bezglutenowe idealne naleśniki kasztanowe!!

Karola Kocięda

Nareszcie udało się uzyskać idealne naleśniki bez glutenu, które możemy robić nawet w dużym rozmiarze ( u mnie ok 20 cm średnicy) i się nie rozpadną przy przewracaniu.

Do tego w porcji 50g suchego produktu mąki (czyli ok 40g węglowodanów) mamy dwa wielkie naleśniki lub 4 małe:)

 

Co potrzebujemy:

35 g mąki kasztanowej lub ryżowej

15g mąki tapioki lub ziemniaczanej

pół łyżeczki proszku do pieczenia

10g masła (roztopionego uprzednio w rondelku)

1 jajko

50g wody

50g mleka roślinnego, u mnie kokosowe

tłuszcz do smażenia (np olej kokosowy w promocji TU za 12 zł!

 

Co robimy:

Wszystkie składniki miksujemy razem, masa jest dość rzadka:) Ciasto wylewaj na patelnię cienkimi warstwami o dowolnej średnicy.

Smaż z obu stron aż do zarumienienia:)

 

Podawaj z dowolnymi dodatkami: kremem czekoladowym o smaku OREO (!) KLIK , z odżywką białkową, masłem orzechowym KLIK, twarogiem, zblendowanymi owocami i czym tylko lubisz:)

 

Smacznego!

 

Karola Kocięda <3

 

Jeden komentarz

  1. Avatar

    Takiej wersji naleśników jeszcze nie jadłem. Jestem bardzo ciekaw smaku 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *