Since 2005
Aktualnie jesteś:
Wybierz język:
Potrzebujesz pomocy?
Zostaw nam wiadomość
Wybierz język:
Wybierz walutę: $ £
Since 2005
pl
PLN
0 0,00 zł
Since 2005  bok@mz-store.pl  +48 510 054 586
ProBiota 12 ProBiota 12

Seeking Health Probiota12 to suplement diety, będący kompleksowym rozwiązaniem w kwestii wyboru odpowiedniego probiotyku. Połączenie aż 12 szczepów bakterii, w ponad 50 miliardach CFU (jednostek tworzących kolonie) na porcję, wypełni każdy niedobór mikroflory jelitowej.

Na skład produktu zawierają się następujące szczepy bakterii:
Lactobacillus rhamnosus (12 miliardów CFU)
stosowany często, jako składnik jogurtów i innych przetworów mlecznych, do utrzymania dłuższej daty przydatności do spożycia. Skutecznie przeciwdziała biegunce rotawirusowej, zarówno u dorosłych jak i u dzieci. Wykazano również jego pozytywny wpływ na problemy z nadwaga i otyłością. Według badań, szczep ten poprawia wrażliwość insulinową, oraz zmniejsza akumulację tłuszczu (przez zwiększenie wytwarzania adiponektyny). Ciekawym faktem jest również wykazanie pozytywnego wpływu na regulację spożycia posiłków podczas diet redukcyjnych, szczególnie w zakresie szybszego odczuwania sytości. Wartym wspomnienia jest tez zdolność baterii do zmniejszenia ryzyka zakażeń dróg oddechowych, atopowych zakażeń skóry, oraz zmniejszania przepuszczalności jelitowej u dzieci. Może tez wpływać antystresowo przez regulację receptorów neuroprzekaźników GABA.

Bifidobacterium bifidum (10 miliardów CFU) – występuje głównie w błonie śluzowej jelita grubego oraz kobiecych drogach rozrodczych. Jego głównym zadaniem jest zapobieganie rozwoju bakterii chorobotwórczych, głównie z rodzaju E. coli.

Lactobacillus acidophilus (6 miliardów CFU) - Naturalnie występuje w układzie trawiennym, oraz jamie ustnej, wchodzi również w skład mikroflory kobiecych dróg rozrodczych. Ograniczają rozwój niekorzystnych drożdży z rodzaju Candidia albicans, głównie w kobiecych drogach rozrodczych. 

Lactobacillus casei (5 miliardów CFU) – występuje głównie w ludzkim jelitach oraz jamie ustnej. Przyczynia się do zwiększenia odporności (podwyższenie poziomu IgA, zmniejszenie ryzyka infekcji górnych dróg oddechowych), zmniejsza ryzyko stanów zapalnych (stabilizowanie poziomu IL-10 w przypadku autoimmunologicznej encefalopatii), zwiększa produkcje oraz aktywacje naturalnych komórek obronnych organizmu.

Lactobacillus plantarum (4 miliardów CFU) – wykazuje wysoką aktywność antyoksydacyjną, oraz wspomaga utrzymanie odpowiedniej szczelności jelit. Wspomaga leczenie zespołu jelita drażliwego, przez osłabianie szczepów gazotwórczych w przewodzie pokarmowym. Wskazywany jest tez pozytywny wpływ antydepresyjny (zwiększanie poziomu BDNF hipokampu). Wspomaga tez leczenie stanów zapalnych (redukcja poziomu Interkuliny-1-beta)

Lactobacillus salivarius (4 miliardów CFU) – bakteria znajdująca się w układzie trawiennym, odpowiadająca głównie za zwiększanie odporności wobec patogenów (redukuje poziom prozapalnych cytokin, zmniejszając tym samym przemieszczanie się patogenów z układu trawiennego). Jest to szczególnie pożądany efekt w celu złagodzenia objawów zapalenia trzustki. Łagodzi również objawy zespołu jelita drażliwego oraz stanów zapalnych skóry u dzieci.

Bifidobacterium longum (2 miliardy CFU) - występuje naturalnie w ludzkim układzie trawiennym. Stwierdzono jego pozytywny wpływ na leczenie przeziębień (zmniejszając natężenie objawów, oraz skrócenie trwania samego okresu przeziębienia)

Streptococcus thermophiles (2 miliardy CFU) – jest jednym z pierwszych mikroorganizmów zasiedlających się w przewodzie trawiennym, warunkuje odpowiednie dojrzewanie, oraz homeostazę tkanki nabłonkowej jelit. Wykazuje wpływ na układ odpornościowy przez zdolności przeciwzapalne (hamowanie odpowiedzi Th17), stymuluje poziom naturalnych komórek obronnych (produkcja cytokin limfocytów T oraz makrofagów). Sprawdza się również, jako element osłonowy przy antybiotykoterapii.

Lactobacillus bulgaricus (2 miliardy CFU) - jest jednym ze szczepów wchodzących w skład środków wspomagających terapię przeciwko zapaleniom jelita grubego. Może być stosowany, jako składnik terapii osłonowej przy antybiotykoterapii.

Lactobacillus paracasei (1 miliard CFU) - jest częścią naturalnej mikroflory jelitowej człowieka. Wykazuje właściwości hamujące rozwój patogenów przewodu pokarmowego (miedzy innymi Salmonella enterica i Heliobacter pylori), wchodzi w skład środków wspomagających terapie przeciwko zapaleniom jelita grubego. Wskazano też na znacząca efektywność leczenia kataru siennego przy podawaniu tego szczepu.

Bifidobacterium lactis (1 miliard CFU) – znajdują się głównie w odcinku końcowym jelita krętego oraz w jelicie grubym. Wykazano ich korzystny wpływ na utrzymanie odpowiedniego poziomu wskaźników związanych z odchudzaniem i poziomem cukru (w badaniach eksperymentalnych wykazano zmniejszenie się poziomu BMI, cholesterolu, LDL, oporności insulinowej oraz markerów zapalnych). Badania wskazują również na zwiększony poziom odporności (zwiększenie sekrecji IgA), zmniejszoną podatność na przeziębienia, infekcje górnych dróg oddechowych, toksyinfekcje (wywołane patogenami z typu Salmonella, E. Coli oraz Heliobacter pylori) oraz powikłania alergiczne. Wykazują również samoistne właściwości antyoksydacyjne, oraz wsparcie dla antyoksydacyjnych enzymów ustrojowych.

Bifidobacterium breve (1 miliard CFU) – wchodzi w skład leków wspomagających terapię przeciwko zapaleniom jelita grubego. Stymuluje rozwój mikroflory układu trawiennego u noworodków, zapobiega martwiczemu zapalenia jelit, uczestniczy również w utrzymaniu odpowiedniej drożności jelita grubego. Wpływa na zwiększona odporność, szczególnie przeciwzapalną, związaną z chorobami autoimmunologicznymi (alergie; reguluje odpowiedź Th2, wyrównuje odpowiedni balans Th1/Th2 oraz zmniejsza produkcje IgE). W badaniach wykazano również wspomożenie w leczeniu otyłości (w badaniu osób dorosłych, szczep znacząco zmniejszył masę tkanki tłuszczowej, poziom gamma-GTP oraz poziom białka C-reaktywnego).

Podsumowując, Seeking Health ProBiota12 to doskonały wybór dla ludzi poszukujących kompleksowego, i bezpiecznego rozwiązania probiotycznego, od renomowanej firmy. Szczepy zawarte w produkcie wypełniają każdą ewentualną niszę w ludzkiej mikroflorze jelitowej i sprawdzą się i w długotrwałym, profilaktycznym stosowaniu, jak i interwencyjnie przy stwierdzonych ubytkach mikroorganizmów w przewodzie pokarmowym.

Brak na magazynie
Since 2005
Dodaj do koszyka
ProBiota 12 ProBiota 12 60 kaps.
Seeking Health
159,00 zł

ProBiota 12 60 kaps.

DLA ZACHOWANIA PEŁNI WŁAŚCIWOŚCI PRODUKT TEN PRZECHOWUJEMY ORAZ ZALECAMY JEGO WYSYŁKĘ W WARUNKACH CHŁODNICZYCH.

Cechy

Siła:
Masa:
Wytrzymałość:
Działanie Pro-Zdrowotne:

- Paczka u Ciebie nawet pojutrze

- Wysyłka zagraniczna już od 20,47 zł Każde wydane 300,00 zł obniża koszty wysyłki o 10,00 zł

BIURO OBSŁUGI KLIENTA

BOK@MUSCLE-ZONE.PL

+48 510 054 586 (pon.-pt 900-1700)


Masz pytania dotyczące produktu

Konsultacje@muscle-zone.pl

+48 517 278 733 (pon.-pt 900-1700)

- Paczka u Ciebie nawet pojutrze

- Wysyłka zagraniczna już od 20,47 zł Każde wydane 300,00 zł obniża koszty wysyłki o 10,00 zł

BIURO OBSŁUGI KLIENTA

BOK@MUSCLE-ZONE.PL

+48 510 054 586 (pon.-pt 900-1700)


Masz pytania dotyczące produktu

Konsultacje@muscle-zone.pl

+48 517 278 733 (pon.-pt 900-1700)

Opis produktu
  • Synergistycznie połączenie 12 szczepów bakterii probiotycznych
  • Zapewnia kompleksowe wsparcie układu trawiennego
  • Wspiera układ odpornościowy organizmu
  • Dodatek inuliny, jako bazy prebiotycznej
  • Wspomaga redukcję tkanki tłuszczowej
  • Wykazuje działania antydepresyjne

Seeking Health Probiota12 to suplement diety, będący kompleksowym rozwiązaniem w kwestii wyboru odpowiedniego probiotyku. Połączenie aż 12 szczepów bakterii, w ponad 50 miliardach CFU (jednostek tworzących kolonie) na porcję, wypełni każdy niedobór mikroflory jelitowej.

Na skład produktu zawierają się następujące szczepy bakterii:
Lactobacillus rhamnosus (12 miliardów CFU)
stosowany często, jako składnik jogurtów i innych przetworów mlecznych, do utrzymania dłuższej daty przydatności do spożycia. Skutecznie przeciwdziała biegunce rotawirusowej, zarówno u dorosłych jak i u dzieci. Wykazano również jego pozytywny wpływ na problemy z nadwaga i otyłością. Według badań, szczep ten poprawia wrażliwość insulinową, oraz zmniejsza akumulację tłuszczu (przez zwiększenie wytwarzania adiponektyny). Ciekawym faktem jest również wykazanie pozytywnego wpływu na regulację spożycia posiłków podczas diet redukcyjnych, szczególnie w zakresie szybszego odczuwania sytości. Wartym wspomnienia jest tez zdolność baterii do zmniejszenia ryzyka zakażeń dróg oddechowych, atopowych zakażeń skóry, oraz zmniejszania przepuszczalności jelitowej u dzieci. Może tez wpływać antystresowo przez regulację receptorów neuroprzekaźników GABA.

Bifidobacterium bifidum (10 miliardów CFU) – występuje głównie w błonie śluzowej jelita grubego oraz kobiecych drogach rozrodczych. Jego głównym zadaniem jest zapobieganie rozwoju bakterii chorobotwórczych, głównie z rodzaju E. coli.

Lactobacillus acidophilus (6 miliardów CFU) - Naturalnie występuje w układzie trawiennym, oraz jamie ustnej, wchodzi również w skład mikroflory kobiecych dróg rozrodczych. Ograniczają rozwój niekorzystnych drożdży z rodzaju Candidia albicans, głównie w kobiecych drogach rozrodczych. 

Lactobacillus casei (5 miliardów CFU) – występuje głównie w ludzkim jelitach oraz jamie ustnej. Przyczynia się do zwiększenia odporności (podwyższenie poziomu IgA, zmniejszenie ryzyka infekcji górnych dróg oddechowych), zmniejsza ryzyko stanów zapalnych (stabilizowanie poziomu IL-10 w przypadku autoimmunologicznej encefalopatii), zwiększa produkcje oraz aktywacje naturalnych komórek obronnych organizmu.

Lactobacillus plantarum (4 miliardów CFU) – wykazuje wysoką aktywność antyoksydacyjną, oraz wspomaga utrzymanie odpowiedniej szczelności jelit. Wspomaga leczenie zespołu jelita drażliwego, przez osłabianie szczepów gazotwórczych w przewodzie pokarmowym. Wskazywany jest tez pozytywny wpływ antydepresyjny (zwiększanie poziomu BDNF hipokampu). Wspomaga tez leczenie stanów zapalnych (redukcja poziomu Interkuliny-1-beta)

Lactobacillus salivarius (4 miliardów CFU) – bakteria znajdująca się w układzie trawiennym, odpowiadająca głównie za zwiększanie odporności wobec patogenów (redukuje poziom prozapalnych cytokin, zmniejszając tym samym przemieszczanie się patogenów z układu trawiennego). Jest to szczególnie pożądany efekt w celu złagodzenia objawów zapalenia trzustki. Łagodzi również objawy zespołu jelita drażliwego oraz stanów zapalnych skóry u dzieci.

Bifidobacterium longum (2 miliardy CFU) - występuje naturalnie w ludzkim układzie trawiennym. Stwierdzono jego pozytywny wpływ na leczenie przeziębień (zmniejszając natężenie objawów, oraz skrócenie trwania samego okresu przeziębienia)

Streptococcus thermophiles (2 miliardy CFU) – jest jednym z pierwszych mikroorganizmów zasiedlających się w przewodzie trawiennym, warunkuje odpowiednie dojrzewanie, oraz homeostazę tkanki nabłonkowej jelit. Wykazuje wpływ na układ odpornościowy przez zdolności przeciwzapalne (hamowanie odpowiedzi Th17), stymuluje poziom naturalnych komórek obronnych (produkcja cytokin limfocytów T oraz makrofagów). Sprawdza się również, jako element osłonowy przy antybiotykoterapii.

Lactobacillus bulgaricus (2 miliardy CFU) - jest jednym ze szczepów wchodzących w skład środków wspomagających terapię przeciwko zapaleniom jelita grubego. Może być stosowany, jako składnik terapii osłonowej przy antybiotykoterapii.

Lactobacillus paracasei (1 miliard CFU) - jest częścią naturalnej mikroflory jelitowej człowieka. Wykazuje właściwości hamujące rozwój patogenów przewodu pokarmowego (miedzy innymi Salmonella enterica i Heliobacter pylori), wchodzi w skład środków wspomagających terapie przeciwko zapaleniom jelita grubego. Wskazano też na znacząca efektywność leczenia kataru siennego przy podawaniu tego szczepu.

Bifidobacterium lactis (1 miliard CFU) – znajdują się głównie w odcinku końcowym jelita krętego oraz w jelicie grubym. Wykazano ich korzystny wpływ na utrzymanie odpowiedniego poziomu wskaźników związanych z odchudzaniem i poziomem cukru (w badaniach eksperymentalnych wykazano zmniejszenie się poziomu BMI, cholesterolu, LDL, oporności insulinowej oraz markerów zapalnych). Badania wskazują również na zwiększony poziom odporności (zwiększenie sekrecji IgA), zmniejszoną podatność na przeziębienia, infekcje górnych dróg oddechowych, toksyinfekcje (wywołane patogenami z typu Salmonella, E. Coli oraz Heliobacter pylori) oraz powikłania alergiczne. Wykazują również samoistne właściwości antyoksydacyjne, oraz wsparcie dla antyoksydacyjnych enzymów ustrojowych.

Bifidobacterium breve (1 miliard CFU) – wchodzi w skład leków wspomagających terapię przeciwko zapaleniom jelita grubego. Stymuluje rozwój mikroflory układu trawiennego u noworodków, zapobiega martwiczemu zapalenia jelit, uczestniczy również w utrzymaniu odpowiedniej drożności jelita grubego. Wpływa na zwiększona odporność, szczególnie przeciwzapalną, związaną z chorobami autoimmunologicznymi (alergie; reguluje odpowiedź Th2, wyrównuje odpowiedni balans Th1/Th2 oraz zmniejsza produkcje IgE). W badaniach wykazano również wspomożenie w leczeniu otyłości (w badaniu osób dorosłych, szczep znacząco zmniejszył masę tkanki tłuszczowej, poziom gamma-GTP oraz poziom białka C-reaktywnego).

Podsumowując, Seeking Health ProBiota12 to doskonały wybór dla ludzi poszukujących kompleksowego, i bezpiecznego rozwiązania probiotycznego, od renomowanej firmy. Szczepy zawarte w produkcie wypełniają każdą ewentualną niszę w ludzkiej mikroflorze jelitowej i sprawdzą się i w długotrwałym, profilaktycznym stosowaniu, jak i interwencyjnie przy stwierdzonych ubytkach mikroorganizmów w przewodzie pokarmowym.

Sposób użycia
Producent
Recenzje (0)

Skład

Skład

Wielkość opakowania: 60 kapsułekPorcja jednorazowa: 1 kapsułkaIlość porcji w opakowaniu: 60
w porcji (1 kapsułka)zawartość%ZDS
Mieszanka probiotyczna (50+ miliardów CFU) z bazą prebiotyczną w postaci inuliny (pochodząca z korzenia cykorii)280 mg**
Lactobacillus rhamnosus6.0 miliardów CFUs**
Bifidobacterium bifidum5.0 miliardów CFUs**
Lactobacillus acidophilus3.0 miliardów CFUs**
Lactobacillus casei2.5 miliardów CFUs**
Lactobacillus plantarum2.0 miliardy CFUs**
Lactobacillus salivarius2.0 miliardy CFUs**
Bifidobacterium longum1.0 miliardy CFUs**
Streptococcus thermophiles1.0 miliardy CFUs**
Lactobacillus bulgaricus1.0 miliardy CFUs**
Lactobacillus paracasei0.5 miliard CFUs**
Bifidobacterium lactis0.5 miliard CFUs**
Bifidobacterium breve0.5 billion CFUs**

Pozostałe składniki

Wegetariańska kapsułka (hydroksypropylometyloceluloza, woda), zastrzeżony kompleks polisacharydów, L-leucyna

Podobne produkty
Najlepiej połączyć z
Seeking Health
59,00 zł

Zawiera L-5-MTHF oraz kwas folinowy. Wspiera funkcje poznawcze oraz reguluje poziom homocysteiny.

Kupuję
Kirkman
109,00 zł

Zapewnia całkowity rozkład białek alergennych typu gluten czy kazeina.

Kupuję
Jarrow Formulas
99,00 zł

Naturalna żywica mastyksowa o działaniu pomagającym utrzymać zdrowie jamy ustnej, żołądka i dwunastnicy.

Kupuję
Now Foods
79,00 zł
(1)

Kompleks witamin i minerałów przeznaczony dla kobiet. Zwalcza stres i zmęczenie, działa prozdrowotnie.

Kupuję
Hepatica
49,00 zł

Produkt wspiera proces trawienia pokarmu oraz prawidłowego funkcjonowania przewodu pokarmowego.

Kupuję
Aliness
34,90 zł

Preparat zawierający opatentowany, aktywny folian IV generacji Quatrefolic®.

Kupuję

Lactobacillus rhamnosus

Informacja

Co to jest za składnik Lactobacillus rhamnosus?

Lactobacillus rhamnosus to rodzaj bakterii fermentacji mlekowej mających zdolność do syntezy enzymu rozkładającego laktozę, dzięki czemu zapobiega wystąpieniu dyskomfortu po spożyciu nabiału. Z drugiej strony, poprzez kolonizację śluzówki jelita, konkuruje z bakteriami patogennymi, co pozwala na przywrócenie prawidłowej mikroflory jelitowej. Prawidłowy stan jelit odpowiada za sprawne trawienie pokarmu, prawidłową odporność immunologiczną przed drobnoustrojami chorobotwórczymi, ale również przyczynia się do redukcji stanów zapalnych i alergicznych w ustroju.

Ten szczep bakterii występuje głównie w kompleksowych preparatach probiotycznych lub symbiotycznych dostępnych na www.muscle-zone.pl

Bifidobacterium bifidum

Informacja

Co to jest za składnik Bifidobacterium bifidum?

Bifidobacterium bifidum to szczep bakterii gram-dodatnich z rodziny Bifidobacterium. Jest nieruchoma i beztlenowa, ma podłużny kształt. W ludzkim organizmie zamieszkuje głównie w jelicie grubym, ale występuje także w końcowych odcinkach jelita cienkiego, w pochwie oraz mleku matki. Jest to jeden z najczęściej używanych szczepów w preparatach probiotycznych.

Korzyści ze stosowania probiotyków z tą bakterią obejmują zmniejszenie ryzyka biegunki, zarówno tej wywołanej infekcją jak i antybiotykiem oraz zmniejszenie prawdopodobieństwa infekcji bakterią Escherichia Coli. Może być pomocny przy przywracaniu bakteryjnej homeostazy w pochwie. Zasiedlająca jelito bakteria Bifidobacterium Bifidum może przyczyniać się do lepszego odżywienia organizmu, ze względu na zdolność do produkcji niektórych witamin z grup B i K. Może być także pomocna w regulacji pracy układu odpornościowego, dzięki zmniejszaniu produkcji histaminy i poprawie odpowiedzi przeciwciał.

Bifidobacterium bifidum zawarty jest w wielu złożonych preparatach probiotycznych, które znaleźć można w ofercie sklepu muscle-zone.pl

Lactobacillus acidophilus

Informacja

Co to jest za składnik Lactobacillus acidophilus?

Lactobacillus acidophilus to szczep bakterii o kształcie pałeczki potrafiący produkować korzystny dla zdrowia kwas mlekowy. Głównym miejscem bytowania tych bakterii jest śluzówka jelita cienkiego. Podobnie do reszty szczepów probiotycznych z łatwością wytrzymuje niekorzystne warunki istniejące na poszczególnych odcinkach przewodu pokarmowego, dzięki czemu po podaniu doustnym przechodzi do jelita cienkiego i ulega adhezji do komórek nabłonka tworząc liczne kolonie. Ponadto obecność tego szczepu zaobserwowano w pochwie, szyjce macicy oraz w cewce moczowej, dzięki czemu konkurując z patogennymi mikroorganizmami, pozwala zwalczyć liczne choroby i utrzymać zarówno układ pokarmowy oraz moczowo-płciowy we właściwej kondycji.

Poza produkcją kwasu mlekowego, ten szczep bakterii potrafi syntetyzować również inne organiczne kwasy, które mają zdolność hamowania przylegania oraz namnażania patogenów takich jak Escherichia coli, Staphylococcus aureus, Salmonella, Candida albicans, Shigella, Clostridium, Listeria oraz Helicobacter. Zapewniając odpowiednie pH na obszarze jelit wspomaga trawienie jedzenia oraz wchłanianie mikro- oraz makroelementów.

Odnotowano, że szczep ten posiada właściwość syntezy witaminy K, dzięki czemu wspomaga prawidłowe krzepnięcie krwi oraz dodatnio wpływa na strukturę kości.

Produkując laktazę, pozwala wspomóc trawienie laktozy, czym redukuje nieprzyjemne dolegliwości ze strony układu pokarmowego po spożyciu nabiału. Do walki z patogenami wykorzystuje również bakteriocyny takie jak acidolina, acidofilina, laktobakcylina, laktocyna i wiele innych. 

W medycynie znajduje zastosowanie w leczeniu zatruć pokarmowych, poprawie odporności organizmu oraz w leczeniu chorób antybiotykami. Są składnikiem preparatów prebiotycznych, probiotycznych i funkcjonalnych oraz jako składnik różnego rodzaju odżywek, dostępnych na www.muscle-zone.pl

Lactobacillus casei

Informacja

Co to jest za składnik Lactobacillus casei?

Lactobacillus casei należy do bakterii fermentujących kwas mlekowy z rodzaju Lactobacillus. Substratem do produkcji kwasu mlekowego są związki cukru takie jak glukoza, czy laktoza. Dzięki możliwości rozbicia dwucukru - laktozy do prostszych węglowodanów, pozwala to na redukcję nietolerancji nabiału. Bakteria ta obecna jest na terenie pęcherza moczowego, dzięki czemu współzawodniczy z patogenami układu moczowego i redukuje ilość zakażeń oraz częstotliwość występowania nowotworu.

Lactobacillus casei wspomaga leczenie dolegliwości związanych z wrzodami żołądka wywołanymi Helicobacter pylori oraz redukuje ilość biegunek zależnych od Clostridium difficile. Obiecujące wyniki badań osiągnięto nad wpływem tego probiotycznego szczepu na występowanie alergii. Dlatego też wykazano jej pozytywny wpływ podczas trądziku, zapalenia skóry, infekcji dróg oddechowych, problemów z jamą ustną oraz przy reumatoidalnym zapaleniu stawów. Wpływając na trawienie, wspiera utrzymanie prawidłowego stosunku poszczególnych frakcji cholesterolu.

Lactobacillus casei występuje głównie w kompleksowych preparatach probiotycznych lub symbiotycznych dostępnych na www.muscle-zone.pl

Lactobacillus plantarum

Informacja

Co to jest za składnik Lactobacillus plantarum?

Lactobacillus plantarum to szczep Gram-dodatnich, nieruchomych bakterii o kształcie pręcików, przeprowadzających proces fermentacji mlekowej w środowisku jelita. Wśród szczepów probiotycznych uważane są za najbardziej odporne na niekorzystne warunki występujące w różnych odcinkach przewodu pokarmowego. Poza obecnością na terenie jelita cienkiego, zaobserwowano ich obecność w jamie ustnej, a nawet w pochwie, gdzie konkurują z patogennymi mikroorganizmami, chroniąc organizm przed zakażeniami bakteryjnymi, wirusami oraz grzybicami.  

Poprzez wpływ na żywotność patogenów oraz syntezę związków korzystnych dla zdrowia, np. kwasu mlekowego czy krótkołańcuchowych kwasów tłuszczowych, normalizują pracę jelita, czym zapewniają właściwe trawienie oraz wchłanianie składników pokarmowych. Natomiast poprzez wykorzystanie enzymu laktazy, mają zdolność rozkładania cukru mlecznego, który jest przyczyną nieprzyjemnych dolegliwości pokarmowych u większości dorosłych ludzi.

W medycynie znajdują zastosowanie w leczeniu zespołu jelita drażliwego, problemach trawiennych oraz w chorobie Crohna. W suplementacji występują jako jeden ze składników kompleksowych probiotyków dostępnych na www.muscle-zone.pl

Lactobacillus salivarius

Informacja

Co to jest za składnik Lactobacillus salivarius?

Lactobacillus salivarius jest bakterią z grupy probiotyków występującą głównie w okrężnicy, jelicie cienkim oraz pochwie, lecz jej obecność zaobserwowano również w jamie ustnej. Na kolonizowanych terenach konkuruje z patogenami o źródło pożywienia oraz miejsce adhezji, dzięki czemu wspomaga inne przyjacielskie szczepy w walce z czynnikami chorobotwórczymi. Przyczepiając się do śluzówki jelit wspiera funkcję barierową jelit. Wykazuje również ważne działanie immunomodulujące. U astmatyków poprawia równowagę między Th1 a Th2, dzięki czemu wykazuje działanie przeciwzapalne, hamuje wydzielanie prozapalnych cytokin oraz wspomaga leczenie licznych skórnych alergii.

Produkując kwas mlekowy, bakteriocyny oraz małe ilości nadtlenku wodoru hamuje wzrost lub redukuje liczbę grzybów z rodzaju Candida, E.coli, Salmonella ssp., Streptococcus pyogenes, Helicobacter pylori. Wraz z Bifidobacterium breve wspomaga usuwanie mutantów Streptococci (odpowiadają za powstawanie próchnicy zębów, płytki nazębnej oraz owrzodzenia jamy ustnej) w jamie ustnej.

Obiecujące wyniki zaobserwowano również w zmniejszaniu odczuwania bólu. Wynika to ze względu, że Lactobacillus salivarius ma zdolność do indukcji ekspresji receptorów związanych z hamowaniem reakcji bólowych, szczególnie OPRM1 w jelitach. Ponadto wpływa na połączenie mózgowo-jelitowe, dzięki czemu poprawiając stan jelit wynikający ze stosowania antybiotyków lub działania patogenów, pośrednio może poprawić funkcje poznawcze, redukować stany depresyjne oraz lęki. Pozytywny wpływ zanotowany został również na układ sercowo naczyniowy, a wynika to z redukcji poziomu cholesterolu oraz ciśnienia krwi.

Lactobacillus salivarius występuje głównie w kompleksowych preparatach probiotycznych lub symbiotycznych dostępnych na www.muscle-zone.pl

Bifidobacterium longum

Informacja

Co to jest za składnik Bifidobacterium longum?

Bifidobacterium longum to jeden z bardziej poznanych szczepów bakterii probiotycznych naturalnie bytujących w ludzkim organizmie. Podobnie jak reszta bakterii tego typu wspomaga trawienie laktozy oraz innych składników pokarmowych, dzięki czemu pozwala na właściwe wchłanianie witamin oraz składników pokarmowych na poszczególnych poziomach układu pokarmowego.

Bifidobacterium longum poprzez syntezę kwasu mlekowego, lizozymu oraz innych substancji o charakterze kwasowym wspomaga funkcjonowanie układu odpornościowego oraz hamuje rozwój patogenów, w tym tych bytujących w pochwie u kobiet. Pośrednio redukuje stany zapalne oraz obniża poziom kortyzolu. Posiada również zdolność produkcji witamin z grupy B.

W medycynie znajduje zastosowanie w leczeniu zaburzeń pracy układu pokarmowego, takich jak nudności, zaparcia oraz biegunki. Ze względu na obecność tego prozdrowotnego szczepu w mleku karmiącej matki, zaleca się suplementację w celu osiągnięcie pozytywnego wpływu na rozwój oraz zdrowie dziecka.

Ten szczep bakterii występuje głównie w kompleksowych preparatach probiotycznych lub symbiotycznych dostępnych na www.muscle-zone.pl

Lactobacillus bulgaricus

Informacja

Co to jest za składnik Lactobacillus bulgaricus?

Lactobacillus bulgaricus (znana wcześniej jako Lactobacillus delbruecki) jest pałeczką gram-dodatnią, zdolną do przekształcania laktozy w kwas mlekowy. Ni jest ruchliwa i nie tworzy przetrwalników. Występuje w przewodach pokarmowych ssaków oraz w produktach fermentowanych. Jest jedną z bakterii używanych do fermentacji jogurtu. Po raz pierwszy odkryta w 1905 roku przez bułgarskiego doktora Stamena Grigorova.

Nosi miano probiotyku, a więc wykazuje pozytywne działanie na ludzki organizm między innymi przez wspieranie walki z bakteriami patogennymi i usprawnianie powrotu do homeostazy po zaburzeniach mikrobiomu. Potencjalne korzyści przynieść może również dla funkcjonowaniu układu odpornościowego. Może być pomocna w walce z biegunką wywołaną antybiotykami oraz przyczyniać się do poprawy trawienia i przyswajania składników odżywczych z pożywienia. Pewne dane wskazują na możliwość poprawy stanu osób chorujących na choroby zapalne jelit dzięki suplementacji bakterią L. bulgaricus.

Lactobacillus bulgaricus zawarty jest w wielu złożonych preparatach probiotycznych, które znaleźć można w ofercie sklepu muscle-zone.pl

Lactobacillus paracasei

Informacja

Co to jest za składnik Lactobacillus paracasei?

Lactobacillus paracasei należą do sprzyjających zdrowiu bakterii probiotycznych. Pozwalają na uniknięcie nieprzyjemnych dolegliwości układu pokarmowego, ponieważ posiadają zdolność rozkładu laktozy, jak również produkcji wielu enzymów poprawiających absorpcję mikroskładników. Przeciwdziałają niekorzystnym bakteriom takim jak: Helicobacter pylori, Salmonella enterica, Campylobacter jejuni, a ponadto redukują negatywne działanie Candida albicans oraz Listeria monocytogenes. Co więcej, ten szczep bakterii potrafi zmniejszyć liczbę bakterii obecnych w jamie ustnej wywołujących próchnicę – Streptococcus mutants.

Bakterie tego rodzaju modulują działanie układu odpornościowego, co prowadzi do zmniejszenia intensywności stanów alergicznych. Działają również pozytywnie na produkcję neuroprzekaźnika GABA, dzięki czemu sprzyjają prawidłowej kontroli aktywności neuronów i napięcia mięśniowego.

Lactobacillus casei występuje głównie w kompleksowych preparatach probiotycznych lub symbiotycznych dostępnych na www.muscle-zone.pl

Bifidobacterium lactis

Informacja

Co to jest za składnik bifidobacterium lactis? 

Bifidobacterium lactis jest szczepem bakterii probiotycznych zdolnych do produkcji kwasu mlekowego, które są zaliczane do bakterii Gram-dodatnich o kształcie pałeczek. Naturalnie zasiedlają końcową część jelita krętego oraz grubego. Główną ich funkcją jest konkurowanie zarówno o pokarm, jak i o miejsce adhezji z bakteriami patogennymi, przez co ich działanie można określić jako przeciwbiegunkowe, regenerujące błonę śluzową jelit, zwiększające pozyskiwanie mikroskładników oraz regulujące perystaltykę jelita.  

Ten szczep bakterii posiada również zdolność produkcji kwasu mlekowego z laktozy oraz innych substancji, które pośrednio (przez zakwaszanie środowiska) lub bezpośrednio (działając bakteriobójczo) będą uniemożliwiały wzrost oraz przeżycie bakterii patogennych takich jak Salmonella czy Helicobacter pylori.

Suplementacja szczepami probiotycznymi pozwala na odbudowę oraz przywrócenie właściwej mikroflory jelit, która w dzisiejszych czasach jest zaburzona z powodu wielu negatywnych czynników środowiskowych.

Bifidobacterium breve

Informacja

Co to jest za składnik Bifidobacterium breve?

Bifidobacterium breve to bakteria naturalnie zamieszkująca jelito grube, której obecność oraz funkcjonowanie wywiera pozytywny wpływ na trawienie, absorpcję składników pokarmowych oraz na ogólne zdrowie człowieka. Należy do nieprzetrwalnikujących bakterii Gram-dodatnich. Doskonale radzi sobie z sokami trawiennymi obecnymi na różnych etapach przewodu pokarmowego, dzięki czemu w zadowalającej ilości dociera do miejsca adhezji. Wykazano ich szczególne powinowactwo do linii komórkowej HT-29 w jelitach.

Produkując kwasy organiczne oraz kwas mlekowy skutecznie obniża zasadowość jelit, dzięki czemu indukuje niekorzystne warunki do rozwoju patogenów takich jak – Clostridium difficile, Helicobacter pylori, E.coli, Candida. Dzięki temu redukuje dolegliwości przewodu pokarmowego związane z zakażeniem bakteryjnym oraz wywołane przez antybiotykoterapie. Ponadto wykazuje pozytywny wpływ w terapii kandydozy.

Obecność szczepu z rodzaju Bifidobacterium wykazano w mleku karmiącej matki, dzięki czemu po przejściu do przewodu pokarmowego dziecka, wykazuje wiele benefitów na jego zdrowy rozwój. Pośrednio wykazuje pozytywny wpływ u ludzi z depresją, zwiększa skupienie oraz koncentrację.

Bifidobacterium breve występuje głównie w kompleksowych preparatach probiotycznych lub symbiotycznych dostępnych na www.muscle-zone.pl

Ostatnio na blogu

#6 Badania suplementów diety – Bifido Forte

#6 Badania suplementów diety – Bifido Forte

W obecnych czasach bakterie probiotyczne zyskują uznanie w kręgach społecznych, głównie poprzez redukcje wielu przypadłości ze strony układu pokarmowego...

czytaj więcej
Czy wykonywanie kilku krótkich sesji ćwiczeń aerobowych w ciągu dnia zapewnia takie same korzyści zdrowotne jak wykonanie jednej długiej?

Czy wykonywanie kilku krótkich sesji ćwiczeń aerobowych w ciągu dnia zapewnia takie same korzyści zdrowotne jak wykonanie jednej długiej?

Czy spacery są dobre dla zdrowia? Z całą pewnością, codzienne przemieszczanie się pieszo w ciągu dnia, zarówno w formie tradycyjnej, jak i z użyciem...

czytaj więcej
bareczkii

bareczkii

DIETA + suplementy WITAMINY  – po pierwszym posilku z tluszczami, KREATYNA 5g na czczo,  VIVOMIXX 1 saszetka co 3 dni OMEGE3 +D3+MK2 1 kaps. dziennie...

czytaj więcej
#5 Badania suplementów diety – SARM LGD

#5 Badania suplementów diety – SARM LGD

Kupno SARM’ów nabrało już nieomal status kupna sterydów, czyli ogromnej losowości dotyczącej jakości ostatecznego produktu. Pytanie „czy SARM X...

czytaj więcej
Dieta stulatków z Okinawy może pomóc w insulinooporności

Dieta stulatków z Okinawy może pomóc w insulinooporności

Na Okinawie ludzie mają się dobrze, nawet bardzo. To jedna z 7 stref świata, gdzie spotyka się „stulatków”. Cudowne suplementy i nowatorskie...

czytaj więcej
niby jest zimno/klata

niby jest zimno/klata

wiekszosc ludzie poubieranych w ziomowe/wiosenne ciuchy, a ja od 11 godziny latam w krotkich spodenkach i koszulce wiec NEAT wysokie 🙂 DIETA + suplementy...

czytaj więcej

Zapisz się na newslettera Sklepu MZ
Odbieraj kupony rabatowe, aktualności ze Sklepu MZ, specjalne oferty i wiele więcej!

Biuro obsługi klienta

Pomoc i konsultacje

MZ Supplements LTD
Unit 3 Enterprise Court Rotherham South Yorkshire S63 5DB
sklep@mz-store.pl +48 501 537 027