ilość
dni robocze
od wysyłki
Minimalna data ważności:
2021-07
Do darmowej wysyłki brakuje: 300,00 zł
159,00 złz VAT
2,65 zł / porcja

od 3 sztuk tylko 155,82 zł /szt. -2%

Dodatkowe opakowanie termiczne + 7,00 zł

Biuro obsługi klienta.

PON.-PT 900-1700

Potrzebujesz pomocy w wyborze?

Opis produktu
  • Synergistycznie połączenie 12 szczepów bakterii probiotycznych
  • Zapewnia kompleksowe wsparcie układu trawiennego
  • Wspiera układ odpornościowy organizmu
  • Dodatek inuliny, jako bazy prebiotycznej
  • Wspomaga redukcję tkanki tłuszczowej
  • Wykazuje działania antydepresyjne

Seeking Health Probiota12 to suplement diety, będący kompleksowym rozwiązaniem w kwestii wyboru odpowiedniego probiotyku. Połączenie aż 12 szczepów bakterii, w 26 miliardach CFU (jednostek tworzących kolonie) na porcję, wypełni każdy niedobór mikroflory jelitowej.

Na skład produktu zawierają się następujące szczepy bakterii:
Lactoba
cillus rhamnosus stosowany często, jako składnik jogurtów i innych przetworów mlecznych, do utrzymania dłuższej daty przydatności do spożycia. Skutecznie przeciwdziała biegunce rotawirusowej, zarówno u dorosłych jak i u dzieci. Wykazano również jego pozytywny wpływ na problemy z nadwaga i otyłością. Według badań, szczep ten poprawia wrażliwość insulinową, oraz zmniejsza akumulację tłuszczu (przez zwiększenie wytwarzania adiponektyny). Ciekawym faktem jest również wykazanie pozytywnego wpływu na regulację spożycia posiłków podczas diet redukcyjnych, szczególnie w zakresie szybszego odczuwania sytości. Wartym wspomnienia jest tez zdolność baterii do zmniejszenia ryzyka zakażeń dróg oddechowych, atopowych zakażeń skóry, oraz zmniejszania przepuszczalności jelitowej u dzieci. Może tez wpływać antystresowo przez regulację receptorów neuroprzekaźników GABA.

Bifidobacterium bifidum – występuje głównie w błonie śluzowej jelita grubego oraz kobiecych drogach rozrodczych. Jego głównym zadaniem jest zapobieganie rozwoju bakterii chorobotwórczych, głównie z rodzaju E. coli.

Bifidobacterium infantis należą do grupy beztlenowych bakterii kwasu mlekowego, które wykazują szczególną zdolność do regulacji zaburzeń funkcji jelit. Redukują one występowanie biegunek i gazów, jednocześnie zmniejszając częstość występowania dyskomfortu, przez co często zalecane są osobom dotkniętym zespołem jelita drażliwego. Uznaje się je także jako korzystne dla kondycji układu odpornościowego. Ponadto ich stosowanie wśród noworodków okazuje się być skutecznym wsparciem terapii zapaleń jelit dręczących maluchy.

Lactobacillus acidophilus - Naturalnie występuje w układzie trawiennym, oraz jamie ustnej, wchodzi również w skład mikroflory kobiecych dróg rozrodczych. Ograniczają rozwój niekorzystnych drożdży z rodzaju Candidia albicans, głównie w kobiecych drogach rozrodczych. 

Lactobacillus casei – występuje głównie w ludzkim jelitach oraz jamie ustnej. Przyczynia się do zwiększenia odporności (podwyższenie poziomu IgA, zmniejszenie ryzyka infekcji górnych dróg oddechowych), zmniejsza ryzyko stanów zapalnych (stabilizowanie poziomu IL-10 w przypadku autoimmunologicznej encefalopatii), zwiększa produkcje oraz aktywacje naturalnych komórek obronnych organizmu.

Lactobacillus plantarum – wykazuje wysoką aktywność antyoksydacyjną, oraz wspomaga utrzymanie odpowiedniej szczelności jelit. Wspomaga leczenie zespołu jelita drażliwego, przez osłabianie szczepów gazotwórczych w przewodzie pokarmowym. Wskazywany jest tez pozytywny wpływ antydepresyjny (zwiększanie poziomu BDNF hipokampu). Wspomaga tez leczenie stanów zapalnych (redukcja poziomu Interkuliny-1-beta)

Lactobacillus salivarius – bakteria znajdująca się w układzie trawiennym, odpowiadająca głównie za zwiększanie odporności wobec patogenów (redukuje poziom prozapalnych cytokin, zmniejszając tym samym przemieszczanie się patogenów z układu trawiennego). Jest to szczególnie pożądany efekt w celu złagodzenia objawów zapalenia trzustki. Łagodzi również objawy zespołu jelita drażliwego oraz stanów zapalnych skóry u dzieci.

Streptococcus thermophilus – jest jednym z pierwszych mikroorganizmów zasiedlających się w przewodzie trawiennym, warunkuje odpowiednie dojrzewanie, oraz homeostazę tkanki nabłonkowej jelit. Wykazuje wpływ na układ odpornościowy przez zdolności przeciwzapalne (hamowanie odpowiedzi Th17), stymuluje poziom naturalnych komórek obronnych (produkcja cytokin limfocytów T oraz makrofagów). Sprawdza się również, jako element osłonowy przy antybiotykoterapii.

Lactobacillus bulgaricus - jest jednym ze szczepów wchodzących w skład środków wspomagających terapię przeciwko zapaleniom jelita grubego. Może być stosowany, jako składnik terapii osłonowej przy antybiotykoterapii.

Lactobacillus paracasei - jest częścią naturalnej mikroflory jelitowej człowieka. Wykazuje właściwości hamujące rozwój patogenów przewodu pokarmowego (miedzy innymi Salmonella entericaHeliobacter pylori), wchodzi w skład środków wspomagających terapie przeciwko zapaleniom jelita grubego. Wskazano też na znacząca efektywność leczenia kataru siennego przy podawaniu tego szczepu.

Bifidobacterium lactis – znajdują się głównie w odcinku końcowym jelita krętego oraz w jelicie grubym. Wykazano ich korzystny wpływ na utrzymanie odpowiedniego poziomu wskaźników związanych z odchudzaniem i poziomem cukru (w badaniach eksperymentalnych wykazano zmniejszenie się poziomu BMI, cholesterolu, LDL, oporności insulinowej oraz markerów zapalnych). Badania wskazują również na zwiększony poziom odporności (zwiększenie sekrecji IgA), zmniejszoną podatność na przeziębienia, infekcje górnych dróg oddechowych, toksyinfekcje (wywołane patogenami z typu Salmonella, E. Coli oraz Heliobacter pylori) oraz powikłania alergiczne. Wykazują również samoistne właściwości antyoksydacyjne, oraz wsparcie dla antyoksydacyjnych enzymów ustrojowych.

Bifidobacterium breve – wchodzi w skład leków wspomagających terapię przeciwko zapaleniom jelita grubego. Stymuluje rozwój mikroflory układu trawiennego u noworodków, zapobiega martwiczemu zapalenia jelit, uczestniczy również w utrzymaniu odpowiedniej drożności jelita grubego. Wpływa na zwiększona odporność, szczególnie przeciwzapalną, związaną z chorobami autoimmunologicznymi (alergie; reguluje odpowiedź Th2, wyrównuje odpowiedni balans Th1/Th2 oraz zmniejsza produkcje IgE). W badaniach wykazano również wspomożenie w leczeniu otyłości (w badaniu osób dorosłych, szczep znacząco zmniejszył masę tkanki tłuszczowej, poziom gamma-GTP oraz poziom białka C-reaktywnego).

Podsumowując, Seeking Health ProBiota12 to doskonały wybór dla ludzi poszukujących kompleksowego, i bezpiecznego rozwiązania probiotycznego, od renomowanej firmy. Szczepy zawarte w produkcie wypełniają każdą ewentualną niszę w ludzkiej mikroflorze jelitowej i sprawdzą się i w długotrwałym, profilaktycznym stosowaniu, jak i interwencyjnie przy stwierdzonych ubytkach mikroorganizmów w przewodzie pokarmowym.

Sposób użycia
Producent
Recenzje (0)

Skład

Wielkość opakowania: 60 kapsułekPorcja jednorazowa: 1 kapsułkaIlość porcji w opakowaniu: 60
w porcji (1 kapsułka)zawartość%ZDS
Probiotic Blend288 mg**
Lactobacillus species17.5 Billion† CFU**
Lactobacillus acidophilus (La-14)
Lactobacillus casei (Lc-11)
Lactobacillus paracasei (Lpc-37)
Lactobacillus rhamnosus (Lr-32)
Lactobacillus plantarum (Lp-115)
Lactobacillus bulgaricus (Lb-87)
Lactobacillus salivarius (Ls-33)
Bifidobacterium species7.5 Billion† CFU**
Bifidobacterium infantis (Bi-26)
Bifidobacterium bifidum (Bb-06)
Bifidobacterium lactis (Bl-04)
Bifidobacterium breve (Bb-03)
Streptococcus species1 Billion† CFU**
Streptococcus thermophilus (St-21)
Total Cultures26 Billion† CFU**

Pozostałe składniki

Kapsułka wegetariańska (hypromeloza, woda, guma gellan), celuloza mikrokrystaliczna i L-leucyna

Podobne produkty
Najlepiej połączyć z
Life Extension
129,00 zł

Zaawansowana formuła witamin i minerałów. Wspiera układ odpornościowy i pokarmowy oraz chroni stawy.

Kupuję
Now Foods
85,00 zł
(2)

Kompleks witamin i minerałów przeznaczony dla kobiet. Zwalcza stres i zmęczenie, działa prozdrowotnie.

Kupuję
Life Extension
65,00 zł

Zaawansowana formuła witamin i minerałów. Wspiera układ odpornościowy i pokarmowy oraz chroni stawy.

Kupuję
Aliness
45,90 zł

Kompozycja witamin A, D, E i K. Sprzyja wzmocnieniu odporności, wspiera zdrowie kości i zębów.

Kupuję
Aliness
43,90 zł

Suplement diety zawierający cytrynian magnezu i witaminę B6, bez zbędnych substancji i dodatków.

Kupuję
Seeking Health
149,00 zł

Unikalne połączenie cynku i L-karnozyny. Skutecznie pomaga zwalczyć dolegliwości układu trawiennego.

Kupuję

Lactobacillus acidophilus

Informacja

Co to jest za składnik Lactobacillus acidophilus?

Lactobacillus acidophilus to szczep bakterii o kształcie pałeczki potrafiący produkować korzystny dla zdrowia kwas mlekowy. Głównym miejscem bytowania tych bakterii jest śluzówka jelita cienkiego. Podobnie do reszty szczepów probiotycznych z łatwością wytrzymuje niekorzystne warunki istniejące na poszczególnych odcinkach przewodu pokarmowego, dzięki czemu po podaniu doustnym przechodzi do jelita cienkiego i ulega adhezji do komórek nabłonka tworząc liczne kolonie. Ponadto obecność tego szczepu zaobserwowano w pochwie, szyjce macicy oraz w cewce moczowej, dzięki czemu konkurując z patogennymi mikroorganizmami, pozwala zwalczyć liczne choroby i utrzymać zarówno układ pokarmowy oraz moczowo-płciowy we właściwej kondycji.

Poza produkcją kwasu mlekowego, ten szczep bakterii potrafi syntetyzować również inne organiczne kwasy, które mają zdolność hamowania przylegania oraz namnażania patogenów takich jak Escherichia coli, Staphylococcus aureus, Salmonella, Candida albicans, Shigella, Clostridium, Listeria oraz Helicobacter. Zapewniając odpowiednie pH na obszarze jelit wspomaga trawienie jedzenia oraz wchłanianie mikro- oraz makroelementów.

Odnotowano, że szczep ten posiada właściwość syntezy witaminy K, dzięki czemu wspomaga prawidłowe krzepnięcie krwi oraz dodatnio wpływa na strukturę kości.

Produkując laktazę, pozwala wspomóc trawienie laktozy, czym redukuje nieprzyjemne dolegliwości ze strony układu pokarmowego po spożyciu nabiału. Do walki z patogenami wykorzystuje również bakteriocyny takie jak acidolina, acidofilina, laktobakcylina, laktocyna i wiele innych. 

W medycynie znajduje zastosowanie w leczeniu zatruć pokarmowych, poprawie odporności organizmu oraz w leczeniu chorób antybiotykami. Są składnikiem preparatów prebiotycznych, probiotycznych i funkcjonalnych oraz jako składnik różnego rodzaju odżywek, dostępnych na www.muscle-zone.pl

Lactobacillus casei

Informacja

Co to jest za składnik Lactobacillus casei?

Lactobacillus casei należy do bakterii fermentujących kwas mlekowy z rodzaju Lactobacillus. Substratem do produkcji kwasu mlekowego są związki cukru takie jak glukoza, czy laktoza. Dzięki możliwości rozbicia dwucukru - laktozy do prostszych węglowodanów, pozwala to na redukcję nietolerancji nabiału. Bakteria ta obecna jest na terenie pęcherza moczowego, dzięki czemu współzawodniczy z patogenami układu moczowego i redukuje ilość zakażeń oraz częstotliwość występowania nowotworu.

Lactobacillus casei wspomaga leczenie dolegliwości związanych z wrzodami żołądka wywołanymi Helicobacter pylori oraz redukuje ilość biegunek zależnych od Clostridium difficile. Obiecujące wyniki badań osiągnięto nad wpływem tego probiotycznego szczepu na występowanie alergii. Dlatego też wykazano jej pozytywny wpływ podczas trądziku, zapalenia skóry, infekcji dróg oddechowych, problemów z jamą ustną oraz przy reumatoidalnym zapaleniu stawów. Wpływając na trawienie, wspiera utrzymanie prawidłowego stosunku poszczególnych frakcji cholesterolu.

Lactobacillus casei występuje głównie w kompleksowych preparatach probiotycznych lub symbiotycznych dostępnych na www.muscle-zone.pl

Lactobacillus paracasei

Informacja

Co to jest za składnik Lactobacillus paracasei?

Lactobacillus paracasei należą do sprzyjających zdrowiu bakterii probiotycznych. Pozwalają na uniknięcie nieprzyjemnych dolegliwości układu pokarmowego, ponieważ posiadają zdolność rozkładu laktozy, jak również produkcji wielu enzymów poprawiających absorpcję mikroskładników. Przeciwdziałają niekorzystnym bakteriom takim jak: Helicobacter pylori, Salmonella enterica, Campylobacter jejuni, a ponadto redukują negatywne działanie Candida albicans oraz Listeria monocytogenes. Co więcej, ten szczep bakterii potrafi zmniejszyć liczbę bakterii obecnych w jamie ustnej wywołujących próchnicę – Streptococcus mutants.

Bakterie tego rodzaju modulują działanie układu odpornościowego, co prowadzi do zmniejszenia intensywności stanów alergicznych. Działają również pozytywnie na produkcję neuroprzekaźnika GABA, dzięki czemu sprzyjają prawidłowej kontroli aktywności neuronów i napięcia mięśniowego.

Lactobacillus casei występuje głównie w kompleksowych preparatach probiotycznych lub symbiotycznych dostępnych na www.muscle-zone.pl

Lactobacillus rhamnosus

Informacja

Co to jest za składnik Lactobacillus rhamnosus?

Lactobacillus rhamnosus to rodzaj bakterii fermentacji mlekowej mających zdolność do syntezy enzymu rozkładającego laktozę, dzięki czemu zapobiega wystąpieniu dyskomfortu po spożyciu nabiału. Z drugiej strony, poprzez kolonizację śluzówki jelita, konkuruje z bakteriami patogennymi, co pozwala na przywrócenie prawidłowej mikroflory jelitowej. Prawidłowy stan jelit odpowiada za sprawne trawienie pokarmu, prawidłową odporność immunologiczną przed drobnoustrojami chorobotwórczymi, ale również przyczynia się do redukcji stanów zapalnych i alergicznych w ustroju.

Ten szczep bakterii występuje głównie w kompleksowych preparatach probiotycznych lub symbiotycznych dostępnych na www.muscle-zone.pl

Lactobacillus plantarum

Informacja

Co to jest za składnik Lactobacillus plantarum?

Lactobacillus plantarum to szczep Gram-dodatnich, nieruchomych bakterii o kształcie pręcików, przeprowadzających proces fermentacji mlekowej w środowisku jelita. Wśród szczepów probiotycznych uważane są za najbardziej odporne na niekorzystne warunki występujące w różnych odcinkach przewodu pokarmowego. Poza obecnością na terenie jelita cienkiego, zaobserwowano ich obecność w jamie ustnej, a nawet w pochwie, gdzie konkurują z patogennymi mikroorganizmami, chroniąc organizm przed zakażeniami bakteryjnymi, wirusami oraz grzybicami.  

Poprzez wpływ na żywotność patogenów oraz syntezę związków korzystnych dla zdrowia, np. kwasu mlekowego czy krótkołańcuchowych kwasów tłuszczowych, normalizują pracę jelita, czym zapewniają właściwe trawienie oraz wchłanianie składników pokarmowych. Natomiast poprzez wykorzystanie enzymu laktazy, mają zdolność rozkładania cukru mlecznego, który jest przyczyną nieprzyjemnych dolegliwości pokarmowych u większości dorosłych ludzi.

W medycynie znajdują zastosowanie w leczeniu zespołu jelita drażliwego, problemach trawiennych oraz w chorobie Crohna. W suplementacji występują jako jeden ze składników kompleksowych probiotyków dostępnych na www.muscle-zone.pl

Lactobacillus bulgaricus

Informacja

Co to jest za składnik Lactobacillus bulgaricus?

Lactobacillus bulgaricus (znana wcześniej jako Lactobacillus delbruecki) jest pałeczką gram-dodatnią, zdolną do przekształcania laktozy w kwas mlekowy. Ni jest ruchliwa i nie tworzy przetrwalników. Występuje w przewodach pokarmowych ssaków oraz w produktach fermentowanych. Jest jedną z bakterii używanych do fermentacji jogurtu. Po raz pierwszy odkryta w 1905 roku przez bułgarskiego doktora Stamena Grigorova.

Nosi miano probiotyku, a więc wykazuje pozytywne działanie na ludzki organizm między innymi przez wspieranie walki z bakteriami patogennymi i usprawnianie powrotu do homeostazy po zaburzeniach mikrobiomu. Potencjalne korzyści przynieść może również dla funkcjonowaniu układu odpornościowego. Może być pomocna w walce z biegunką wywołaną antybiotykami oraz przyczyniać się do poprawy trawienia i przyswajania składników odżywczych z pożywienia. Pewne dane wskazują na możliwość poprawy stanu osób chorujących na choroby zapalne jelit dzięki suplementacji bakterią L. bulgaricus.

Lactobacillus bulgaricus zawarty jest w wielu złożonych preparatach probiotycznych, które znaleźć można w ofercie sklepu muscle-zone.pl

Lactobacillus salivarius

Informacja

Co to jest za składnik Lactobacillus salivarius?

Lactobacillus salivarius jest bakterią z grupy probiotyków występującą głównie w okrężnicy, jelicie cienkim oraz pochwie, lecz jej obecność zaobserwowano również w jamie ustnej. Na kolonizowanych terenach konkuruje z patogenami o źródło pożywienia oraz miejsce adhezji, dzięki czemu wspomaga inne przyjacielskie szczepy w walce z czynnikami chorobotwórczymi. Przyczepiając się do śluzówki jelit wspiera funkcję barierową jelit. Wykazuje również ważne działanie immunomodulujące. U astmatyków poprawia równowagę między Th1 a Th2, dzięki czemu wykazuje działanie przeciwzapalne, hamuje wydzielanie prozapalnych cytokin oraz wspomaga leczenie licznych skórnych alergii.

Produkując kwas mlekowy, bakteriocyny oraz małe ilości nadtlenku wodoru hamuje wzrost lub redukuje liczbę grzybów z rodzaju Candida, E.coli, Salmonella ssp., Streptococcus pyogenes, Helicobacter pylori. Wraz z Bifidobacterium breve wspomaga usuwanie mutantów Streptococci (odpowiadają za powstawanie próchnicy zębów, płytki nazębnej oraz owrzodzenia jamy ustnej) w jamie ustnej.

Obiecujące wyniki zaobserwowano również w zmniejszaniu odczuwania bólu. Wynika to ze względu, że Lactobacillus salivarius ma zdolność do indukcji ekspresji receptorów związanych z hamowaniem reakcji bólowych, szczególnie OPRM1 w jelitach. Ponadto wpływa na połączenie mózgowo-jelitowe, dzięki czemu poprawiając stan jelit wynikający ze stosowania antybiotyków lub działania patogenów, pośrednio może poprawić funkcje poznawcze, redukować stany depresyjne oraz lęki. Pozytywny wpływ zanotowany został również na układ sercowo naczyniowy, a wynika to z redukcji poziomu cholesterolu oraz ciśnienia krwi.

Lactobacillus salivarius występuje głównie w kompleksowych preparatach probiotycznych lub symbiotycznych dostępnych na www.muscle-zone.pl

Bifidobacterium infantis

Informacja

Co to jest za składnik Bifidobacterium infantis?

Bifidobacterium infantis to bakteria kwasu mlekowego zamieszkująca układ trawienny. Jest bakterią beztlenową, posiadającą zdolność do konwersji cukrów do kwasu mlekowego.

Korzyści ze stosowania tej bakterii odnieść mogą osoby zmagające się z zespołem jelita drażliwego, poprzez redukcję wzdęć i gazów, zmniejszenie ryzyka biegunek oraz ograniczenie bólu brzucha. B. infantis może także zmniejszać stany zapalne w niektórych jednostkach chorobowych, takich jak łuszczyca, colitis ulcerosa czy zespół przewlekłego zmęczenia. Ciekawa jest także właściwość szybkiego wzmacniania bariery jelitowej. Dzięki temu także przyczynia się do poprawy funkcjonowania układu odpornościowego. Pomocna będzie także w przypadku dysbiozy jelitowej, gdyż może walczyć ze szkodliwymi bakteriami poprzez produkcję zabójczych dla nich czynników oraz przez konkurencję o receptory w nabłonku jelita do których mogłyby się przyłączyć.

Bifidobacterium bifidum

Informacja

Co to jest za składnik Bifidobacterium bifidum?

Bifidobacterium bifidum to szczep bakterii gram-dodatnich z rodziny Bifidobacterium. Jest nieruchoma i beztlenowa, ma podłużny kształt. W ludzkim organizmie zamieszkuje głównie w jelicie grubym, ale występuje także w końcowych odcinkach jelita cienkiego, w pochwie oraz mleku matki. Jest to jeden z najczęściej używanych szczepów w preparatach probiotycznych.

Korzyści ze stosowania probiotyków z tą bakterią obejmują zmniejszenie ryzyka biegunki, zarówno tej wywołanej infekcją jak i antybiotykiem oraz zmniejszenie prawdopodobieństwa infekcji bakterią Escherichia Coli. Może być pomocny przy przywracaniu bakteryjnej homeostazy w pochwie. Zasiedlająca jelito bakteria Bifidobacterium Bifidum może przyczyniać się do lepszego odżywienia organizmu, ze względu na zdolność do produkcji niektórych witamin z grup B i K. Może być także pomocna w regulacji pracy układu odpornościowego, dzięki zmniejszaniu produkcji histaminy i poprawie odpowiedzi przeciwciał.

Bifidobacterium bifidum zawarty jest w wielu złożonych preparatach probiotycznych, które znaleźć można w ofercie sklepu muscle-zone.pl

Bifidobacterium lactis

Informacja

Co to jest za składnik bifidobacterium lactis? 

Bifidobacterium lactis jest szczepem bakterii probiotycznych zdolnych do produkcji kwasu mlekowego, które są zaliczane do bakterii Gram-dodatnich o kształcie pałeczek. Naturalnie zasiedlają końcową część jelita krętego oraz grubego. Główną ich funkcją jest konkurowanie zarówno o pokarm, jak i o miejsce adhezji z bakteriami patogennymi, przez co ich działanie można określić jako przeciwbiegunkowe, regenerujące błonę śluzową jelit, zwiększające pozyskiwanie mikroskładników oraz regulujące perystaltykę jelita.  

Ten szczep bakterii posiada również zdolność produkcji kwasu mlekowego z laktozy oraz innych substancji, które pośrednio (przez zakwaszanie środowiska) lub bezpośrednio (działając bakteriobójczo) będą uniemożliwiały wzrost oraz przeżycie bakterii patogennych takich jak Salmonella czy Helicobacter pylori.

Suplementacja szczepami probiotycznymi pozwala na odbudowę oraz przywrócenie właściwej mikroflory jelit, która w dzisiejszych czasach jest zaburzona z powodu wielu negatywnych czynników środowiskowych.

Bifidobacterium breve

Informacja

Co to jest za składnik Bifidobacterium breve?

Bifidobacterium breve to bakteria naturalnie zamieszkująca jelito grube, której obecność oraz funkcjonowanie wywiera pozytywny wpływ na trawienie, absorpcję składników pokarmowych oraz na ogólne zdrowie człowieka. Należy do nieprzetrwalnikujących bakterii Gram-dodatnich. Doskonale radzi sobie z sokami trawiennymi obecnymi na różnych etapach przewodu pokarmowego, dzięki czemu w zadowalającej ilości dociera do miejsca adhezji. Wykazano ich szczególne powinowactwo do linii komórkowej HT-29 w jelitach.

Produkując kwasy organiczne oraz kwas mlekowy skutecznie obniża zasadowość jelit, dzięki czemu indukuje niekorzystne warunki do rozwoju patogenów takich jak – Clostridium difficile, Helicobacter pylori, E.coli, Candida. Dzięki temu redukuje dolegliwości przewodu pokarmowego związane z zakażeniem bakteryjnym oraz wywołane przez antybiotykoterapie. Ponadto wykazuje pozytywny wpływ w terapii kandydozy.

Obecność szczepu z rodzaju Bifidobacterium wykazano w mleku karmiącej matki, dzięki czemu po przejściu do przewodu pokarmowego dziecka, wykazuje wiele benefitów na jego zdrowy rozwój. Pośrednio wykazuje pozytywny wpływ u ludzi z depresją, zwiększa skupienie oraz koncentrację.

Bifidobacterium breve występuje głównie w kompleksowych preparatach probiotycznych lub symbiotycznych dostępnych na www.muscle-zone.pl

Streptococcus thermophilus

Informacja

Co to jest za składnik Streptococcus thermophilus?

Streptococcus thermophilus (Streptococcus salivarius) – to rodzaj bakterii charakteryzujących się zdolnością do przeprowadzania procesu fermentacji mlekowej, zaliczany do tzw. bezpiecznych drobnoustrojów (GRAS – generally recognized as safe). Posiada właściwości usprawniające trawienie, przeciwnowotworowe, wzmacniające odporność, przeciwutleniające, ale również charakteryzuje się działaniem likwidującym związki chloru oraz zapobiega infekcjom jelit i pochwy.

Streptococcus thermophilus występuje głównie w kompleksowych preparatach probiotycznych lub symbiotycznych dostępnych na www.muscle-zone.pl

Ostatnio na blogu

Alpha GPC podnosi poziom GH 44-krotnie!

Alpha GPC podnosi poziom GH 44-krotnie!

Wiele korzyści dla rozwoju formy sportowej przypisuje się hormonowi wzrostu intensywnie produkowanemu podczas treningu siłowego. Z tego względu dużym...

czytaj więcej
Odżywki proteinowe – kiedy po nie sięgać?

Odżywki proteinowe – kiedy po nie sięgać?

Lwią część przemysłu suplementacyjnego stanowią odżywki białkowe. Mamy do wyboru odżywki różniące się od siebie źródłem pozyskiwania białka,...

czytaj więcej
Serwatka kontra kazeina, czyli wielkie stracie białek

Serwatka kontra kazeina, czyli wielkie stracie białek

Wraz z odkryciem drogocennego wpływu białka na organizm ludzki, a dokładnie jego wpływu na walkę o wymarzoną sylwetkę, pojawiły się odżywki białkowe....

czytaj więcej
Sprawdzone suplementy, po które warto sięgnąć w okresie budowania masy mięśniowej

Sprawdzone suplementy, po które warto sięgnąć w okresie budowania masy mięśniowej

Sklepy, zarówno stacjonarne jak i internetowe, zajmujące się suplementacją sportową oferują nam olbrzymią liczbę produktów dedykowanych dla osób...

czytaj więcej
BHB i jego przydatność w trakcie diety ketogenicznej – opinia

BHB i jego przydatność w trakcie diety ketogenicznej – opinia

Za zgodą autora (Sebastian Kilichowski – Dieta to nie wszystko), postanowliliśmy opublikować bardzo ciekawą recenzję dotyczącą produktu BHB firmy...

czytaj więcej
Jak brać monohydrat kreatyny?

Jak brać monohydrat kreatyny?

Kreatyna to jeden z najczęściej używanych suplementów stosowanych w kulturystyce. Niewielkie ilości kreatyny przechowywane są w...

czytaj więcej

Zapisz się na newslettera Sklepu MZ
Odbieraj kupony rabatowe, aktualności ze Sklepu MZ, specjalne oferty i wiele więcej!

Biuro obsługi klienta

Pomoc i konsultacje

MZKatalog - polecani dietetycy

MZKatalog - polecani trenerzy

MZKatalog - polecane kluby

Supps4You LLC
Unit 3 Enterprise Court, Farfield Park Rotherham S63 5DB
sklep@mz-store.pl +48 501 537 027